Om de was in huis sneller te laten drogen, kun je vóór het wassen een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Kies op je wasmachine een programma dat de kleren op de hoogst mogelijke snelheid centrifugeert. Hoe minder restvocht de kleren binnenin hebben als ze opgehangen worden, hoe minder vocht ze aan de omgeving afgeven.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Bespaar tijd. In de zomer droogt je was vaak sneller wanneer het buiten hangt dan in de wasdroger. Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Bij regen moest men binnen drogen. De meeste mensen droogden het over een staand rekje dat rond de kachel werd gezet. Ook werd de was wel aan het plafond te drogen gehangen. Met een katrol werd de 'droogparaplu' naar beneden gehaald.
Waarom droogt mijn wasdroger niet goed. Het kan een aantal redenen hebben waarom jou wasdroger niet goed droogt, namelijk: Je kiest niet het juiste droog programma voor de kleding, je stopt teveel wasgoed in de droogtrommel of de pluisfilter en de condensor zijn vies waardoor de droger niet meer juist kan drogen.
Schoon filter en condensor
Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd. Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen.
Binnen drogen? Gooi daarna je ramen open! Drogende was zorgt voor vochtige lucht en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Om dat vocht weer uit de lucht te krijgen, zijn er twee opties: nadat de was (eindelijk) droog is het raam openzetten en ventileren (waardoor het binnen nog kouder wordt).
Heb je veel was, regent het buiten en heb je weinig plek of gelegenheid voor ventilatie? Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller!
Toch wel! Als je je was nadien binnenhaalt, gebeurt er namelijk iets wonderlijks: breng je de bevroren was binnen, dan is hij vrijwel meteen droog. Dit proces heet sublimatie, wat betekent dat het de vloeibare fase overslaat en meteen verdampt. De was buiten hangen als het vriest is dus een goed idee!
Nee, natte kleding mag niet in de magnetron.
Het drogen van kleding in de magnetron is riskant en wordt sterk afgeraden. Microgolven verwarmen door watermoleculen in beweging te brengen. In een kledingstuk zijn deze moleculen ongelijk verdeeld, wat leidt tot ongelijke verwarming.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is. De luchtvochtigheid kun je meten.
Met een luchtontvochtiger kan men goed de was drogen. De was hangt men aan een lijn of rek en de luchtontvochtiger droogt de was door de lucht licht te verwarmen en de luchtvochtigheid te verlagen. De was droogt hierdoor sneller, slijt niet, alle was droogt in een keer en het stroomverbruik is laag.
Wanneer u natte was ophangt, dan kan dit namelijk een stijging opleveren van de relatieve luchtvochtigheid in huis met maar liefst 30%. Een gezonde luchtvochtigheidsgraad is van belang voor een gezond leefklimaat en ligt doorgaans tussen 40% en 60%.
Boots buiten na. Een andere truc voor het was drogen is om een ventilator te gebruiken. Zet een raam open, plaats een ventilator bij de was et voila er ontstaat een zacht windje waardoor de was sneller droogt. Bovendien krijg je op die manier toch de frisse geur van buitenlucht in je kleren.
Wat wordt nat tijdens het drogen? Een handdoek.
Laat kleding buiten luchten
Overbodige wasje voorkom je door je kleding na het dragen te laten luchten. Hang je kleding na het dragen dus een half uurtje buiten voor een flinke oppepper! Vooral wollen truien en andere kwetsbare stoffen houden veel meer van een windje dan van de wasmachine.
Elke maandag werd traditiegetrouw de kleding en ander wasgoed gewassen. Vandaar de uitdrukking: 'Maandag wasdag'.
Onze voorouders wasten tenminste hun handen, gezichten en baarden. In de meeste woningen namen ze genoegen met een wasbak en een kan water; in rijkere huishoudens hadden ze een hangende watertank met een kraantje.
Eén lading natte was bevat ongeveer twee liter water. Als u die was binnenshuis laat drogen - op een droogrekje of op een warme radiator - komt dit vocht vrij in de kamer. Daardoor verhoogt het vochtgehalte in die kamer met ongeveer 30%. Dat kan gezondheidsrisico's meebrengen.
Conclusie. Was ophangen op de slaapkamer is ongezond. Dat geldt voor alle ruimten in het huis waar je veel tijd spendeert. Het beste kun je de was ophangen in een goed geventileerde ruimte waar je niet vaak komt, maar bij voorkeur toch buiten.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.