Wat te doen bij kat die in huis plast
Maak een afspraak bij een dierenarts. Bij sproeien is castratie aan te raden. Bij een blaasontsteking moet gezocht worden naar de oorzaak. Uw dierenarts zal de urine van uw kat onderzoeken en mogelijk een echo en/of bacteriologisch onderzoek doen.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
De urinegeur verwijderen kunt u onder andere doen met biotex en water. Niet alleen haalt het de geur weg die erg blijft hangen, maar ook kan het de lastige vlekken weghalen die urine ook met zich meebrengen. Zo komt het vaak voor dat het gebeurt in bed.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Kattenpis(geur) verwijderen uit de bank
Los een scheutje of schepje groene zeep op in een liter warm water. Gebruik een borstel of spons – afhankelijk van de gevoeligheid van het materiaal – om de plek schoon te maken. Neem de plek vervolgens af met een vochtige doek en wrijf 'm daarna droog.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Kattenpis verwijderen op de vloer of muur pak je zo aan
Behandel de urinevlekken met een speciale urineverwijderaar (Urine Off, Ecodor UF2000) of maak een lauwwarm sopje van Biotex groen en laat dit een nachtje intrekken.
Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd.
Urine met een sterke ammoniakgeur komt vaak voor in westerse landen met een hoge vleesconsumptie, zoals Nederland en België. Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Azijn wordt vaak aangeraden om plas- en sproeiplekken van katten (in huis of van andere katten die bijvoorbeeld buiten tegen je voordeur aan plassen) te lijf te gaan met keukenazijn of met schoonmaakazijn. En dát is dan weer geen goed idee, gediplomeerde kattengedragstherapeuten weten dat al veel langer (meer info).
Ooievaarsbek, vuurwerkplant en citroenverbena zijn planten die de citroengeur bevatten. Ook de geur van knoflook kan worden ingezet. Stekelige planten zijn ook onprettig voor katten. Katten hebben een hekel aan water.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Medische oorzaak uitsluiten (altijd!)
Er zijn veel medische oorzaken waardoor een kat buiten de bak gaat plassen. Voor alle katten (vanaf ongeveer 4 maanden) geldt: blaasgruis – of blaasontsteking zijn de meest voorkomende oorzaken. Jonge poezen kunnen vanaf 4 maanden krols worden en daarmee onzindelijk.
Het antwoord is simpel: om je urinebuis schoon te maken. Tijdens de seks kunnen verschillende bacteriën in je urineweg terechtkomen en als je deze er niet 'uit plast', kun je last krijgen van een blaasontsteking. Dus, geen zin in zo'n pijnlijk souvenir? Loop na afloop dan vooral even naar de wc.
Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, energiedrankjes, cola en chocola. Deze stof kan de blaas irriteren en 'm overuren laten draaien.
Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.
Uitdroging kan een sterke urinegeur veroorzaken
Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk. Wanneer urine te geconcentreerd is, irriteert het ook de blaaswand.
Waspoeder of biotex
Het mengsel met waspoeder moet u ongeveer 10 minuten laten intrekken voordat u begint met schrobben. Bij de biotex kan u meteen beginnen met schrobben. Deze middelen zorgen ervoor dat groene aanslag en al het andere vuil makkelijk loslaat en verdwijnt van uw terras.
Zo gebruik je Biotex Groen voor een handwasje of als middel om kleding met vlekken in te laten weken. Biotex Blauw is bedoeld als voorwasmiddel wanneer je verwacht dat je het wasgoed (zoals vieze werkkleding) niet schoon zal krijgen met gewoon wasmiddel.
In tegenstelling tot andere reinigingsproducten breekt de natuurlijke inhoud van Urine Off de ureum en de urinezuur, die zich in urine bevinden, af. De hardnekkige urinezuurkristallen worden afgebroken en niet alleen met geurstoffen overdekt of uitgedroogd.
Toxoplasmose bij de kat
Toxoplasmose komt, net als alle andere infecties met coccidia, vooral voor bij jonge dieren (in dit geval de kat). Ongeveer 60% van de eenjarige katten in Nederland heeft Toxoplasmose gehad. De meeste katten zijn na een eenmalige besmetting levenslang immuun.
Hoe raakt mijn kat besmet met toxoplasmose? De meeste dieren raken indirect besmet. Bijvoorbeeld door het eten van rauw vlees/organen of als ze in aanraking komen met geïnfecteerde kattenpoep. Maar ook door het eten van niet voldoende verhitte groente of vanuit besmette grond in de tuin.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.