Je bent in Spanje wettelijk verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering: de Seguridad Social. Op deze manier ben je automatisch verzekerd in Spanje. Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Dit is geen vrije keuze maar een verplichting. Sinds 1 januari 2019 is dat bedrag minimaal maandelijks 283,30 euro en maximaal maandelijks 1.220 euro (afhankelijk van de hoogte van het zogenaamde fictieve loon ofwel base de cotización).
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
De prijs van de verzekering is meestal een percentage van de waarde van het gebouw. Voor een huis van 300.000 euro kan de verzekering ongeveer 2.500 euro bedragen, waarbij het tien jaar lang elk bestaand probleem van structurele oorsprong of grondinstabiliteit dekt.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Je bent in Spanje wettelijk verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering: de Seguridad Social. Op deze manier ben je automatisch verzekerd in Spanje. Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje.
Langer verblijf in het buitenland
Gaat u voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een wereldreis? Dan ligt het aan de lengte van uw reis of u uw zorgverzekering kunt behouden. Voor reizen korter dan 1 jaar blijft u verzekerd onder de Nederlandse wetgeving en kunt u uw zorgverzekering behouden.
U kunt zich niet zelf afmelden bij het CAK. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar kan u afmelden bij ons.
Om in aanmerking voor een werkloosheidsvergoeding in Spanje te komen moet men werkloos zijn en een bijdrage aan de sociale zekerheid betaald hebben. Het bedrag dat men kan krijgen is afhankelijk van de periode dat men gewerkt heeft. Het Spaans organisme voor de werkloosheid is Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).
U kunt resident worden in Spanje als u aan kunt tonen dat u langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft. U dient zich in Nederland uit te schrijven en zult in principe in Spanje belasting betalen. U wordt fiscaal ingezetene in Spanje.
Normaal gesproken moet 40% van de kosten van geneesmiddelen door de patiënt worden betaald. Dat geldt niet voor gepensioneerden. Voor hen worden de kosten volledig vergoed. Medicijnen worden, merkwaardig genoeg, niet vergoed als ze door artsen in de privézorg worden uitgeschreven.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
Wanneer je in Spanje gaat wonen, bouw je vaak geen AOW op. Je bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Woon je in Spanje en werk je in Nederland? Dan ben je meestal wel verzekerd voor de AOW.
Overwinteren in Spanje aan de Costa Blanca, de Costa Brava en de Costa del Sol is populair, maar ook de overige gebieden van Spanje, zoals de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura komen steeds meer in trek.
Aanmelden Seguridad Social
Met de nodige documenten (in ieder geval geldig paspoort/identiteitskaart + NIE + formulier E-121) meldt u zich bij het regionale kantoor van de Seguridad Social. Voor adressen en telefoonnummers raadpleeg www.seg-social.es.
In Spanje is een brandverzekering evenwel niet standaard verplicht. De blokpolis van een urbanisatie zal ook niet altijd schade dekken in de privatieve delen.
Als algemene richtlijn geeft men aan 1.000 euro per bebouwde m2, maar in de praktijk kan dit variëren tussen de 750 – 10.000 euro per m2. Het is de verantwoordelijkheid van de verzekeringnemer om de juiste waarde te verzekeren. Klanten vragen ons vaak wat nou precies onder de opstal valt.
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande worden geschat op ongeveer € 586 per maand (exclusief huur / hypotheeklasten).