In Nederland is vrijwel elke meter geschikt voor zonnepanelen. Het terugleveren van energie wordt alleen op verschillende manieren geregistreerd. Wil je het echt zeker weten, meld je zonnepanelen dan aan bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl.
Een meter die we vooral nog in oude huizen zien is de analoge meter zonder draaischijf. Deze meter is niet geschikt voor teruglevering en zal dus bij de aanschaf van zonnepanelen vervangen moeten worden.
Vanaf 1 januari 2025 is het voor mensen met zonnepanelen verplicht om een meter met minimaal een dubbel telwerk te hebben. Dat kan een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se.
Als u twijfelt aan een juiste registratie van de slimme meter kunt u de meter eventueel laten onderzoeken. Dit wordt een meterijking genoemd. Let op! Hier zijn mogelijk hoge kosten aan verbonden.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
[update] Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar zo lang er nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doe je er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen.
Het gaat om zeker twee verschillende meters van Landis+Gyr, slimme meters met de codes 28100 en 28101, zo ontdekte MAX Meldpunt. Het programma sprak met gebruikers van die meters; zij zagen plotseling een veel hoger verbruik dan dat ze gewend waren.
Heel soms kan de nieuwe meter zelf een gebrek hebben. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat sommige typen slimme meters onder bepaalde extreme omstandigheden te hoge meterstanden kunnen aangeven. Voor stroom, niet voor gas.
Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast heeft hangen? Op de pagina Inzicht in uw gegevens ziet u welke meter u in de meterkast heeft hangen. Ook kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen?Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder.
Regelmatig ontvangen wij telefoontjes van mensen die van hun netbeheerder een brief hebben ontvangen dat hun oude energiemeter vervangen moet worden door een slimme meter. De veelgestelde vraag is of zo'n slimme meter moet worden geaccepteerd. Nee, u hoeft niet een slimme meter te accepteren.
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Het meterdisplay geeft op de meter de verbruikte of teruggeleverde energie weer volgens de tabel op de achterzijde van deze handleiding. Het rode controlelampje knippert als er energie wordt verbruikt of wordt teruggeleverd. Als u meer energie verbruikt of teruglevert, gaat het lampje sneller knipperen.
Als je panelen zonnepanelen koopt en op een schuin dak of plat dak laat plaatsen, is het niet verplicht om een slimme meter te nemen. Het is wel een vereiste dat je een meter hebt hangen die terug kan tellen. Op deze manier kan namelijk het terugleveren van de opgewekte stroom worden geregistreerd.
Digitale meter combineren met PV-panelen, warmtepomp, warmtekrachtkoppeling of kleine windmolen. Net zoals bij zonnepanelen is het ook bij deze investeringen verplicht een digitale energiemeter te installeren.
Met zonnepanelen benut je jouw dak om zelf schone en voordelige elektriciteit op te wekken. Maar kun je met zonnepanelen ook besparen op de gasrekening? Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Ze hebben dus geen directe invloed op de hoogte van je gasrekening.
Natuurlijk mag je zelf ook een slimme meter aanvragen. Bijvoorbeeld als je nu al meer inzicht wilt in je verbruik, of je standen niet langer zelf wilt doorgeven. Dit regel je eenvoudig via je netbeheerder of bij ons als je stadswarmte hebt. Een vervroegde aanvraag is echter niet gratis.
Iedere slimme meter beschikt over zo'n P1-poort. Waar deze poort precies zit vindt u terug in de handleiding van uw type meter. Een P1-poort kan worden gebruikt voor het aansluiten van uw laadpaal, maar ook voor het aansluiten van een energieverbruiksmanager.
Op traditionele meters staat het meternummer vaak achter 'No'. Het meternummer heeft u bijvoorbeeld nodig voor het online opvragen van de capaciteit van uw aansluiting. Op slimme meters staat het meternummer vaak bij de streepjescode. Meestal eronder.
Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit 'm in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland.
In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters. Dit komt omdat de vraag naar elektriciteit steeds groter wordt.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest.
Twijfel over je meter
Als je twijfelt of je (slimme) meter goed werkt, draai dan eerst eens de gaskraan dicht en zet alle schakelaars om. Loopt de meter toch op, dan is er iets aan de hand. Is dat niet het geval, check dan of je werkelijke verbruik misschien tóch hoger is door bepaalde omstandigheden.
Met de ENGIE-app kun je gratis jouw slimme meter uitlezen. Hiermee heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik. De slimme meter wordt één keer per nacht uitgelezen en stuurt deze data door naar de ENGIE-app.