Zuur is kortgezegd alles met een pH-waarde lager dan 7. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad; hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het is. In veel producten zit zelfs zuur waarbij je het niet verwacht.
Grondslag van de smaak
De zure smaak ontstaat wanneer waterstof zich in de vorm van positief geladen ionen losmaakt uit een zuur; De zuurgraad is een maat voor de hoeveelheid werkzame ionen, en wordt uitgedrukt in de pH.
Als er meer positief geladen hydroniums dan negatief geladen hydroxyls zijn, dan is de substantie zuur. Als er meer negatief geladen hydroxyls dan positief geladen hydroniums zijn, dan wordt de substantie basisch. pH staat eigenlijk voor de "potentiaal (of kracht) van waterstof."
Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap). Ook alle levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, veroorzaken bij veelvuldig gebruik tanderosie.
Wat zijn zure oprispingen? Zure oprispingen ontstaan als overtollig maagzuur uit de maag omhoog komt en in je slokdarm belandt. Zure oprispingen kunnen opspelen als de sluitspier tussen je maag en slokdarm verslapt is of als de maag teveel maagzuur produceert en niet genoeg beschermend slijmvlies heeft.
Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.
Wat is een voorbeeld van een zuur? Het citroenzuur dat in citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel en grapefruit zit, is een voorbeeld van een zuur. Andere voorbeelden zijn zoutzuur dat in de maag zit, zwavelzuur dat in batterijen wordt gebruikt en azijnzuur dat in azijn zit.
Een base is de tegenhanger van een zuur en heeft in oplossing een pH-waarde hoger dan 7. Zuren worden door basen geneutraliseerd onder vorming van een zout en water.
Een zuurtje is een snoepje waarbij suiker is vermengd met een zuur, zoals het sap van een citroen.
Citroenzuur is een zwak organisch zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten zoals citroenen, limoenen, sinaasappelen en grapefruits. Wanneer opgelost in water, geven citroenzuurmoleculen waterstofionen (H+-ionen) af, waardoor de pH-waarde daalt.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen.Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Met de pH, of zuurgraad, wordt aangegeven hoe zuur of basische een oplossing is. De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch. Als een stof een pH heeft van 7,0 is de oplossing neutraal.
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
LSD kan het lichaam op verschillende manieren schaden en leiden tot gezondheidsproblemen zoals: Verhoogde hartslag, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur. Slapeloosheid, verlies van eetlust, tremoren, zweten. Mentale problemen, waaronder angst, depressie, schizofrenie.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Het lichaam maakt gebruik van verschillende mechanismen om zure afvalstoffen uit te scheiden, waaronder via de nieren, de longen en de huid. Verder helpt natriumbicarbonaat, een stof die ons lichaam van nature produceert, om de zuurresten te neutraliseren.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.