Afhankelijk van het type sport heb je als sporter 1,2-2,0 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Voor duursporters geldt dat 1,2-1,4 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig is en voor krachtsporters is het advies 1,5-2,0 g per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Eiwitinname berekenen: een voorbeeld
Stel dat je een krachtsporter bent van 80 kg, dan heb je 1,8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht nodig. Dus 80 kg x 1,8 gram = 144 gram eiwitten per dag. Indien je wil weten hoeveel kcal dit zijn, vermenigvuldig je dit getal met 4. Dat komt omdat 1 gram eiwit 4 kcal bevat.
Wat meer eiwit bij krachtsport
De hoeveelheid is afhankelijk van de doelen van de sporter, en kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een krachtsporter die 70 kilo weegt, komt dit neer op 84 tot maximaal 140 gram eiwit per dag.
Voor het bouwen van spiermassa heeft je lichaam dagelijks ongeveer 2,2 tot 2,5 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent dat als je 80 kilo weegt, je ongeveer 176 tot 200 gram eiwit per dag moet eten.
Whey Protein is de meest geliefde proteïne shake bij spieropbouw en is vooral geschikt voor alle kracht- en duursporten. Daarnaast wordt Whey Protein extreem snel door het lichaam opgenomen en binnen 30-45 minuten compleet verteerd – ideaal natuurlijk voor na je training.
Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen. Een teveel zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op de nieren of botmassa, maar kan wel een negatief effect hebben op het gewicht.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
5 eieren per dag wordt door veel bodybuilders als hét ultieme aantal gezien voor meer spiermassa. Ook in diverse diëten om af te vallen wordt vijf per dag geadviseerd.
Eiwitten zijn de bouwstoffen van je spieren. Voor optimale spieropbouw wordt er geadviseerd om 1,6 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Daarnaast haalt je lichaam energie uit koolhydraten, die heb je dus ook zeker nodig.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Wanneer je gewicht kwijt raakt, verliest je lichaam zowel spieren als vet. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten blijft eten. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt.
Wanneer je voldoende eiwitten neemt is de kans groot dat de spierafbraak wordt voorkomen en dat de eiwitten worden gebruikt om spiergroei te bevorderen. Het is daarom van belang om 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht tot je te nemen.
Elke verpakking geeft een dosering en een dagelijks gebruik aan. Over het algemeen komt dit neer op een shake van ongeveer 40 gram en 2-3 shakes per dag. Dit is geen slecht advies maar een richtlijn gecreëerd om de gemiddelde sporter te bedienen.
Tips voor eiwitten voor en na sporten:
Kwark, yoghurt en melk zijn een goed idee want ze bevatten veel van de aminozuren leucine, iso-leucine en valine die extra helpen bij de spieraanmaak. Neem bij elke maaltijd ongeveer 20-25 gram eiwit. Neem een eiwitrijke snack of maaltijd binnen 1-2 uur na het sporten.
In het algemeen wordt een richtlijn van binnen twee uur na het sporten genomen als optimaal voor het herstel (15). Dus je hoeft echt niet op stel en sprong je eiwitten naar binnen te proppen. Als je binnen twee uur je volgende maaltijd gepland heb staan wacht die dan rustig af!
Gemiddeld hebben gezonde mensen 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Iemand van 70 kg moet dus ongeveer 56 gram eiwit per dag eten (70 x 0,8). Bij ziekte heeft het lichaam meer eiwit nodig, namelijk 1,2-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
Eet voeding die spiergroei bevordert
Eiwitten zitten in voeding als vlees, vis, zuivel en natuurlijk eieren, maar ook in noten, peulvruchten en granen. Fanatieke krachtsporters hebben volgens Kenniscentrum Sport & Bewegen zo'n 1.2 tot 2.0 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig voor spierherstel.
Je testosteronniveau neemt na je veertigste met één procent per jaar af. Om tijdloze spieren op te bouwen, kun je het beste focussen op compoundoefeningen. Combineer deze met mobiliteitsklassiekers en je krijgt de hormonen die je nodig hebt om te groeien erbij cadeau. Je bent nog niet te oud – nog lang niet.
Zwaar gewicht vs licht gewicht
Tenzij je graag enorm wilt groeien in spiermassa, is het handig om beide soorten oefeningen toe te voegen aan jouw trainingsschema. Met de zware gewichten kun je de kracht van jouw spieren trainen, met de lichte gewichten ga je voor uithoudingsvermogen.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Mythe #1: Het eiwit is gezonder dan de dooier
en vermijden ze het cholesterol. Ze zijn dus extra gezond bezig. Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Hoewel het eten van 1 eitje per dag niet in verband wordt gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten, overdrijf je er toch best niet mee. Kies voor een spiegeleitje bij het ontbijt, een eitje op de boterham bij de lunch of een gepocheerd ei 's avonds bij je favoriete salade.
Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer, seleen, fosfor en zink. En dan zijn ze ook nog eens laag in calorieën, wat natuurlijk goed uitkomt als je je calorie-inname wil beperken.