De gemakkelijkste manier om muziek van je telefoon af te spelen is ouderwets via een kabeltje. Meestal gebruik je hiervoor een jackplug naar tulpstekker of auxkabel. De jackplug-kant stop je in de hoofdtelefoonuitgang van de telefoon. De tulpstekker of auxkabel stop je in de versterker.
Koppel uw telefoon. Belangrijk: De eerste keer dat u uw telefoon met de auto verbindt, moet u de telefoon en auto koppelen via bluetooth. Houd voor de beste resultaten bluetooth, wifi en Locatieservices ingeschakeld tijdens het instellen.
Dit doe je door Bluetooth op je draagbare apparaat en op de autoradio in te schakelen. In de Bluetooth-instellingen op je smartphone of tablet selecteer je vervolgens de autoradio om een verbinding te maken. Is de verbinding geslaagd? Open Spotify en geniet van je eigen muziek in de auto!
Er zijn tegenwoordig een behoorlijk aantal merken autoradio's, die een autoradio hebben met een USB-poort. Als daarop een USB-stick aangesloten wordt waarop muziekbestanden staan, 'leest' de autoradio de USB-stick en kan hij de bestanden afspelen.
Via de Aux- of USB-ingang
Dan kun je overwegen om je telefoon rechtstreeks via het kabeltje aan te sluiten. Dan heb je geen bluetooth nodig, wat het ook weer makkelijker maakt. Meestal een prima en eenvoudige oplossing. De stekkerverbindingen kunnen wel kwetsbaar zijn en soms een beetje kraken.
Hoe weet ik of mijn autoradio bluetooth heeft? Zoek in het menu [Instellingen] naar [Bluetooth connection] (Bluetooth-verbinding). Selecteer [Pairing] (Koppelen). Met deze handeling zet u uw apparaat in de koppelingsmodus, waardoor het apparaat zichtbaar wordt voor andere Bluetooth-apparaten.
Sommige autoradio's hebben de optie om een aux-in te krijgen. Je moet dan vaak een kastje kopen die een CD-wisselaar nadoet, en deze achterin de radio inpluggen. De kastjes zijn vaak nog wel te betalen, maar het vervolgens aanzetten bij de dealer kan wat kosten. Let wel, niet alle radio's kunnen dit.
Tegenwoordig zijn er ook budgetvriendelijke oplossingen om ofwel Apple CarPlay en/of Android Auto in je voertuig te plaatsen. Of je kunt ook de autoradio te vervangen in plaats van een workaround met een FM-transmitter. Beide oplossingen kosten natuurlijk wél meer dan de oude vertrouwde transmitter.
Het is een kwestie van een USB stick inpluggen en luisteren maar. Voorwaarde is dan wel dat de stick op de juiste manier is geformatteerd. Een stick die is geformatteerd als NTFS drager kan niet worden gelezen. In de handleidingen van de auto's staat expliciet FAT genoemd als formatteer methode.
Neem een USB stick 128 gb die je voorziet van jouw favoriete muziek en je kunt deze aansluiten op de USB ingang van jouw autoradio. De meeste moderne autoradio's hebben een dergelijke USB stick ingang, dus het is eigenlijk best simpel.
Bluetooth verbinden
Activeer Bluetooth op jouw autoradio door op “HOME” te drukken en naar het menu “Instellingen” te gaan. Zoek in het menu naar “Bluetooth-verbinding”. Selecteer “Koppelen”, hierdoor wordt jouw apparaat in de koppelingsmodus gezet, waardoor het detecteerbaar wordt voor andere apparaten.
Om het geluid af te spelen heb je een speciale bluetooth-adapter nodig, of een stereoset met ingebouwde bluetooth. Er zijn hele simpele en goedkope dongels of 'gateways', maar ook zeer uitgebreide en dure ontvangers of 'audiostreamers'. Met zo'n audiostreamer stream je bijvoorbeeld ook muziek via Airplay of wifi.
Ga in je auto zitten en zet je bluetooth-instellingen aan van je telefoon en auto. Ga naar het menu instellingen van je autoradio of scherm en zoek naar bluetooth-instellingen. Selecteer vervolgens 'Pairing' of 'koppelen'. Kijk vervolgens in de lijst met beschikbare apparaten en klik op de naam van je telefoon.
Als uw auto CarPlay via een USB-poort ondersteunt, sluit u de iPhone aan op de USB-poort van uw auto of autoradio. De USB-poort kan zijn voorzien van een CarPlay- of smartphonesymbool. Als uw auto draadloze CarPlay ondersteunt, houdt u de stembedieningsknop op het stuur ingedrukt om CarPlay te configureren.
De SanDisk Ultra Dual Drive 3.1 Luxe is zonder twijfel de beste USB-stick voor muziek. Met een opslagruimte van maar liefst 512 (of 256, 128 of 64) GB is er meer dan genoeg plek voor kleine en grote bestanden. De erg snelle stick is heel draagbaar en past ook aan een sleutelbos.
Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 8 GB voldoende. Wil je ook muziek en foto's opslaan, dan is het verstandig om voor 16 tot 32 GB te kiezen. Als je de usb-stick wilt gebruiken voor het opslaan van een flink aantal grote video's (zoals films), ga dan voor 64 GB of meer.
Dit komt meestal omdat er wat kleine pinnetjes verbogen zijn in de USB-aansluiting. Het kan betekenen dat software of stuurprogramma's niet goed werken, schijf partitie problemen of conflicten tussen geïnstalleerde software en het besturingssysteem.
Het is alleen nodig dat bluetooth op je smartphone aanstaat. Verder dien je natuurlijk ook de bluetooth van je auto aan te zetten als dit nog niet het geval was. Staan beide verbindingen aan, dan zal je auto vanzelf gaan zoeken naar beschikbare apparaten in de buurt.
De Vivid Green Bluetooth Transmitter is dé oplossing als jij in een oudere auto rijdt zonder Bluetooth of AUX-ingang en je graag via je telefoon muziek wilt afspelen. Dit slimme apparaatje verbindt jouw radio met je telefoon door middel van een FM-frequentie en laat je jou eigen media streamen naar je auto.
Vaak wordt de term AUX kabel gebruikt voor 3,5mm jack mannelijk naar 3,5mm jack mannelijk kabels. De toepassing van een AUX ingang is doorgaans het ontvangen van een audio signaal vanaf een afspeel apparaat.
Vrijwel geen enkele autofabrikant biedt nog standaard een cd-speler standaard aan. Iedereen koppelt tegenwoordig gewoon de telefoon met bluetooth of via een kabeltje. De sleuf in het dashboard is tegenwoordig eerder een plek voor de telefoonhouder.
Line in en andere deknamen
Maar laat je niet verwarren: het zijn allemaal benamingen voor AUX-ingangen, met uitzondering van de phono-ingang. De namen zijn er alleen voor gedacht om het makkelijker te maken de apparaten op het corresponderende kanaal aan te sluiten.