De voordelen. Je hoeft geen belasting of sociale bijdragen te betalen, dus je brutoloon is je nettoloon. Je loopt niet het risico om in een hogere belastingschijf te vallen omdat je de inkomsten van je flexi-job niet moet opnemen in je belastingbrief.
Het brutoloon is gelijk aan het nettoloon. Je bouwt bovendien sociale rechten (werkloosheidsvergoeding, pensioen, vakantie, …) op. Als werknemer is er geen limiet op wat je mag bijverdienen.
Zowel de persoon die bijklust als de werkgever doet zijn voordeel met het systeem van flexi-jobs. Wie bijklust in een flexi-job, betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Het brutoloon is dus het nettoloon.
Veelgestelde vragen werknemers. Kan je onbeperkt bijverdienen met een flexi-job? Als werknemer kan je onbeperkt bijverdienen met een flexi-job. Er staat geen limiet op het aantal uren en dus op het inkomen dat je mag bijverdienen met een flexi-job.
De inkomsten uit een flexi-jobcontract zijn vrijgesteld van personenbelasting. Ze staan ter informatie vermeld op uw inkomstenfiche 281.10, maar u moet ze niet vermelden in uw belastingaangifte. Opgelet: bij een flexi-job kunt u geen aftrekbare beroepskosten inbrengen; dat kan alleen bij belastbare inkomsten.
Vanaf 2020 mogen studenten onbeperkt bijverdienen. Er geldt geen bijverdiengrens.
Het flexi-jobloon mag niet lager zijn dan 11,81 euro per uur.
Het totale minimumloon van een flexi-jobber is dus €11,81 per uur, bruto te betalen door de werkgever. Bovenop het loon van de flexi-jobber, betaalt de werkgever nog een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%. Dit is een groot voordeel voor jou als werkgever, aangezien dit bij 'gewone' werknemers ongeveer 32% bedraagt.
Een flexi-jobwerknemer bouwt net als een gewone werknemer sociale rechten op. De prestaties als flexi-jobwerknemer tellen dus mee als arbeidsprestaties voor de werkloosheidsverzekering, voor het rust- en overlevingspensioen, voor de opbouw van vakantierechten,…
Wat zijn de voordelen van een flexi-job? Als werkgever betaal je maar 25% werkgeversbijdragen. Bovendien is er geen beperking op het aantal uren dat je flexi-jobber mag presteren. De werknemers krijgen dan weer een loon waarop ze geen belastingen betalen, hun brutoloon is dus hun nettoloon.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Kortom, als flexijobber heb je evenveel recht op een eindejaarspremie als andere werknemers, maar het bedrag varieert afhankelijk van je gewerkte uren en het loon dat je hebt verdiend.
Vanaf volgend jaar kan je als flexi-jobber in 12 extra sectoren aan de slag en het loon zal een beetje hoger liggen, zo heeft de regering beslist. Er komt wel een limiet op het aantal dagen dat je kan werken en de kosten voor de werkgever stijgen. Vandaag zijn in ons land 125.000 flexi-jobbers aan de slag.
Daardoor ligt het minimumloon (basisloon + vakantiegeld) in 2023 op 15,39 euro per uur. Als flexi-jobber mag je elke dag van het jaar werken, dus ook op zondagen en feestdagen.
Je moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben als loontrekkend werknemer bij een Belgisch bedrijf. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in oktober, november en december 2023, minstens 4/5de moet gewerkt hebben in januari, februari en maart van 2023.
Als je vandaag aan de slag wil als flexi-jobber moet je drie kwartalen geleden minstens 4/5degewerkt hebben bij een andere werkgever. Dat wil zeggen dat je elk kwartaal opnieuw op deze voorwaarde wordt gecontroleerd.
Een flexi-jobwerknemer bouwt op basis van zijn tewerkstelling als flexi-jobwerknemer vakantierechten op. De flexi-jobwerknemer heeft dus recht op vakantiedagen en op vakantiegeld ten laste van zijn werkgever. Dit laatste bedraagt 7,67% van het flexiloon, en moet worden uitbetaald samen met het flexiloon.
Hoeveel mag ik bijverdienen? Als werknemer kan je onbeperkt bijverdienen met een flexi-job. Je mag zoveel uren werken als je wil.
Ook voor een flexi-job- werknemer die voltijds tewerkgesteld wordt, is het mogelijk om voordelige overuren (bruto = netto) uit te betalen.
Het hebben van twee banen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Je zult meer afwisseling krijgen in je werk waardoor je meer betrokkenheid en baantevredenheid krijgt. Daarnaast heb je ook meer financiële zekerheid en kans op een hoger inkomen.