Op basis van onderzoek blijkt dat de statijd minstens 10 minuten per uur dient te zijn. Met tenminste twee wisselingen tussen zitten en staan per uur. Na verloop van tijd moet de statijd verhoogd worden tot minimaal 20-30 minuten per uur om de richtlijn van 4 uur staan per dag te bereiken.
Volgens hen doe je er goed aan om een kwart van de dag te staan. En dan het liefst deze periode te vervangen voor zitten. Maken we een kleine rekensom dan komt dit neer op, 24 : 4 = 6 uur per dag staan. En daar valt wat voor te zeggen, Europeanen zitten namelijk gemiddeld 3,2 tot 6,8 uren per dag.
Het is beter voor je gezondheid
Als je staat, pompt je hart 10x zoveel bloed door je lichaam dan wanneer je zit. Je hebt dus een veel betere bloedcirculatie. En dat is essentieel voor een goede gezondheid.
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam.Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
Een juiste afwisseling tussen zittend en staand werken zorgt voor een betere doorbloeding van heel het lichaam, en dus ook van onze hersenen, die hierdoor meer zuurstof krijgen. Je hersenen kunnen hierdoor optimaal presteren. Dit vertaalt zich onder andere in een verhoogde concentratie.
Een hele dag zittend óf staand werken is namelijk niet goed voor je lichaam. Ook buiten het werk om is het belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Niet alleen is dit goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door een lange wandeling te maken of intensief te sporten, laat je de werkstress achter je.
Aangenomen wordt dat door maximaal één uur achtereen en maximaal vier uur op een werkdag staand te werken geen klachten ontstaan. Langer dan één uur achtereen staan en meer dan vier uur staan op een dag moet zoveel als mogelijk voorkomen worden.
Het blijft hangen, wat kan leiden tot gezwollen enkels en spataderen in de benen. Naast problemen met de doorbloeding hebben werknemers met een staand beroep ook opmerkelijk vaak rugklachten en klachten aan de heupen, knieën en voeten.
Bij langdurig staan zijn de spieren rondom de wervelkolom voortdurend corrigerende bewegingen aan het uitvoeren, om de rug stabiel te houden. Dit kan in eerste instantie zorgen voor een vermoeid gevoel, of op langer termijn zelfs voor pijnklachten.
Door niet de hele dag te zitten, maar geregeld te staan verbrand je meer calorieën. We willen niet beweren dat staand werken sporten kan vervangen, maar het helpt je zeker op weg. Door zittend en staand werken af te wisselen zorg je dat je 'interne kacheltje' aan blijft.
Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport. Maak ook je spieren en botten sterker. Bijvoorbeeld met oefeningen of krachttraining.
Hanteer de volgende norm bij langdurig staan (gebonden aan één werkplek van ongeveer 1 m2): maximaal 1 uur achtereen en maximaal 4 uur per dag. Zorg dat medewerkers staand werk na een uur af kunnen wisselen met werkzaamheden waarbij kan worden gezeten en / of gelopen.
Zitten is op zich niet slecht, tenzij je dat té vaak en té lang doet. Maar hiervoor sta je zeker recht: Vermijd urenlange momenten van lang stilzitten én onderbreek je zitmomenten best regelmatig, om de 20 à 30 minuten als het kan.
Staand werken en rugklachten
Zowel langdurig zitten als langdurig staan zijn grote veroorzakers van rugklachten. Het werken aan een zit-sta bureau vermindert lichamelijk klachten, zoals pijn in de rug, nek, billen of bovenbenen juist. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor meer dynamiek en een betere houding.
Langere periodes staan belast het lichaam eenzijdig.U kunt de neiging krijgen om in te zakken en u kunt gemakkelijk gaan “hangen”. Zo belast u uw spieren en gewrichten, en de genoemde problemen, vooral in de onderrug, pijnlijke voeten en opgezette enkels, zijn maar een paar van de problemen die u kunt ondervinden.
Zere benen in het kort
Door ouderdom, roken, drinken of warmte kunnen bloedvaten wijder worden, verkalken of kan het bloed gaan klonteren. Dit beperkt de bloed- en dus de zuurstoftoevoer naar onder andere uw benen. De juiste oefeningen, voldoende bewegen en massages, kunnen uw bloedcirculatie verbeteren.
Gezondheidsklachten na langdurig staand werk
De mogelijke gevolgen van langdurig staan op het werk zijn niet te verwaarlozen en gaan van lage rugklachten en pijnlijke gewrichten tot pijn aan de heupen, knieën en voeten. Ook gezwollen enkels, vermoeide benen, spataders en nachtelijke beenkrampen komen voor.
Naast het verhogen van je productiviteit heeft staand werken ook vele positieve effecten op je algehele gezondheid. Langdurig zitten wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico's, zoals een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken.Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Een normale werkdag duurt 7,5 uren. En een normale werkweek kent 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur. Er kan 7,5 uur gewerkt worden tussen 6.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds (tenzij er in ploegendiensten wordt gewerkt).
Hoe lang en hoe vaak pauze
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
In huis meer bewegen
Huishoudelijke klusjes zijn een sport op zich. Met schoonmaken kunt u zelfs meer calorieën verbranden dan met sporten. Als u uw schoonmaakwerk over de week verspreidt, heeft u iedere dag een beetje beweging. Vaker opstaan uit uw stoel helpt ook.