De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Het KISS syndroom staat voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie zorgt voor eens scheefstand van de hoge nekgewrichten, wat zorgt voor stoornissen in de ontwikkeling van de motoriek van een kind. De oorzaak is vaak te wijten aan problemen tijdens de bevalling.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Baby's overstrekken vaak omdat er ergens in het lijfje iets mis is waar de baby last van heeft. De baby reageert vervolgens hierdoor veel slechter op externe prikkels. Hij of zij strekt dan zijn of haar rugspieren, strekt de armen en legt het hoofdje in de nek. Overstrekken is makkelijk te herkennen.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
De gevolgen van overstrekken kunnen vervelend zijn voor zowel de baby als voor de ouders. Een kindje die zich af en toe overstrekt tijdens het huilen, hoeft geen reden tot zorgen te zijn. Als het je kindje echter erg vaak overkomt, kan hij gaan achterlopen in zijn motorische ontwikkeling.
De zwaarste baby's worden geboren in mei
De zwaarste baby's worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo'n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby's bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is.
De nekspieren van pasgeboren baby's moeten zich nog ontwikkelen. Als je baby net geboren is, kan hij zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Daarom is het belangrijk om het hoofd van je baby in het begin goed te ondersteunen.
Naarmate de nekspieren sterker worden, leert je baby: recht naar omhoog te kijken als hij of zij op de rug ligt. zijn of haar hoofd op te tillen als hij of zij op de buik ligt. zijn of haar hoofd al een tijdje rechtop te houden (rond 3 maanden).
Mogelijke aanwijzingen/symptomen van het shaken baby syndroom. Letsel is niet altijd direct zichtbaar. Het kan zich ontwikkelen in de uren na het schudden.
Schudden, niet doen!
Bij flink heen en weer bewegen lukt het niet zijn 'zware' hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als hij door elkaar wordt geschud! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
Baby's met het KISS-syndroom worden vaak behandeld door een manueel therapeut. Ook een kinderfysiotherapeut, osteopaat, cranio-sacraal therapeut of chiropractor voert de behandeling uit. Behandeling bestaat uit kleine en zachte bewegingstechnieken die zich richten op de bovenste wervels van het nekje.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Als je baby het zat is en begint te krijsen, dan kun je er voor die sessie beter mee stoppen. Zodra je baby het 3 minuten volhoudt, kun je gaan uitbreiden naar 5 minuten. Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo'n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen.
Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden. Natuurlijk zijn er ook kindjes die veel sneller zijn of juist langzamer.
Makkelijke baby's
zijn regelmatig, gaan positief in op nieuwe prikkels, passen zich snel aan in nieuwe situaties en hebben een redelijk opgewekt stemmingsleven. Ze hebben bijvoorbeeld vrij snel een regelmatig slaap-waakpatroon, eet nieuw eten met smaak en gaat zonder veel protest uit logeren.
Witte ruis is vergelijkbaar met dit suizende geluid binnen de baarmoeder en voelt voor je kindje dus juist ontzettend vertrouwd aan.
De kleinste baby ooit die de geboorte overleefde heeft na 13 maanden het ziekenhuis mogen verlaten in Singapore. Kwek Yu Xuan werd geboren op 25 weken en woog 212 gram, zoveel als een appel. Haar kansen om ooit het ziekenhuis levend te verlaten waren miniem, maar wonder boven wonder haalde ze het.
Hoe groter de baby wordt, des te meer kunnen de handjes u iets vertellen. Armbewegingen zijn ook heel belangrijk. Heftig op en neer gaande armen bijvoorbeeld geven een bepaalde opwinding weer. Prettige opwinding is een aanwijzing dat de baby een spelletje wil beginnen.
Het is moeilijk vast te stellen wat precies de reden is dat je kindje zich overstrekt. Vaak is het een reactie van je baby op negatieve prikkels, zoals pijn, huilen of stress. Maar ook lawaai, fel licht, veel speelgoed of een onrustige omgeving kunnen ervoor zorgen dat je baby zijn rugspieren aanspant.
Zijn de vingers minder gestrekt, dan is het een grijphandje. Vuistje tegen het afgewende hoofdje: een duidelijk vermoeidheidsteken. Geopend handje met ontspannen vingertjes: geeft aan dat je baby zich prettig voelt.