De ei is de tweede letter. Als je goed om je heen kijkt, zie je de ei.
De lettercombinatie ei noemen we ook wel de korte ei. Als er over de lange ij wordt gesproken, dan wordt de lettercombinatie ij bedoeld. Sterke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de lange ij.
De ij bestaat uit twee letters: de i en de j. Alle woordenboeken en spellinglijsten alfabetiseren woorden met een ij daarom onder de i.
In Vlaanderen werd de ij altijd als een combinatie van twee letters beschouwd. Redenen om ij als één letter te beschouwen: Als een woord dat met ij begint een hoofdletter krijgt, wordt de volledige ligatuur in hoofdletters geschreven: IJsselmeer, IJmuiden, dus niet: Ijsselmeer, Ijmuiden.
Het woord ij staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Zwakke werkwoorden schrijf je meestal met een ei. Bij een woord dat eindigt op -heid, schrijf je 'heid' met een ei. Bij een woord dat eindigt op -lijk(s), schrijf je 'lijk(s)' met een ij. Een woord dat eindigt op -tijd heeft altijd te maken met de 'echte' tijd (bedtijd, wintertijd, etenstijd).
De y staat op de 25e plaats in het Nederlandse alfabet. De 'letter' ij komt niet in ons alfabet voor. Het Nederlandse alfabet is gebaseerd op het Latijnse alfabet, waarin de letter y ook al voorkwam.
Bij het mondeling spellen van een woord wordt de letter 'Griekse ij', 'i-grec' of 'ypsilon' genoemd. De losse letter Y wordt door Nederlanders meestal uitgesproken als de tweeklank ij, bijvoorbeeld in de samengestelde woorden Y-chromosoom en y-as en ook bij het opnoemen van de letterreeks xyz.
Het gesproken Nederlands beschikt over een klank die hetzij als 'ij' (lange IJ) dan wel als 'ei' (korte IJ) wordt geschreven. De wijze van spelling is betekenisonderscheidend (lijden vs. leiden). Door velen wordt de IJ aangevoeld als een enkele klinker (wat fonetisch niet juist is).
De spelling van woorden met ei of ij hangt af van de etymologie, de herkomst van het woord. Wat wij vandaag op verschillende wijze schrijven maar op dezelfde manier uitspreken (bijvoorbeeld leiden en lijden), werd vroeger ook op verschillende wijze uitgesproken: de ei neigde meer naar [ee], de ij meer naar [ie].
Voor veel anderstaligen is de uitspraak van de 'ij/ei' lastig. De meeste anderstaligen spreken de 'ij' en 'ei' op twee verschillende manieren uit op basis van de speling, of alle ij/ei's worden uitgesproken als 'ee'. Dit heeft soms gevolgen voor de verstaanbaarheid.
De ij is ontstaan uit de lettercombinatie ii.Hiermee werd vroeger een lange i aangegeven. Net zoals men nu kopen en koopt schrijft, schreef men toen bliven en bliift. Doordat er vroeger geen puntjes op de i werden gezet, kon de ii gemakkelijk met een u worden verward, zeker in handgeschreven teksten.
Pontus de Heuiter koos in zijn Nederduitse orthographie van 1581 voor de spelling ij, die hij 'grote, dubbele of lange i' noemde en die hij uitsprak als een [ie]-klank. De tekens ij, y en ii bleven in gebruik, terwijl de klank geleidelijk verschoof van een lange [ie] naar een [ei].
lij ('in de lij liggen', 'iemand in de lij brengen') lijden (= ondergaan; 'het lijdt geen twijfel', 'een nederlaag lijden', 'schipbreuk lijden') lijden ('iemand graag mogen lijden') lijp (= niet goed snik, gek)
Eieren staan in de Schijf van Vijf in het vak Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel.
Overigens kunt u op het ei zelf een geprinte code zien die zegt tot welke categorie het behoort. Als die code begint met 0, gaat het om biologische eieren.Als die begint met 1, om vrije uitloop.2 betekent scharreleieren, en 3 tot slot kooieieren.
Klinkers zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens a, e, i, o en u, en de combinaties daarvan die geen tweeklank vormen. Ook de y is een klinker als die de klank /i/ weergeeft. Een klinker is kort in bal, bel, bil, bol, bul. Een klinker is lang in baan, been, biet, boon, buur, boek, beul.
De y (vaak i-grec of Griekse ij genoemd) is soms een klinker en soms een medeklinker. Het hangt van de uitspraak af. In woorden als baby, cyste, idylle en symbool beschouwen we de y als klinker. In woorden als yoghurt, yoga en yahtzee daarentegen is de y een medeklinker (vergelijkbaar met de j).
Namen die met een ij beginnen, krijgen in feite twee hoofdletters aan het begin: IJsland, IJ, IJssel, IJhorst, IJlst. Ook alle andere woorden die met een ij beginnen, krijgen aan het begin van de zin twee hoofdletters. De ij wordt als één geheel behandeld. IJsberen en panda's zijn publiekstrekkers in dierentuinen.
De a, e, i, o, en u zijn klinkers. Als je kind deze letters uitspreekt, kan de lucht ongehinderd zijn mond verlaten. Zijn lippen en/of tanden raken elkaar niet, de tong blijft ook op zijn plaats en er wordt geen obstakel gevormd in de keel.
Het alfabet kent verschillende klinkers, namelijk a, e, i, o en u. De rest van de letters zijn medeklinkers. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke letters klinkers zijn is 'Oei, au'.
Ook de IJ wordt gezien als klinker. Heel vroeger was de IJ namelijk een dubbele i. Als je het lastig vindt om klinkers en medeklinkers uit elkaar te houden, dan kun je ook kijken naar de lengte van de woorden. 'Medeklinkers' is langer dan 'klinkers'.
De Griekse ypsilon werd door de Romeinen in het Latijnse alfabet overgenomen als de letter Y. Deze Latijnse letter wordt in het Nederlands en diverse andere Europese talen nog steeds ypsilon, Griekse y en/of i-grec genoemd. Strikt genomen is de uitspraak van 'y' als 'u' niet fout."
De letter Y (y) is de vijfentwintigste letter uit het moderne Nederlandse alfabet. In het Nederlands wordt de letter onder andere i-grec, Griekse ij en ypsilon genoemd.
Ons alfabet is afgeleid van het Latijnse alfabet. Maar er is een nóg ouder alfabet waar dit alfabet weer vandaan komt, namelijk het Proto-Sinaïtisch schrift. Dit vormt de oorsprong van al onze alfabetten.