Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.
Veel groente kan je rauw eten, maar soms is het ook lekker om de groente eerst te koken of grillen. Hoeveel groente je neemt hangt af van je eigen behoefte. Minimaal 250 gram per persoon is een goed uitgangspunt, maar (veel) meer mag altijd, het is niet snel te veel.
Als je wilt afvallen zijn salades je beste vriend. De basis van een salade is namelijk sla of een andere bladgroente. Deze bevatten zo weinig calorieën dat het bijna verwaarloosbaar is. Daarnaast vullen bladgroenten goed, waardoor je lange tijd verzadigd blijft.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Maaltijdsalades van de supermarkten zijn helemaal niet zo gezond als de naam doet vermoeden. Ze bevatten veel zout en vet en ze zijn calorierijk. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan om een gezonde salade te maken. De Consumentenbond testte de populairste salades (geitenkaas en caesar) van zes supermarkten.
De echte Griekse salade met tomaat, olijf en feta als basis is absoluut gezond! Hij bevat vrijwel geen koolhydraten en alleen maar ingrediënten die ontzettend goed zijn voor het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat het regelmatig eten van rauwe ui helpt bij het voorkomen van ernstige ziekten zoals kanker?
Een salade wordt gezien als gezond en caloriearm. Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Het aantal calorieën loopt snel op als je naast groenten ook kaas, bacon en een romige dressing toevoegt.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Van alle slasoorten die we kunnen eten, is spinazie de beste keuze. Spinazie bevat de dubbele dagelijkse hoeveelheid vitamine K en een ruime dosis aan vitamine A. IJsbergsla heeft de minste voedingswaarde.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
De meeste maaltijdsalades bevatten tussen de 450 en 850 calorieën.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
Tot slot: ijsbergsla. Perfect als je houdt van fris en knapperig. Deze soort sla heeft geen goede reputatie door de grote hoeveelheid water en het gebrek aan waardevolle voedingsstoffen, maar eigenlijk bevat het vrij veel vitamine A en K.Ook bevat ijsbergsla calcium, kalium, vitamine C en folaat.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Zitten er ook vezels in? Jazeker, vooral in de schil: een kleine 1%. Niet schokkend veel. Maar toch is komkommer gezonder dan bijvoorbeeld sla, al blijft variëren het beste.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Het is ook nog eens gezond, want het product bevat veel vitaminen, antioxidanten en voedingsstoffen, naast het feit dat het heel gemakkelijk te bereiden is. Hoewel de vier soorten groene sla goed zijn voor ons lichaam, heeft Romaine de leidende positie op het gebied van voedingsstoffen.
Rucola is super gezond
Het blad zit propvol vitamines en mineralen die goed zijn voor je gezondheid: veel vitamine K, C, B11 (foliumzuur), ijzer, calcium en mangaan en beta-caroteen waarmee je lichaam vit. A kan aanmaken.
De eiwitten zijn ongeveer vergelijkbaar, de koolhydraten zijn de helft bij de salade en de vetten minder dan 1/3 bij de salade.De calorieën zijn ook stukken lager. Dus op het moment dat jij gezonder wilt eten, of wellicht wat gewicht kwijt wil raken dan is het zeker beter om te kiezen voor een goed vullende salade.