Omdat foelie en nootmuskaat nauw aan elkaar verwant zijn, kun je beide specerijen door elkaar vervangen. Dat komt goed uit, want nootmuskaat is een stuk breder verkrijgbaar. Je kunt dit in elke supermarkt wel vinden.
Foelie is een zeer aromatisch specerij, familie is van de nootmuskaat en kan zowel aan hartige als zoete gerechten toegevoegd kan worden. Het lijkt qua kleur, geur en smaak sterk op nootmuskaat maar is iets scherper en verfijnder van smaak. Foelie kan het beste aan het einde van de bereiding toegevoegd worden.
Foelie komt van het omhulsel van de muskaatnoot, de pit van de vrucht. Zowel bij hartige als zoete gerechten doet foelie het goed. Dankzij de verfijnde smaak wordt foelie in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees en soep.
U kunt eenvoudig online foelie heel bestellen bij De Kruiden Koning. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat en is makkelijker te mengen door gerechten.
Ja, foelie is zeker gezond. Deze specerij is dus niet alleen heel erg lekker maar ook een bron van vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. Foelie kan helpen bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik. Foelie wordt in de Nederlandse keuken vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen. Ook in speculaaskruiden vindt foelie toepassing.
Foelie is het omhulsel van nootmuskaat. Folie heeft een warme, aromatische en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid en zeer krachtige bitterheid. Foelie kan zowel aan hartige als zoete recepten toegevoegd worden.
Foelie is zeer lekker bij het stoven van vlees en door de soep. Voeg foelie pas op het laatste moment toe, om te voorkomen dat het verbrandt. Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
Verstegen Kruidnagel gemalen reserveren | Albert Heijn.
Hele foelie kan net als een laurierblad worden gebruikt, waarbij het meegekookt wordt en langzaam zijn smaak vrijgeeft. Probeer bijvoorbeeld de foelie in tweeën te kneuzen en gebruik een stuk om rijst mee te parfumeren en breng met het andere stuk je sudderende kip mee op smaak.
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten.
Foelie en nootmuskaat zijn afkomstig van dezelfde vrucht. Hierdoor lijken de twee specerijen erg op elkaar. Foelie ruikt iets frisser naar bloemen en citrus.Nootmuskaat heeft een hardere geur en smaak, vooral de muskusgeur is sterker.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikte melange in vele huishoudens in India. De mix geeft een licht pittige, kruidige smaak.
Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht.Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken. Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang.
De zaden van de muskaatboom zijn de bron van twee populaire specerijen: nootmuskaat en foelie. De muskaatboom groeit van nature op de Banda-eilanden in Indonesië, maar wordt tegenwoordig in meerdere tropische gebieden gekweekt.
In plaats van theelepels kun je daarom ook gerust eetlepels gebruiken. Gebruik altijd wel speciale maatlepels (verkrijgbaar bij kookwinkels), en niet een willekeurige theelepel uit de keukenlade. Je kunt de specerijen ook afwegen: 1 theelepel is 5 gram, 1 eetlepel is 15 gram.
Patrice Beaufort, van een kruidenierswinkel in Amsterdam legt daar het volgende over uit aan nieuwssite Nu.nl: “Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kunt u ongemalen, droog en donker 3 jaar bewaren.
Wie nootmuskaat proeft, denkt vaak aan kerstmis en winter. De specerij heeft een warme en troostende smaak en aroma; nootachtig, aards en licht zoet, maar niet suikerachtig. Daardoor smaakt het goed in desserts en hartige gerechten.
Voor ál je boodschappen
Ontdek het grote assortiment merkartikelen, de kwaliteit van ons Jumbo Huismerk, de restaurantwaardige producten van La Place, ons ruime aanbod in vers, versbereide maaltijden, versgebakken brood tot sluitingstijd en nog véél meer.
Supermarktketen Jumbo pakt volgend jaar uit met een nieuw huismerk, genaamd Fijnproevers. Het gaat om een premium-assortiment van verse, onbewerkte producten.
100% pure en natuurlijke kruiden en specerijen, afkomstig uit alle windstreken. Er is altijd iets te ontdekken met deze smaakvolle, authentieke melanges. Samengesteld om je van de beste, oorspronkelijke smaken te laten genieten!