Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Nee, 5G is niet alleen 3,5 GHz. 3,5 GHz is juist één van de pijnpunten in Nederland. De 3,5 GHz band wordt (vooral) in Noord-Nederland gebruikt door Defensie en die willen er geen afstand van doen. De providers op hun beurt willen eigenlijk 5G niet uitrollen zonder 3,5 GHz overal.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
EU 5G Appèl – Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke ernstige gezondheidseffecten van 5G. In een oproep aan de Europese Unie waarschuwen meer dan 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen voor het gevaar van 5G, dat zal leiden tot een enorme toename van onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling.
Bij een noodinterventie kunnen ambulanciers slimme brillen dragen die via een 5G-verbinding live video's opnemen en streamen. Dokters kunnen van in het ziekenhuis meekijken en aanwijzigingen geven. Met de huidige 4G-standaard is de beeldkwaliteit daar nog te laag voor en is er te veel vertraging op de verbinding.
Binnenkort wordt het 5G netwerk ook uitgerold in Nederland. Wat gaat dit betekenen voor het welzijn van dieren? Marieke de Vrij: 5G leidt tot sensorische overbelasting, vergroting van overprikkeldheid en vergroting van waanzinbeleving bij individuele dieren omdat ze zich niet uit kunnen sluiten van straling.
Het is mogelijk om jezelf te beschermen tegen elektromagnetische straling van elektronische apparaten, door een stralingsscherm te gebruiken die de straling tussen jou en de bron kan blokkeren en absorberen.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Wereldgezondheidsorganisatie over 4G straling. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat er geen effecten zijn voor mensen door 4G straling, er zou alleen een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur optreden als je aan hoge 4G straling wordt blootgesteld.
Maar we denken dat de kans héél klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn.
De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.
Home › FAQ › Mobiel internet › Heb ik een nieuwe simkaart nodig voor 4G of 5G? Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Hoe gevaarlijk de 5G-technologie kan zijn, bleek eind oktober 2018 in Den Haag/NL: Tijdens een 5G test vielen minstens 298 gezonde vogels dood uit de lucht. Ooggetuigen meldden dat ook eenden zich opvallend gedroegen en voortdurend probeerden hun kop onder water te houden.
Telenet lanceert vanaf december 2021 gradueel zijn mobiele 5G-netwerk. De eerste 5G-zones bevinden zich rond Leuven, Antwerpen en de kust. Klanten met een 5G-smartphone en een ONE-, ONEup-, KLIK- en KING of KONG Business-abonnement kunnen als eersten de voordelen van deze nieuwe technologie ervaren.