Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Ondertussen verhoogt alcohol de absorptie van ijzer, dus bier zou geclassificeerd worden als een versterker. Als je een glas wijn prefereert, zou je een witte wijn moeten kiezen in plaats van een rode. Rode wijn bevat meer tannines en andere polyfenolen, dus over het algemeen remt rode wijn de absorptie van ijzer .
Alcohol kan invloed hebben op de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen ROS. Alcohol verandert bepaalde metalen in het lichaam, zoals ijzer. Hierdoor kan er meer ROS aangemaakt worden. Alcohol zorgt voor een afname van bepaalde stoffen (zogenaamde antioxidanten) die ROS juist kunnen opruimen.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen.
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol.
Welk drinken bevat veel ijzer? Als we het over ijzer hebben, hebben we het vooral over ijzerhoudende voeding. Toch kan drinken ook ijzer bevatten. Dranken waar ijzer in zit, zijn bijvoorbeeld pruimensap, groene sapjes met biet of smoothies met ingrediënten als framboos, cashewnoten en spinazie.
Matige alcoholconsumptie gelinkt aan hogere ijzerniveaus en slechtere denkvaardigheden. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat matige alcoholconsumptie gelinkt is aan hogere ijzerniveaus in een hersengebied en geassocieerd werd met slechtere denkvaardigheden.
Goed voor het hart
Rood Wijn werkt als vaatverwijder in de slagaders. Het helpt in feite bij het openen van bloedvaten om een gezonde bloedstroom te bevorderen. En als gevolg daarvan hoeft het hart niet zo hard te werken om bloed door het lichaam te pompen.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
(De oorspronkelijke concentraties ijzer in de twee wijnen waren laag, namelijk 1,01-1,08 mg/l (rode wijn) en 0,13-0,20 (witte wijn) . De geometrisch gemiddelde absorptie uit rode wijn was slechts 20% van die uit de alcoholische oplossing, terwijl er meer dan 4 keer zoveel werd geabsorbeerd uit witte wijn als uit de alcohol.
Het advies is: drink geen alcohol. En als je toch drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. Voor sommige groepen mensen werd van 1 glas per dag soms een positief verband met gezondheid gevonden. Maar het is sterk de vraag of dit ook in het echt gezonder is dan helemaal niet drinken.
Bananen verminderen de kans op bloedarmoede
Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort in je bloed. Door bloedarmoede ga je je erg vermoeid voelen. Dat komt omdat de rode bloedcelletjes verminderen en dan krijg een te laag hb-gehalte(hemoglobinegehalte).
Je kunt bij een teveel aan ijzer dus beter ijzerrijke voedingsmiddelen mijden. Denk daarbij aan rood vlees, koffie, chocolade, volkoren producten en peulvruchten. Met een goed gebalanceerd en gezond dieet zal een ijzerstapeling niet snel ontstaan.
Rode wijn bevat dus meer tannine. Hierdoor bevat de rode wijn meer van bepaalde vitamines en mineralen zoals mangaan, magnesium en ijzer.
Een indrukwekkende lijst van onderzoeken toont de potentiële voordelen van resveratrol bij ijzerstapeling, waaronder: Als een krachtige polyfenol blokkeert het de opname van ijzer uit het dieet. Het kan genetische expressie beïnvloeden om hepcidine te verhogen (wat resulteert in minder ijzer) .
Hoewel wijn bepaalde voordelen kan hebben, mogen we niet vergeten dat rode wijn alcohol bevat. Alcohol is een stof die zelfs bij matig gebruik kan bijdragen aan het ontstaan van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverziekte, een verhoogde bloeddruk en zelfs bepaalde soorten kanker.
Rode wijn verlaagt de bloeddruk
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
In een glas wijn van 100 milliliter zitten ongeveer 75 calorieën, terwijl in dezelfde hoeveelheid frisdrank, zoals cola, er slechts 38 calorieën zitten. Bier zit daartussenin met ongeveer 43 calorieën. Nu drinken we niet zo snel maar 100 milliliter cola of bier; gemiddeld zit er in een glas 250 milliliter.
Conclusies: Alcoholinname op laag niveau verhoogt ferritine en, bij gevolg, de ijzervoorraden in het lichaam. Dit kan gunstig of schadelijk zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
In rood vlees zit veel ijzer. Neem bij de maaltijd geen fruit of vruchtensap met vitamine C. Bijvoorbeeld sinaasappel, kiwi en aardbeien. Door vitamine C neemt uw lichaam meer ijzer op uit uw voeding.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffie en andere cafeïnehoudende dranken de ijzeropname kunnen verminderen . Eén onderzoek toonde aan dat het drinken van een kop koffie bij een hamburgermaaltijd de ijzeropname met 39% verminderde. Het drinken van thee, een bekende remmer van ijzeropname, bij dezelfde maaltijd verminderde de ijzeropname met maar liefst 64% ( 3 ).
Gemiddeld bevat een portie rode wijn van 5 ounce ongeveer 0,7 milligram ijzer . Dit klinkt misschien als een klein getal, maar dat is het ook! Om het in perspectief te plaatsen: de aanbevolen dagelijkse ijzerinname is ongeveer 8 milligram voor volwassen mannen en 18 milligram voor volwassen vrouwen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Als je te veel ijzer in je bloed hebt, bijvoorbeeld door ijzerstapelingsziekte, is het goed om ijzerarm te eten. Vermijd voedsel waar veel ijzer in zit, bijvoorbeeld rood vlees en neem bij je maaltijd geen vruchtensap, of fruit met veel vitamine C.