De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
De peer is een van de mooiste fruitbomen. In april zijn de takken overladen met witte bloesem, vanaf eind augustus rijpen de heerlijke vruchten. Japanse sierkers, Prunus serrulata. De meest opvallende bloesemboom, de bloei valt in april-mei.
Heb je een kleine tuin dan kun je beter Prunus serrulata 'Sunset Boulevard' kiezen. Deze bloeit met enkelvoudige, witte bloemen met een subtiele roze rand. Met zijn smalle, vaasvormige kroon vraagt deze sierkers veel minder ruimte. Ook Prunus incisa is een aanrader voor een kleinere tuin.
De nederlandse naam is Japanse sierkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is donkerroze en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei.
De Prunus subhirtella 'Autumnalis' is een prachtige, bloeiende boom. Hij bloeit van eind oktober tot december en ook nog een keer na de winter. De sierlijk hangende takken en vorm maken de Japanse sierkers een elegante boom.
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
De jaarlijks groei is ongeveer 30 cm tot ze de finale hoogte van 6-8 m (boom) of 2-5 m (struik) hebben bereikt. De ronde bladerkroon van de deze sierkers kan tot 8 meter breed worden. De Japanse Sierkers is vooral bekend door zijn prachtige gevulde roze bloemen in mei.
Omschrijving: H 3.5 m op 1 m in 10 jaar.
Een Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' verdraagt goed snoei dus dat zal wel lukken. De boom snoeien nadat hij gebloeit heeft in de lente, niet na de zomer ofzo. Anders snoei je alle takken weg waarop de volgende lente de bloei staat!
Het is een langzaam groeiende boom die circa 5 meter hoog wordt. Door zijn smal opgaande groeiwijze en zijn beperkte hoogte is de Prunus serrulata 'Amanogawa' ook geschikt voor de kleinere tuin.
Een laurierkers die in elke tuin mooi staat is de laurier 'Caucasica'. De rijke, fris geurende bloei van deze haagplant maakt deze lauriersoort bij vrijwel iedereen erg geliefd. Ook deze lauriersoort wordt gekenmerkt door mooie groene bladeren, al zijn ze iets smaller en langer dan die van de andere typen laurierkers.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Bloesemroute - 40 kilometer
De Betuwe wordt met al die prachtige fruitboomgaarden ook wel 'de fruittuin van Nederland' genoemd. Hoogstamboomgaarden vind je bijna nergens in ons land, maar wel in de Kromme Rijnstreek. Aan deze kant van de Betuwe is het in de lente één groot bloeiend tuinfeest.
Als je de vorm van de boom wilt behouden, kun je de boom licht bijsnoeien. Dit doe je door zijtakken die te laag zitten weg te snoeien. Ook takken die te groot zijn en dus uit de toon vallen, kun je weghalen. Je kunt dit het beste doen in juni, als de prunus is uitgebloeid.
De Japanse sierkers staat graag in de volle zon. Hij wortelt in het begin niet al te diep dus ondersteun hem in de eerste jaren met een stok of paal. Hij houd van matig voedselrijke tuingrond maar stelt feitelijk bijzonder weinig eisen aan de boden waar hij in staat.
Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. De Japanse sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
Neem in juli 7,5 - 10 cm lange stekken met een hieltje van halfrijpe scheuten van de kleinbloemige soorten. Zet de stekken in gelijke volumedelen turfmolm en zand in een bak met een bodem-temperatuur van 16 - 18° C.
De heester houdt van de zon. De standplaats van de prunus is dan ook een zonnige plaats, alhoewel halfschaduw ook geen probleem is. De grond is bij voorkeur humusrijk en goed waterdoorlatend. Bij het planten van de prunus is het belangrijk om voor een mooie losse bodemstructuur te zorgen.