Onze app. Meer dan 2 miljard mensen in meer dan 180 landen gebruiken WhatsApp1 om in contact te blijven met vrienden en familie, waar en wanneer zij maar willen.
Whatsapp: 9,3 miljoen dagelijkse gebruikers.
Het wordt in Nederland door 9,3 miljoen mensen dagelijks gebruikt. Gemiddeld zitten Whatsapp gebruikers in ongeveer 7 Whatsapp groepen. Onder studenten . scholieren ligt dat ruim hoger.
Op 19 februari 2014 nam Facebook de diensten van WhatsApp Messenger over voor een bedrag van 19 miljard USD. De overname werd op 3 oktober 2014 door de Europese Commissie goedgekeurd.
In Amerika is Facebook Messenger (22%) het populairs onder Android-gebruikers terwijl dit bij iOS Snapchat (27%) is. WhatsApp met gemiddeld 8,5% speelt nog geen rol van betekenis. Opmerkelijk is verder dat BlackBerry's BBM totaal is weggevaagd.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Oplossing: WhatsApp heeft toegang tot je contacten nodig om namen te kunnen weergeven. Dus je moet WhatsApp in de instellingen van je telefoon deze toestemming geven (machtigen) om toegang tot je contacten te krijgen.
Verenigde Staten
Geen enkele berichtenapp heeft in dat land een echt sterke positie weten te verwerven; sms wordt nog steeds veel gebruikt. Er liggen dus kansen voor Whatsapp om met de steun van Facebook te groeien in de VS. Ook in andere landen liggen de gebruikers nog voor het oprapen, bijvoorbeeld in Afrika.
Al twee jaar op rij is TikTok met ruime afstand het snelst groeiende social media platform. In 2022 ligt het aantal TikTok-gebruikers maar liefst 75% hoger dan een jaar eerder. Naast TikTok maakte ook Instagram een enorme groei door. Van de grote platformen wint Instagram nog het snelst aan populariteit.
Facebook is nog altijd het grootste social media kanaal ter wereld. Ondanks dat het aantal bezoekers afneemt (vooral bij jongeren) blijft dit kanaal stipt op nummer 1 staan. Van de 20-39 jarigen gebruikte 89% Facebook in 2017, gevolgd door 77% van de 40 tot 64 jarigen.
40 miljoen Signallers
Zelfs Edward Snowden heeft mensen met klem aangeraden om niet WhatsApp, maar Signal te gebruiken. Die boodschap is echter nog niet bij iedereen aangekomen: 40 miljoen mensen gebruiken Signal, versus 2 miljard WhatsAppers.
Onze app. Meer dan 2 miljard mensen in meer dan 180 landen gebruiken WhatsApp1 om in contact te blijven met vrienden en familie, waar en wanneer zij maar willen.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Signal is een platformonafhankelijke versleutelde berichtenservice die is ontwikkeld door de Signal Foundation en Signal Messenger LLC. Het gebruikt het internet om privé- en groepsberichten te versturen. Ook het versturen van spraakberichten, afbeeldingen, video's, en andere bestanden is mogelijk.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Koum bedacht Whatsapp toen hij in 2009 een iPhone kocht. De App Store was zeven maanden oud, maar Koum wist direct dat apps een enorme industrie zouden worden. Hij zag de iPhone niet alleen als apparaat maar als een "extensie van wie je bent", vertelde hij jaren geleden al.