De stopcontacten met penaarde functioneren hetzelfde als die met randaarde. Verschil is enkel dat een penaarde er iets anders uit ziet dan een randaarde en dat de stopcontacten met penaarde in België worden gebruikt en die met randaarde in Nederland.
De aardedraad zal er dan voor zorgen dat de extra hoeveelheid stroom die vrij is gekomen, afgevoerd wordt naar de aardbodem. Het voordeel hiervan is dat elektrische apparaten, lichtschakelaars en stopcontacten niet onder een te hoge spanning komen te staan.
Randaarde is een extra veiligheid die ervoor zorgt dat de stroom bij een storing de grond in gaat. In Nederland maken wij gebruik van een randaarde systeem. Je herkent de stekkers aan de 2 strips aan de buitenkant van de stekker en het stopcontact.
Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde. Ook moet de groepenverdeler / groepenkast voorzien zijn van een aardlekschakelaar.
Een usb stopcontact met penaarde houdt in dat het een geaard stopcontact is wat vooral bedoeld is voor de Belgische markt. Penaarde is een klein zilveren uitsteeksel wat in het usb stopcontact zit, deze wordt verbonden zodra er een stekker in wordt gedaan.
Alle stopcontacten zijn voorzien van een aangesloten penaarde (randaarde is verboden) en zijn van het kindveilige type (zodat metalen voorwerpen, zoals een stukje ijzerdraad, niet in het stopcontact gestoken kunnen worden).
Stopcontacten met randaarde hebben extra contactpunten. Deze extra contactpunten zijn doormiddel van een aardedraad verbonden aan de aardelektrode. De aardelektrode is gemaakt van koper of zwaar verzinkt metaal en is in de grond geplaatst.
Gebruik bij voorkeur apparaten met een geaarde stekker. Die is te herkennen aan inkepingen waarin metalen stripjes liggen. Sluit apparaten met een geaarde stekker alleen aan op geaarde stopcontacten. Die zijn dieper dan niet-geaarde stopcontacten en hebben metalen contacten.
Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is. U laat dit doormeten door een erkend installateur.
De aarddraad heeft een geel/groene kleur en zorgt voor de aarding van het stopcontact. Mocht het apparaat onder spanning komen te staan dan voert de aarddraad de spanning af zodat er geen ongelukken ontstaan. Het is dus beter om een stopcontact met randaarde te gebruiken dan een stopcontact zonder randaarde.
Welke diameter aarddraad gebruiken? Allereerst geldt voor een aarddraad een minimale doorsnede van: 2,5 mm² indien de beschermingsleiding beschermd is tegen mechanische beschadiging, bijvoorbeeld door aanleg in een installatiebuis. 4 mm² indien de beschermingsleiding niet beschermd is tegen mechanische beschadiging.
Een stopcontact met aarde is vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen.
De achterkast heeft alleen aarding nodig als u een metalen frontplaat heeft. Zoals hierboven gezegd: als er aan één kant een vaste nok is, is het niet nodig om een losse kabel aan de achterkast toe te voegen. Hoewel het een goede gewoonte is.
Het systeem zonder derde draad werkt prima, maar zonder enige veiligheidsvoorziening ! De derde draad (aarddraad) is een cruciaal onderdeel van het elektrische systeem. Het is ontworpen om bescherming te bieden tegen schokken.
The only true way to ground the home is to rewire it by running a ground wire to each outlet, switch, and fixture . Het opnieuw bedraden klinkt als een grote onderneming, en dat is ook zo: de gipsplaat zal ofwel ingesneden en hersteld moeten worden, ofwel afgebroken moeten worden.
Het verschil in energie en levensvreugde
Mensen die niet goed geaard zijn, hebben het gevoel dat ze niet toekomen aan wat zij zelf werkelijk belangrijk vinden. Ze zijn niet stabiel. Ze zijn vaak omgevingsgericht en schuiven dikwijls hun eigen verlangens aan de kant.
Het grootste gevaar van een slechte aarding is elektrische brand . Overtollige stroom van elk apparaat dat op een stopcontact is aangesloten, kan zich niet gemakkelijk de grond in bewegen, maar zal zich in plaats daarvan ergens anders verplaatsen. Dat kan elders weer in het apparaat zitten of in bouwmaterialen, waardoor brand ontstaat.
Split airco's zijn altijd klasse I apparatuur, moet altijd geaard aangesloten worden. Meestal is de buitenunit gevoed. Dat doe je niet via een stekker maar via een werkschakelaar.
Aardedraad in centraaldoos
Centraaldozen bevinden zich in het plafond, waar ze vaak dienen als lichtpunt. Is dit het geval, dan kun je vanuit de centraaldoos een extra aardedraad trekken naar de wandcontactdoos en de wandcontactdoos vervangen door de eerdergenoemde geaarde wandcontactdoos.
Door blikseminslag of kortsluiting in de elektrische installatie. Bij een niet-geaard stopcontact komen elektrische apparaten hierdoor onder stroom te staan.Aanraking met deze apparaten resulteert vervolgens in een flinke opdonder. Dit kan ook het geval zijn bij het indrukken van een lichtschakelaar.
Als er geen aarde aanwezig is, moet een kamer opnieuw worden bedraad . Als u echter een geaard driepolig stopcontact wilt hebben zonder opnieuw te bedraden, kunt u ook een aardlekschakelaar (GFCI) gebruiken die u in elk thuiscentrum kunt vinden.
In moderne elektrische systemen zul je merken dat de meeste stopcontacten geaard zijn. Als u goed naar uw tweepolige stopcontacten kijkt, merkt u misschien dat één kant iets langer is. Dit zijn gepolariseerde stopcontacten en ja, ze kunnen nog steeds worden geaard en getest. Elk stopcontact dat plaats biedt aan een driepolige stekker moet geaard zijn .
Allereerst is het van groot belang dat het stekkerblok geaarde stopcontacten heeft, dit verkleint de kans op brand en voorkomt dat jij een schok krijgt als je een stekker wilt aansluiten. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging.