Leuk weetje: wolwasmiddel schuimt meer dan gewoon wasmiddel, om wrijving tussen kledingstukken te beperken, en is daarom de perfecte keuze voor het wassen van kasjmier, mohair, angora en merinowol.
Het wolwasprogramma van een moderne wasmachine is het veiligst je wollen trui in te wassen. Het wolwasprogramma van de wasmachine laat de temperatuursverandering langzaam verlopen en ook de zeeptoevoer gebeurt geleidelijk. Ideaal voor het wassen van kleding van wol.
U kunt uw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was uw wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
KAN IK MIJN MERINO STRIJKEN? Merino krijgt na het wassen heel gemakkelijk z'n oude vorm weer terug, daarom is het helemaal niet nodig om je merino te strijken. ' Leg het kledingstuk gewoon plat neer of hang het over een stoel, zodat alle kreukels op natuurlijke wijze wegtrekken.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Algemeen. Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol.
Wollen kleding laten drogen
Droog de wol eerst door het in een handdoek te draaien en zacht te rollen. Je mag het absoluut niet uitwringen. Hierdoor gaat de hele vorm uit je kleding. Om die zelfde reden mag je natte wol ook niet in een 'vorm' leggen.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Vloeibaar wasmiddel
En je machine blijft schoner omdat er niets achterblijft in de wasmiddellade. Ook lost een vloeibaar wasmiddel sneller op. Met vloeibaar wasmiddel was je ook duurzamer dan met poeder, omdat er minder microvezels loslaten.
Beste wasmiddel voor gekleurde was: Persil color gel
Met de deep-clean technologie werkt het goed in op moeilijke vlekken. Het werd getest op hardnekkige vlekken die wekenlang zijn ingedroogd. Persil color gel zorgt ervoor dat de kleuren langer mooi blijven en brengt een aangename en langdurige frisheid in je textiel.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden.
Merinowol is duurzaam materiaal
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van wollen producten ongeveer 50% langer is dan die van katoen. Omdat het een meer gewaardeerd en duurzaam materiaal is.