Geluid wordt gekenmerkt door zijn frequentie. Algemeen geldt dat het menselijk gehoor geluid kan waarnemen met een frequentie van 20 tot 20.000 Hertz (Hz), mits het geluid voldoende luid is. Laag frequent geluid heeft een frequentie lager dan 125 Hz. Laag frequent geluid wordt niet door iedereen waargenomen.
Het bereik van het menselijk gehoor ligt in het frequentiegebied tussen 20 en 20.000 Hz. Frequenties buiten dit bereik kan de mens vrijwel niet waarnemen. Binnen dit bereik is het menselijk oor het meest gevoelig voor frequenties van ongeveer 500 tot 4000 Hz.
Laagfrequent geluid (LFG) wordt vaak omschreven als een zeer lage toon, zwaar gebrom of gezoem, als een zware vrachtwagenmotor of als het gedreun van een draaiende wastrommel of generator.
Laagfrequent geluid (LFG) is geluid met lage tonen: tonen met een frequentie beneden 100/125 Herz ( Hz Hertz (Hertz)). Geluid met frequenties onder 20 Hz wordt infrasoon geluid genoemd.
Waar komt laagfrequent geluid vandaan? Denk aan zware machines zoals pompen, motoren en aggregaten. Maar ook de wasmachine, een cv-pomp of een ventilator kan laagfrequent geluid produceren. Dat maakt het lokaliseren van de bron niet makkelijker.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Reacties. Geluid kan ver komen of niet ver komen. In theorie gaat alle geluid tot het oneindige door.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
Medische oorzaak van het horen van een bromtoon
Geluid dat er niet is noemen we fantoomgeluid. De medische term voor zulke klachten is tinnitus. Sommige mensen vinden dat klinken alsof het probleem dan 'tussen hun oren zit' en alsof ze zich aanstellen. Maar tinnitus is geen denkbeeldig probleem.
Zoek afleiding, onderneem activiteiten in de buitenlucht, maar las wel rustpauzes in. De bromtoon valt het meest op in een stille omgeving. Een radio, ventilator of zelfs een tikkende klok kan helpen.
Tinnitus of fantoomgeluid, ook oorsuizen genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid, zonder dat er in de omgeving een geluidsbron aan te wijzen is. Tinnitus kan variëren van piep-, sis-, fluit-, brom- of ruistonen in een of beide oren.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Geluid is hoorbare trilling van de lucht. Deze trilling komt via de gehoorgang naar het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trilling en brengen deze over naar de vloeistof in het slakkenhuis.
Het menselijk gehoor is in staat om geluiden te horen met een frequentie van 20 tot 20 000 Hz, wat over- eenkomt met een golflengte van respectievelijk 17 m en 1,7 cm.
Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Vrijwel iedereen heeft wel eens last van oorsuizen, echter bij sommigen is oorsuizen continu aanwezig en zo hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van tinnitus is, kan zeer divers zijn en verschilt per persoon.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Mogelijke oorzaken van geluidshinder
Zo kunnen allerlei apparaten in huis de oorzaak zijn van de geluidshinder, zoals een koelkast, de afwasmachine of de droger. Maar ook kan het geluid veroorzaakt worden door een cv-installatie, ventilator of afzuigingssysteem of een externe oorzaak hebben.
Als je een zoemend geluid hoort in een stopcontact, betekent dit bijna altijd dat er een verbinding is losgeraakt of dat je een slecht stopcontact hebt. Het zoemende geluid zelf is eigenlijk de wisselstroom die je hoort.
Hoe klinkt een bromtoon ofwel LFG? Personen die last hebben van LFG omschrijven het vaak als 'het gedreun van een draaiende wastrommel' of als het geluid van een gedempt dieselaggregaat.