Waarom slaapt mijn baby van 6 maanden niet door? Je baby van 6 maanden slaapt nog niet door omdat het kan zijn dat jouw baby er nog niet aan toe is. Daarnaast kan de combinatie van enorme fysieke groei en mentale sprongen rond 6 maanden een negatief effect hebben op het slaapritme van je baby.
Een slaapregressie kan een paar dagen tot enkele weken duren. Als je je baby aan de hand van het slaapschema voor 6 maanden in een fijner slaapritme krijgt, is het dus goed om er rekening mee te houden dat dit rond 8 maanden tijdelijk kan verslechteren.
Waarom gaat jouw kindje door een slaapregressie? Een slaapregressie komt vlak voor of middenin een grote ontwikkelingssprong. Je kindje moet dan hele moeilijke dingen leren en op zo'n moment is het normaal dat het je kindje andere dingen niet meer even goed kan verwerken zoals, slapen, eten, zijn humeur, etc,.
Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer. Gemiddeld slapen baby's dan 1 of 2 uur achter elkaar. 's Nachts kunnen zij steeds langer zonder voeding, vooral als ze overdag voldoende drinken. Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door. Andere baby's nog niet.
De 6 maanden sprong doet er nog een schepje bovenop. Je kindje heeft het afgelopen halfjaar veel geleerd, maar nu maakt hij échte grote sprongen. Hij leert namelijk relaties tussen objecten en gebeurtenissen te herkennen en te begrijpen. Alle losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar.
- 4 tot 6 maanden
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.
Wanneer een baby niet goed of niet goed genoeg zelf terug in slaap kan vallen of er een andere oorzaak is zoals honger, te warm of te koud, pijn, ziekte, te veel licht, over- of ondervermoeid zullen ze elke keer weer wakker worden en hulp nodig hebben om weer te slapen.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn. (verborgen) reflux kan ook een oorzaak zijn van het steeds wakker schrikken en huilen.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Er ontstaat voorzichtig een vaste bedtijd, mits de slaapjes overdag ook voorspelbaar zijn (je volgt natuurlijk de wakkertijden). De meeste baby's gaan slapen voor de nacht tussen 18.00 - 20.30 uur.
Slaapregressie baby of kind herkennen
Hele korte dutjes of juist hele lange dutjes. Vaker wakker tijdens dutjes of 's nachts. 's Ochtends vroeger wakker. Hangeriger, huileriger dan normaal.
Laat je kind niet (te) slaperig of slapend naar bed gaan. Door je kind wakker genoeg in bed te leggen leert hij zelfstandig in slaap te vallen. Zelf in slaap vallen is ook nodig voor het kunnen doorslapen. Gemiddeld duurt het 15 tot 20 minuten voordat een kind in slaap valt.
Sommige baby's slapen na een paar weken al door, maar bij de meeste baby's duurt dit iets langer. Gemiddeld genomen begint het echte doorslapen pas na ongeveer 3 maanden. Dan hebben we het over een gemiddelde slaapperiode van 6 tot 8 uur.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Natuurlijk speelt hier ook de groei een rol. Kleine buikjes moeten namelijk wat groter worden om doorslapen mogelijk te maken. Dat het kan vanaf zes weken wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Al het goede komt langzaam en dat is maar goed ook”.
Baby's hebben wel een natuurlijk slaapritme. Ze willen slapen wanneer ze moe zijn en worden wakker als ze uitgeslapen zijn. Dat gebeurt in het begin op elk moment van de dag en dus ook 's nachts. Je baby moet namelijk nog leren om zelf in slaap te vallen en langer 's nachts door te slapen.
De meeste baby's van 4 tot 6 maanden krijgen tussen 18:00 uur en 20:00 uur de laatste voeding van de avond.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.