Bewaar levende meelwormen op een koele plek (5 tot 10°C) in een plastic bakje met gladde wanden. Bijvoeren is bij koele bewaring niet nodig. Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf. Meelwormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig.
De meelwormen gaan vanzelf verpoppen na verloop van tijd zie foto: Eenmaal in bezit van de torren begin je weer met een bak met 1 a 2 cm aan voer (meel, Brinta en of zemelen en wortels) De torren leven ongeveer 4 maanden dus dit is de tijd dat ze aan de slag mogen om zoveel mogelijk nageslacht te maken.
De meeltor is een 10-18 mm groot, zwart kevertje, heeft harde dekschilden en vliegt zelden. Alleen meeltorren kunnen zich voortplanten en eitjes leggen, na drie à vier maanden sterft de kever.
Gebruik vochtig voedsel om de wormen van water te voorzien.
Zet geen water in de bak. De meelwormen kunnen in een waterschaal kruipen en verdrinken. Gebruik de groenten en fruit als een bron van vocht en water. Vervang wanneer nodig de gedroogde of beschimmelde stukjes fruit en groente door verse.
Gedroogde meelwormen zijn droge producten die een tot anderhalf jaar houdbaar blijven. We raden aan om producten met gedroogde meelwormen op te eten binnen het jaar. Zo ben je zeker van een maximale smaak.
Gedroogde meelwormen bederven niet, waardoor de smaak behouden blijft, en zijn lang houdbaar.
Voer de meelwormen vrijwel direct en laat ze niet te lang staan, want dan worden de meelwormen zwart. Voor zowel in de koeling als er buiten geldt dat de meelwormen het beste in een bakje met gladde wanden bewaard kunnen worden. De meelwormen leven en hebben dus ten alle tijden voldoende zuurstof nodig.
Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan.
een meelworm is belangrijk voor andere dieren omdat een meelworm word gegeten door dieren zoals, vogels, reptielen ,vogelspinnen, schorpioenen, bidsprinkhanen en sommige vissen.
Meelwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar larven van de onbekendere meeltor. Het proces is te zien als een levenscyclus van ongeveer drie tot vier maanden. De meeltor legt een eitje, waar een meelworm uitgroeit. Als er na enkele weken een volgroeide meelworm is ontstaan, begint de pop fase.
De totale levenscyclus van de meeltor bedraagt drie à vier maanden, afhankelijk van omgevings- factoren zoals temperatuur en voeder. De meeltor ondergaat een complete metamorfose die bestaat uit vier verschillende levensfasen: ei, larve, pop en volwassen tor.
De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt.
De Indische meelmot bijvoorbeeld, legt graag eitjes in je voorraad bonen, brood, meel, granen en koffie. De 500 (!) larven die daar uitkomen, eten zich maar wat graag een weg door al die lekkere producten in onze voorraadkast. 'Onder gunstige omstandigheden ontwikkelt een larve zich binnen een maand tot vlinder.
De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.
De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet.
In bepaalde Aziatische landen worden meelwormen wel gegeten, in de westerse wereld niet. 'Dat zie ik hier ook niet gauw gebeuren. Maar ze zitten boordevol eiwitten, dus ze kunnen goed worden gebruikt als grondstof voor voeding. '
Bewaar levende meelwormen op een koele plek (5 tot 10°C) in een plastic bakje met gladde wanden. Bijvoeren is bij koele bewaring niet nodig. Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf. Meelwormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig.
Hieronder enkele voorbeelden: Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak. Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en. Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon.
Door het hoge eiwit gehalte zijn de meelwormen aan veel dieren te voeren. Ze zijn onder andere geschikt voor tropische vissen, vijvervissen (waaronder koi), schildpadden, kippen en ander gevogelte. Het voer is goed, maar het gewicht kan iets meer nog!
Verzorging. Geef iedere week een klein beetje Brinta, volkorenmeel en wat havermoutvlokken. Geef de meelwormen twee á drie keer per week een paar plakjes wortel. Je kunt de wortel op een omgekeerd jamdekseltje leggen om te voorkomen dat de meel te nat wordt.
Hoe ziet de meeltor eruit? Het zijn zwarte tot zwartbruine, langwerpige kevers die 13 tot 18 mm lang kunnen worden. Ze hebben breeduitstaande antennen en hebben lengtestrepen op hun dekschilden. De larven (meelwormen) zijn geelbruin en gering die 28 mm lang kunnen worden en ze hebben 3 paar goede ontwikkelde poten.
De meeltor is een zwart tot zwartbruine kever met gestreepte dekschilden. De onderzijde is wat roodbruin gekleurd. De kever is 13-18 mm lang en kan goed vliegen. De larven zijn cilindrisch van vorm, geelbruin gekleurd en kunnen tot 28 mm lang worden.
Zowel de volwassen meeltorren als de larven voeden zich met bij voorkeur plantaardig, maar ook wel met dierlijk materiaal zoals meelproducten, brood, diervoeders, lompen e.d. De vrouwelijke kever legt ongeveer 400 eitjes welke na 10 tot 20 dagen uitkomen.
De meelwormen worden in grote hoeveelheden in een diepvriezer gestopt. Zo verloopt het dodingsproces voor de diertjes pijnloos en worden mogelijke bacteriën al een eerste keer gedood. Na het invriezen worden de meelwormen kort in kokend water ondergedompeld.
Dan bent u bij Baitshop aan het juiste adres. Naast dat Meelwormen een lekker hapje zijn voor uw vogels, kunt u meelwormen perfect gebruiken om te vissen.