Een amalgaamlamp heeft een langere levensduur van circa 13.000 uur. Hoewel de lamp na deze periode nog steeds werkt, zal de desinfecterende waarde vanaf dat moment snel afnemen.
De gemiddelde levensduur van een UV lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar moet u eigenlijk een nieuwe kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te houden.
Het controleren van de werking van de lamp voer je heel simpel uit bij een UV-C filter met een controlevenster. De meeste UV filters die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, beschikken over zo'n venster. Als je kort door het venster kijkt, kun je eenvoudig zien of de lamp nog werkt.
Dompel amalgaam lampen hebben meer straling en kracht
Het grootste voordeel zit hem dan ook in de kracht van de straling. Een amalgaam UV lamp heeft grofweg 3 maal de kracht ten opzichte van een normale UV lamp. 3 watt normaal UV licht komt overeen met 1 Watt amalgaam UV licht.
Een UV-C Lamp wordt ook vaak een UV vijver lamp genoemd en gaat ongeveer 10 tot 12 maanden mee. Het is belangrijk dat deze in goede staat verkeert en dient elk seizoen vernieuwd te worden. Het kan zijn dat de UVC lamp in uw vijver nog wel brand, maar na een seizoen geeft deze bijna geen UV straling meer af.
Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
UV lamp vijver: de werking
Een UVC lamp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Hierdoor worden eencellige zweefalgen gedood en ben je, in combinatie met een geschikt vijverfilter, verzekerd van een heldere én gezonde vijver.
Voorbeeld uv lamp vijver hoeveel watt
Een (Koi)vijver welke in de zon ligt of overbezetting heeft 10 m3 maal 4-5 is 40-50 watt uv. Het is altijd aan te raden extra uv(c) vermogen te gebruiken.
UV-C licht wordt al jarenlang gebruikt bij oppervlak-, water- en luchtdesinfectie. Onderzoek heeft bewezen dat dit bij de juiste afstand, tijd en waarde van de straling heel effectief kan zijn tegen de verspreiding van micro-organismen. De straling van UV-C licht is alleen niet waarneembaar met het blote oog.
De uv-filter moet altijd na de pomp worden geïnstalleerd. Bij pompgevoede filters zoals oeverfilters, wordt de uv-unit vóór de filter geplaatst. Bij gravity filters zoals meerkamerfilters, wordt de uv-filter direct achter het filter of de pomp geplaatst, dus vóór de overloop naar de vijver.
Om ervoor te zorgen dat je het optimale uit je UV-C filter haalt, adviseren we een vermogen van 1 watt per 1m3. Dit houdt in dat een UV-C filter met een vermogen van 75 watt, geschikt is voor zwembaden tot 75m3.
“De schadelijke UV-straling wordt gereflecteerd door onder andere zand, zee, sneeuw en water. Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan. Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit.
Blacklight, ook wel UV of ultraviolette straling of uv-licht genoemd is licht in de golflengte tussen 365Nm en 395Nm. Dit ligt net buiten het spectrum van wat met het oog zichtbaar is. Zoals ook met daglicht kan langdurige straling van blacklight schadelijk zijn. We raden dan ook af om direct in de lamp te kijken.
Ultraviolette(UV)-straling heeft invloed op onze gezondheid. We hebben het nodig, maar teveel ervan kan op langere termijn leiden tot huidkanker of staar. Op korte termijn kan de huid verbranden. Het is dus belangrijk onze ogen en huid te beschermen tegen teveel zonlicht.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
1x uv = 40 watt.
Is vijververlichting slecht voor vissen
Kijken we naar een aquarium, zien we dat vissen er ook geen hinder aan ondervinden. Er zijn geen gevallen bekent dat vissen bijvoorbeeld verblind kunnen raken door verlichting.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Een UV-lamp wordt tussen de leidingen van het filtersysteem geplaatst. Het zwemwater stroomt door de UV-lamp. De straling van de UV-lamp zorgt ervoor dat bijvoorbeeld algen en bacteriën, dood gebrand worden. Door een UV-lamp te plaatsen kunt u het chloorverbruik tot maximaal 50% reduceren.
Eigenlijk is het minimum vermogen wat je lamp moet hebben, 36W. Hiermee kun je de meeste gellak wel uitharden, maar voor sommige heb je een hoger wattage nodig. Een lamp waar je alles mee kan, is een 48W lamp. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de gellak meestal uithardt.
De prijs van blacklights kan enorm verschillen. Je kan bijvoorbeeld al een blacklight kopen voor nog geen € 20,- maar je kan ook kiezen voor de professionele blacklights die gebruikt worden in clubs en discotheken. Hoe krachter de blacklight, hoe hoger de prijs zal zijn maar daardoor is het effect ook mooier.
Wat je nodig hebt zijn stukjes doorzichtige tape (of plakband) en twee gekleurde stiften: een blauwe en een paarse. Plak een stukje tape over de lamp van je telefoon, kleur het stukje tape blauw, nog een stukje tape erover, opnieuw blauw kleuren, het laatste stukje tape erop, paars kleuren… et voilà! Schijnen maar!