De faalangst is dan een angststoornis. Kinderen kunnen ook faalangst hebben omdat ze heel bang zijn voor de reactie van anderen. Dat heet een sociale angst-stoornis.
Faalangst wordt in de DSM-5 niet als een aparte aandoening opgenomen, maar meestal als een onderdeel van sociale angst of gegeneraliseerde angst beschouwd. Hierbij wordt dan vaak verwezen naar 'testangst' of 'prestatieangst' (American Psychiatric Association, 2014).
Faalangst kan belemmerend werken, zowel privé, in je sociale leven of op je werk of op school. Bij faalangst ben je bang om niet goed genoeg te presteren.Je bent perfectionistisch en veeleisend naar jezelf.Door deze grote angst ga je soms juist onder je niveau presteren.
Faalangst overwinnen
Wanneer de last te groot wordt is het aan te raden om faalangst aan te pakken met psychotherapie. Via therapie zal je je sterker in je schoenen voelen staan en geen angst meer hebben voor presentaties te geven, examens of een uitdagende opdracht op het werk af te maken.
Faalangst is letterlijk de angst om te falen. We voelen ons allemaal wel eens zenuwachtig en onzeker, maar bij faalangst gaat het niet meer om gezonde spanning. Bij faalangst ben je bang om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen, jezelf of de maatschappij.
'Maak je niet druk'.
Zeg niet tegen een persoon met faalangst dat hij niets heeft om zich zorgen om te maken en dat het onzin is dat hij of zij zich zorgen maakt. De ander voelt zich op zo'n moment dan eenvoudigweg niet gehoord.
Herkennen van faalangst
Leerlingen kunnen stil worden als ze angstig zijn, maar ze kunnen ook clownesk of stoer gedrag vertonen. Overmatig vragen stellen of juist niks durven te vragen, kunnen een signaal zijn dat een kind twijfelt aan zijn eigen kunnen. Ook hoofdpijn, buikpijn of moeilijk slapen kunnen signalen zijn.
Onzekerheid kan aangeboren zijn, maarfaalangst is bijna altijd aangeleerd of ontwikkeld door jeugdervaringen. Als je bent opgevoed met een focus op presteren of voortdurend te horen kreeg wat je fout deed (in plaats van goed), is de kans groter dat je faalangst ervaart.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met faalangst vaak ook ouders of broers en zussen met faalangst of een anderssoortige angststoornis hebben. Onderzoek wijst ook uit dat mensen die bijzonder sensitief zijn voor een fysieke reactie op stress ook een verhoogd risico lopen om faalangst te ontwikkelen.
Faalangst kan veel oorzaken hebben. Hoewel faalangst waarschijnlijk ook erfelijk is, kunnen kinderen faalangst ontwikkelen door onzekerheid, een reeks vervelende gebeurtenissen op school of problemen thuis. Ook een stoornis als dyslexie kan een aanleiding zijn om faalangstig te worden.
Perfectionisme is de drang om iets zo te doen dat het volmaakt is, vaak uit angst voor negatieve reacties of oordelen van jezelf of anderen. Faalangst is de angst om te mislukken, je bent dan bang dat je geen goede prestatie zult kunnen leveren.
Het bloed en de zuurstof die vooral nodig zijn voor handen, armen, voeten en benen worden onttrokken aan de keel, maag, darmen en spieren die er even niet toe doen. Wat belangrijk is, is dat er bij grote angstgevoelens ook aan de hersenen bloed wordt onttrokken. Het denkvermogen blokkeert op dat moment.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken.
Perfectionisme komt vooral voort uit angst en het kan je hele leven beheersen. In je onderbewuste ben je bang dat als iets niet goed genoeg is, jij niet goed genoeg bent. Het is de angst voor falen die je onzeker maakt. Als perfectionist wil je graag de controle houden.
Hoeveel mensen hebben last van faalangst? Onderzoek wijst steeds weer uit dat tussen de 10% en 13% van alle jongeren tussen 12 en 14 jaar last hebben van faalangst. Vlaams onderzoek noemt bij kinderen van 10/11 jaar een percentage van 8%.
Faalangst en de emotie angst
Faalangst behoort tot de emotie angst. Angst is een hele nuttige en positieve emotie omdat het je beschermt tegen mogelijk gevaar.
Valkuilen bij faalangst
Een valkuil ontstaat in de kindertijd als er te weinig tegemoet wordt gekomen aan jouw basisbehoeften als kind. Het kan gaan om ervaringen van verlaten, bekritiseerd, buitengesloten of verwaarloosd worden. Als kind zijn de mogelijkheden om je omgeving te begrijpen nog niet zo groot.
Faalangst kan al voorkomen bij kinderen in de leeftijd van peuters. De kinderen zijn in die leeftijd bang om een klusje te doen, omdat ze denken het niet te kunnen. Op latere leeftijd kan faalangst vormen aannemen die te maken hebben met proefwerken en andere schoolprestaties.
Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan. Dat werkt verlammend. Je probeert het niet eens meer, en bereikt dus ook geen succes. Hieronder hebben we het over deze negatieve faalangst.
Als we ons onzeker voelen of niet geloven dat we het kunnen, zijn we eerder geneigd onszelf te in de weg te staan. De redenering is dat het minder pijnlijk is om te falen wanneer we niet of minder ons best hebben gedaan. “Iemand met zelf-saboterende gedachten denkt: 'Als ik niet mijn best doe, dan weet ik dat ik faal.
Het zorgt ervoor dat we in beweging blijven en het geeft ons de kracht om door te gaan. Prestatiedrang zorgt ervoor dat we dingen kunnen bereiken en onszelf blijven verbeteren. Wat echter niet goed is aan prestatiedrang, maar wat wel vaak gebeurt, is dat we willen presteren om de verkeerde reden.