NVM-makelaars zijn verplicht om het woningaanbod aan te melden bij de NVM en daarmee ook onder de collega's. Een woning op Funda plaatsen is echter voor de NVM niet verplicht.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen.
Als een huis 'onder bod' is, wil dat zeggen dat de verkoper in onderhandeling is met een serieuze koper en dat er misschien ook al mondelinge overeenstemming is over de verkoopprijs. Het is verstandig om toch altijd de makelaar even te bellen.
Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto's, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto's en een mooie video.
In de fase 'onder bod'
Zoals ik al aangaf is er in de 'onder bod'-fase juridisch gezien nog geen sprake van een daadwerkelijke koop. Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken. Hij mag ook nog op andere huizen bieden.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
Om toch op funda te komen, moet een woningeigenaar daarom een makelaar of andere partij inschakelen en betalen voor een plaatsing. Omdat er toch genoeg belangstelling van geïnteresseerden is, vindt de verkoop ook steeds vaker plaats buiten funda. Bijvoorbeeld via Marktplaats, Facebook of een woningplatform zoals gmak.
Een funda-account is gratis en vergemakkelijkt je zoektocht wat makkelijker maken, het is geen betaalde inschrijving. Het maakt geen verschil of je met of zonder account reageert op woningen.
Goed nieuws: als je een woning met overwaarde verkoopt, dan hoef je over die overwaarde geen belasting te betalen.
Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst. De fase tussen 'beschikbaar' en 'verkocht onder voorbehoud / verkocht', heet dus 'onder bod'.
Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden. Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper.
Ja, een courtage van een makelaar is onderhandelbaar. Dat wil zeggen: als een makelaar 1,5% courtage vraagt voor de verkoop van uw woning, dan is er ruimte om daarover te onderhandelen. Het courtagevoorstel van een makelaar is enkel een voorstel.
Waarover gaat het? Als je meerdere geïnteresseerden hebt voor je woning mag je die wel degelijk tegen elkaar laten 'opbieden'. Je kan die kandidaten bijvoorbeeld vragen om hun hoogste bod te laten kennen tegen een welbepaalde datum.
Funda is de grootste huizensite van Nederland, maar Funda is niet altijd betrouwbaar. Funda is namelijk niet onafhankelijk, maar eigendom van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars).
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
De belangen zijn groot, want Funda is buitengewoon winstgevend. De onderneming boekte in 2020 een winst van 13 miljoen euro over een omzet van ruim 36 miljoen. De site is zo goed als monopolist, 98 procent van de Nederlanders kent de naam Funda en een huis kopen of verkopen buiten Funda om is bijna uitzonderlijk.
Huizenzoeker.nl is een erg gebruiksvriendelijke site die zoekt in andere huizensites zoals Funda, Jaap en Huislijn. Zo zoek je dus in meerdere sites tegelijk in plaats van slechts in één; je krijgt meer resultaten en informatie.
Op StillVerkoop.net vind je een overzicht van makelaars in Nederland, die huizen in de stille verkoop hebben staan. Dit overzicht vind je verderop deze pagina. Deze huizen staan niet vermeld op de huizensite Funda of andere huizensites, maar meestal alleen op de site van desbetreffende makelaar zelf.
Een hogere rente, een nieuwe virusvariant of het begin van een economische crisis. Een zuchtje tegenwind kan ervoor zorgen dat de markt snel inzakt omdat er nu zoveel wordt overboden.” Ook makelaarsvereniging NVM zegt niet blij te zijn met de gekte op de markt.
Wat zijn de regels van het bieden? Een bod is niet bindend. De adverteerder is niet verplicht om het hoogste bod te aanvaarden en hij mag een bod ook verwijderen. Ook als bieder mag je jouw bod weer intrekken.
Gedurende die geldigheidsduur van één maand ben je verplicht de woning aan te kopen. Het tekenen van de aankoopbelofte is voor de koper bindend. De verkoper is niet gebonden tot een verkoop. Hij heeft een maand de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren.
Wel moet de verkoper het bod volledig en onvoorwaardelijk aanvaarden, zonder daarbij enig voorbehoud te maken. Gaat de verkoper niet akkoord met de geboden prijs, dan kan hij het bod naast zich neerleggen of de koper aanmoedigen om een nieuw bod te doen.