Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Een spalkje achter je tanden zul je levenslang dragen. Een OIR beugel of een retentieplaat draag je doorgaans 1 tot 2 jaar na actieve beugelbehandeling. Wel is het aan te bevelen om langer door te gaan met een retentiebeugel, zodat de kans groter is dat je tanden en kiezen recht blijven staan.
Zonder een spalk kunnen je tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Bel daarom direct naar jouw TopOrtho-praktijk, wanneer deze loszit, zodat zij het spalkje weer kunnen plaatsen.
U kunt een spalkje laten verwijderen maar dit raden wij nooit aan. De tanden kunnen namelijk terugschuiven naar de originele positie waardoor u wederom een scheefstaand gebit krijgt.
Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan.
U kunt zich voorstellen dat een onderspalkje veel minder te verduren heeft dan een bovenspalkje, omdat de ondertanden vaak de bovenspalk kunnen raken. De onderspalk heeft daar geen last van. Een bovenspalkje gaat daarom twee keer zo vaak los als een onderspalkje. Nagelbijten is heel moeilijk voor spalken.
Mijn spalkje zit los
Laat het spalkje in de mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten.
De orthodontist of de mondhygiënist plakt de spalk achter je tanden vast met witte tandlijm. Deze lijm noemen we ook wel composiet. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Jouw tandarts kan bij elke halfjaarlijkse controle ook de spalk controleren.
Onze tandartsen kunnen jou helpen bij het opnieuw vastzetten of plaatsen van een draadspalkje, zodat je hiervoor niet naar de orthodontist in jouw woonplaats hoeft.
Zo kunt u het gebied tussen de tanden en spalkjes reinigen. Flossen gaat wat moeilijk, maar met Superfloss gaat het prima. (Superfloss is floss met een hard stukje aan het begin). Laat bij elke tandartscontrole ook de spalken controleren en laat eventueel gevormd tandsteen verwijderen.
Een spalk of spalkje is een metalen draadje dat aan de binnenkant van je voortanden wordt vastgemaakt. De spalk zorgt ervoor dat je tanden netjes op hun plaats blijven als je je beugel niet meer nodig hebt. Meestal zit de spalk tegen vier tot zes van je voortanden, zowel boven als onder.
Een spalk ik de bovenkaak is wat kwetsbaarder dan een spalk in de onderkaak, wees voorzichtig met het afhappen van harde dingen en bijten op harde dingen. Een spalk werkt niet goed als je nagelbijt, op pennen bijt, etc. Probeer dit niet te doen!
Staan tanden niet vlak of glad naast elkaar, dan is de spalk los. Natuurlijk dient deze controle zowel boven als onder te geschieden. Voel je niets maar zie je opeens een opening/spleet die er voorheen niet was, dan heb je zeker een probleem met je spalk.
Op de retentiespalk (wordt gedragen achter de voortanden en/of ondertanden) is de garantie termijn 6 maanden.
Het spalkje zorgt ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan. Om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk een reparatieafspraak te plannen, bij voorkeur binnen 2 weken. We zetten het spalkje dan weer vast of we plaatsen een nieuwe.
Nee, met je beugel in kan je geen dropjes, toffees en andere plakkerige dingen eten. Ook kauwgom kun je beter niet nemen.
Als je een beugel hebt, is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te mijden die je kans op gaatjes of schade aan je beugel vergroten. Eet wat minder snoep, chips en frisdrank.Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen.
Eén van de meest voorkomende oplossingen voor scheve tanden is een beugel. Andere behandelmethoden zijn Invisalign, facings of een kaakoperatie. De tandarts zal onderzoeken of het noodzakelijk is om je door te verwijzen naar een gespecialiseerde arts.
Is het mogelijk om zonder beugel rechte tanden te krijgen? Wanneer je tanden scheef staan, kun je deze niet recht zetten zonder een beugel te gebruiken. Het is echter wel mogelijk om de scheefstand minder op te laten vallen door kleine tandcorrecties uit te voeren. Bijvoorbeeld door een klein stukje af te slijpen.
Tanden verschuiven bij het ouder worden, bij sommigen meer dan bij anderen. Droeg je je beugel niet zo vaak als je orthodontist adviseerde of heb je gewoon pech met de natuurlijke groei van je kaak, dan kunnen je tanden weer teruggaan naar hun oorspronkelijke positie.
Door de grote druk in je kaak gaan tanden verschuiven. Zo kunnen ze naar voren of naar achteren schuiven, waardoor er uitstekende tanden ontstaan. Soms draaien tanden ook om ruimte te maken in de kaak. Ook overlappende tanden zijn vaak een resultaat van tanden die te dicht op elkaar staan.