Over het algemeen raden we iedereen aan om minimaal vijf stuks bestek van ieder soort bestek per bewoner in huis te hebben. Wanneer je dus met vier mensen in jouw woning eet, dan zou je het over het algemeen moeten redden met twintig stuks van ieder soort bestek. Nu hangt dit wel volledig van jullie thuissituatie af.
Bestek wordt meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS), een mengsel van hoofdzakelijk ijzer, chroom en nikkel. Andere namen voor RVS zijn edelstaal, Rostfrei, Stainless of Inox. Bij het uitzoeken van bestek zul je de termen 18/10 RVS en 18/8 RVS tegenkomen.
In de basisuitvoering bestaat een 4-delige bestekset voor één persoon uit een mes, een soeplepel, een vork en een theelepel .Een 5-delige set bevat ook een dessert- of taartvork. Kies de grootte van de set op basis van het aantal personen .
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Wij raden het af om verzilverd bestek in de vaatwasmachine te doen.
As: Er wordt gezegd dat je zilver bestek schoon krijgt met asresten, bijvoorbeeld uit de asbak of de open haard. Doe wat as op een doekje en wrijf het bestek hiermee in.Daarna afspoelen met lauw water en oppoetsen.
Met een Sola bestekset kunt u goed voor de dag komen. Sola bestek is zilverwit van kleur en staat prachtig op een chic gedekte tafel. De vorken, messen en lepels zijn gemaakt van kwalitatief sterk edelstaal. Voor de echte zware kwaliteit moet u bestek van 18/10 chroom nikkelstaal hebben.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
18-10 staal
De 18 staat voor 18% chroom en de 10 staat voor 10% nikkel. De samenstelling van dit staal moet voldoen aan EU-richtlijnen, dus de percentages kloppen precies. Chroomnikkelstaal staat bekend als duurzaam en erg corrosiebestendig. Het heeft over het algemeen een nog heldere glans dan 18-0 bestek.
De architect is degene die een bestek maakt naar aanleiding van de wensen van de opdrachtgever. Het bestek en bijbehorende bestektekeningen zijn de basis voor het de offerte en het contract tussen opdrachtgever en (hoofd)aannemer (aanneemcontract).
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Zilver wordt gebruikt voor het gehele bestek, behalve het lemmet van het mes. Zilver moet gepoetst worden, maar de glans van zilver straalt veel warmte uit, die volgens de meeste mensen met de jaren alleen maar mooier wordt.
Doorgaans zorgt het opdrogen van vocht er voor dat er een zwakke plek ontstaat op het bestek. Hier ontstaan op den duur bruinoranje plekjes doordat vocht de kans krijgt om deze zwakke plekken meerdere keren aan te tasten. Dit is roest.
Als bestek of ander roestvrijstalen artikelen zoals bijvoorbeeld een kaasschaaf of eiersnijder gedurende langere tijd zijn blootgesteld aan fruitzuren, azijnzuur, melkzuur of zout, kan de roest zich verspreiden.
Sola bestek is zilverwit van kleur en staat prachtig op een chic gedekte tafel. De tafelvorken, tafelmessen en tafellepels zijn gemaakt van kwalitatief sterk edelstaal. Voor de echte zware kwaliteit moet u bestek van 18/10 chroom nikkelstaal hebben. Op dit bestek zit een levenslange garantie.
Het heeft een metalige smaak en dat combineert slecht zuren en sulfaat. Een ei eten met zilver bestek is bijvoorbeeld geen goed idee.
Door met een vork te eten was het makkelijker om de kragen schoon te houden. Ook de toename van de hygiëne is een reden dat mensen met een vork gingen eten. De mensen wilde geen vieze, vetten handen meer. Vroeger gebruikten mensen geen bestek.
Gebruik een zachte afwasborstel en een mild afwasmiddel.Zorg ervoor dat verzilverd bestek niet in aanraking komt met roestvrijstaal en aluminium wanneer het gereinigd wordt. Er kunnen namelijk blauwe en zwarte vlekjes ontstaan op het zilver. Lees ook het artikel: Roestsporen op het bestek.
Doe een schep kristalsoda in een emmertje of in de wasbak en meng het met warm water. Leg het bestek erin en laat het een tijdje weken. Daarna kun je de aanslag die nog niet verdwenen is eraf wrijven met een sponsje of afwasborstel.
- In 1e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '925' als keurmerk.De stempel staat in een zwaardje gesymboliseerd. Dit wordt ook wel Sterling Zilver genoemd. - In 2e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '835' als keurmerk.
Waarom aluminiumfolie in de vaatwasser doen? Verminder witte vlekken op glazen en bestek: Kalkaanslag is vaak de oorzaak van de witte vlekken die ontstaan op uw glazen en bestek na het doorlopen van de vaatwasser.