Het 2e legseizoen leggen ze al behoorlijk wat eieren en als ze 5 jaar zijn, zijn ze eigenlijk pas volwassen en kan een hen per seizoen tussen de 40 en 50 eieren leggen. Naar men zegt kan een Struisvogelhen ongeveer 35 jaar lang eieren produceren. Een hen in de leg kan elke 2 dagen een ei leggen.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Het legseizoen is pas begonnen voor de struisvogels. Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren.
De broedduur is ongeveer zes weken. De haan en het belangrijkste vrouwtje delen de broedzorg en verzorgen samen, na het uitkomen van de eieren, de kuikens.
De eieren van de struisvogel zijn groter dan die van ieder ander dier: ze hebben een grootte van 15 bij 12 centimeter en een gewicht van 1,3 kg. Hierdoor is de dooier van het struisvogelei ook de grootste cel van het gehele dierenrijk (als het net bevrucht is). De eieren worden uitgebroed gedurende 40 tot 45 dagen.
Struisvogels en krokodillen hebben een penis in hun cloaca, terwijl kleinere vogels en reptielen geen uitwendige geslachtsorganen hebben, maar hun cloaca tegen elkaar drukken. De cloaca van de Psittacosaurus was een tussenvorm, dus misschien penetreerden dinosauriërs en wreven ze ook hun cloaca's tegen elkaar.
Vanaf de start van het broeden duurt het ongeveer 13 dagen tot dat de eitjes uitkomen. Voor onze meesjes zou dit dus volgende week donderdag betekenen. Hoelang het precies gaat duren hangt af van hoeveel ze op de eieren zit. Hoe meer ze er op zit en hoe warmer ze de eieren kan houden, hoe korter het duurt.
Struisvogel eieren analyse: Wat je moet weten
Als je geïnteresseerd bent in een Struisvogel eieren, kost een zo goed als nieuw exemplaar gemiddeld € 22, terwijl gebruikte exemplaren een gemiddelde prijs van € 32 hebben.
Een struisvogelei is goed vergelijkbaar met een kippenei. Zowel qua smaak, opbouw als de manier waarop ze gebruikt worden.
Struisvogels zijn niet gebonden aan een vaste partner. In het wild zoeken de hennen meestal een nieuwe haan om mee te paren en eieren voor te leggen. De vorige partner zit immers te broeden en heeft de hennen niet meer nodig. In gevangenschap wordt per verblijf meestal niet meer dan één haan gehouden.
Het kippenei bleek bij een kracht van 45 Newton te knappen. Het struisvogelei hield het een stuk langer uit: pas bij 500 Newton begon het barsten te vertonen.
De eieren van een struisvogel zijn supersterk. Zelfs als een volwassene op een degelijk ei gaat staan, zal dit ei nog niet barsten. Mede door de sterke schaal en de enorme grootte van een struisvogelei moet u veel geduld hebben als u het ei wilt koken.
Voor het koken van een struisvogelei heb je nog meer geduld nodig. De kooktijd kan variëren van 50 minuten voor een zachtgekookt ei tot 1,5 uur voor een hardgekookt ei.
Het grootste ei in de vogelwereld wordt gelegd door de struisvogel en het kleinste ei door een kolibriesoort. De olifantsvogels die vroeger op Madagaskar voorkwamen, legden eieren die maar liefst acht kilo per stuk wogen! Helaas zijn die bijzondere vogels echter door de mens uitgeroeid.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
De struisvogel legt het allergrootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in. Het mannetje is medeverantwoordelijk voor het broeden en creëert zelf een nest. In dit ene nest leggen meerdere vrouwtjes hun eieren.
Struisvogel smaakt een beetje naar ossenhaas: het heeft een grove structuur en is supermals. Wist je dat struisvogelvlees een mager stukje vlees is? Het is daarnaast ook rijk aan proteïnen en ijzer en het is cholesterolarm. Ondanks dat struisvogel weinig vet bevat, is het erg smaakvol.
Voor een goede spijsvertering hebben ze grote maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn. Struisvogels drinken door het water met hun onderste snavel op te scheppen. In de oorsprongsgebieden zijn de struisvogels niet bedreigd.
Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen! Deze hoge snelheid houden ze maar een korte afstand vol. Met een snelheid van 45 km per uur kunnen ze lange afstanden rennen.
Het eten dat verteerd moet worden zijn bijvoorbeeld gras, zaden en vruchten. Maar ook kleine dieren zoals hagedissen en insecten staan op het menu van de vogel. Hij is daarom een echte omnivoor, een alleseter dus! Als het moet kan een struisvogel lange tijd zonder water.
Weinig mensen zullen een heel struisvogelei eten, maar om de voedingswaarde te vergelijken met een portie van een kippenei, zal een struisvogelei portie ongeveer 83 calorieën bevatten.
Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof. Een bevrucht ei is heel licht blauw van kleur met wat meer glans.
Help, een ei!
Een pop (vrouwtjesvogel) kan altijd een eitje leggen, bevrucht of onbevrucht. Je kunt deze weghalen, maar jouw pop zal dan opnieuw een ei leggen vanwege de behoefte tot broeden. Als je dit blijft doen loopt het popje het gevaar om een kalktekort op te lopen.
Albatrossen broeden het langst van alle vogels ter wereld: bijna drie maanden!