De olijfboom komt alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de temperatuur hoog genoeg is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Waarom olijfboom snoeien? Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote. De Olijfgaard heeft in samenwerking met Planth Health Care speciaal voor mediterrane bomen een optimaal voedingstablet ontwikkeld.
In de hete klimaatzones is het noodzakelijk om uw olijfboom 2 tot 3 keer per week water te geven, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst. Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek. Wanneer de aarde na een vorstperiode in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de plant uitgebreid water geven.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
Als je in mei/juni nog kale takken aantreft zijn die hoogstwaarschijnlijk dood, die kun je er wel het beste afknippen. Snoeien is wel nodig want er zitten veel te veel takken aan de plant, dit is eer goed zichtbaar als er blad aan zit.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
De meeste planten groeien het liefst op gronden met een pH tussen 6.5 – 7, een olijfboom gaat daar ver over en groeit het liefst op gronden met een pH tussen de 7 tot zelfs 8, wat al redelijk hoog is. Hierdoor zult u extra moeten kalken bij olijfbomen omdat de grond van nature uit elk jaar licht zuurder wordt.
Een olijfboom groeit direct verschrikkelijk hard en verbruikt daarbij grote hoeveelheden water. Indien je plant in volle grond staat, gaat hij voldoende water krijgen door de natuurlijke regenval. Toch moet je in een droog voorjaar ook je olijfboom water geven wanneer je de rest van de tuin gaat sproeien.
Als u een olijfboom binnen wilt plaatsen, kies dan een plek waar hij in het directe zonlicht staat (minstens 6 uur daglicht per dag).
Je boom kan veel lange scheuten ontwikkelen in de zomer. Daarom kun je zomersnoei toepassen. In de loop van het jaar kun je de groei van olijfbomen als het ware begeleiden door lange scheuten terug te snoeien. Wacht hiermee niet tot de herfst, maar doe dit uiterlijk augustus.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
Snoeigereedschap voor olijfbomen
Takken dikker dan 1,5 cm snoei je met een takkenschaar of boomzaag. Voor dunnere takken kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Ontsmet voor gebruik je gereedschap, zodat je tijdens het snoeien geen ziektes overbrengt.
De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen. De olijfboom is een geliefde boom in Nederland door zijn groenblijvende blad en zijn mediterrane uitstraling.
De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is.