Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Gebruik altijd het mobiele netwerk
De meeste mensen hebben een telefonie-abonnement met een aardige databundel (4G/5G). Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw smartphone! Op het eigen mobiele netwerk luistert niemand mee. Deze verbinding is daarom het veiligst.
Een andere optie is internetbankieren via de databundel (3G of 4G) van je provider. Dit kost je geld, maar is ook veilig. Je kunt er dan ook voor kiezen om tijdelijk van je smartphone een hotspot te maken waar je je tablet of computer mee laat verbinden om te kunnen internetbankieren.
4G kent dit probleem niet, omdat het een gesloten netwerk is. Al het dataverkeer verloopt via de zendmasten van de telecomprovider in plaats van via het lokale wifi-netwerk, óf de hotspot van een hacker. Bij goede providers is deze communicatie versleuteld. Hierdoor is jouw privacy gewaarborgd.
Met een wifi verbinding zit je altijd gebonden aan een vaste locatie. Een 4G netwerk neem je overal mee naar toe.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Wat jouw 4G kosten precies zullen zijn, is afhankelijk van je verbruik en provider. De gemiddelde abonnementsprijs voor 4G ligt rond de 40 euro per maand, dit is inclusief een smartphone en 500 MB per maand.
De Veilige Wi-Fi-functie
Met de functie 'Veilige Wi-Fi' van Samsung (vanaf Android 9) is zo'n openbaar wifi-netwerk wel veilig. Als de functie aanstaat wordt informatie gecodeerd verstuurd via een server die VPN-technologie gebruikt. Gebruikers kunnen elke maand gratis 250 MB beveiligen.
Hotspots zijn niet altijd gevaarlijk
Alle zaken waarvoor persoonlijke gegevens benodigd zijn kunnen beter vermeden worden. Daarnaast raden we aan om alle updates van de telefoon of tablet te installeren, zodat je optimaal beschermd bent en veilig gratis kunt internetten.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi is dat de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.
Op=op. Wat ook voorkomt is dat de aanbieder je internet volledig uitzet. 'Op is op' zou je kunnen zeggen. Gelukkig kun je wel extra bundels aanschaffen, zodat je je smartphone gewoon kunt blijven gebruiken.
Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet met een dataverbinding? Surfen via wifi is goedkoper (vaak gratis) dan surfen via mobiel internet, maar het wifi-bereik is beperkt tot een gebouw, bv. een café, een luchthaven, enz. Wifi gebruikt een lokaal, draadloos netwerk om informatie te transporteren.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Ook als er een wachtwoord wordt gebruikt. Als een hacker in jouw omgeving op hetzelfde wifi-netwerk zit, kan hij via deze slecht beveiligde wifi-verbinding toegang krijgen tot jouw gegevens. Hackers kunnen ook gebruikmaken van valse hotspots.
Op het moment dat je gebruik maakt van de wifi op jou werk kan je baas dus zien wat jij allemaal online aan het doen bent. Dus: wie kan zien welke sites ik bezoek als ik gebruik maak van een (wifi) netwerk? Alle netwerkbeheerders kunnen dit zien! Houdt hier dus rekening mee.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Is onbeperkt internet echt onbeperkt? Niet helemaal. Je krijgt namelijk altijd een dagbundel van een provider, variërend van 4 GB tot 10 GB. (In de tabel hieronder zie je precies hoe hoog de dagbundel per provider is.)
Als je mobiele data (3g/4g) en wifi uitzet kan je nog bellen en sms'en. Als je je mobiele netwerk uitschakelt (vliegtuigstand) dan kan je niet meer bellen.
Providers die wel onbeperkt internet aanbieden, zijn Budget Mobiel, KPN, Tele2 en T-Mobile.