Tuberculose wordt overgebracht door mensen met open TBC die hoesten of niezen. Hierbij komen de bacteriën uit de longen naar buiten. Mensen die in dezelfde ruimte verblijven, kunnen dan worden besmet. De besmetting kan zich pas na maanden of jaren ontwikkelen tot de ziekte tuberculose.
De bacterie zit in de longen van de zieke. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen raken niet besmet door iemand met tuberculose aan te raken.
Tuberculose wordt niet overgebracht door het aanraken van de patiënten. Meestal zijn mensen twee à drie weken na de start van de medicijnkuur niet meer besmettelijk. Tuberculose buiten de longen is onder normale omstandigheden niet besmettelijk.
Een TBC-patiënt is besmettelijk wanneer er afwijkingen zijn in de longen met een open verbinding naar de luchtwegen. We spreken dan ook wel van 'open tuberculose'. Met de ademhaling kunnen dan bacteriën in minuscule druppeltjes (aërosolen) in de lucht worden verspreid.
De oorzaak van tuberculose is de zogeheten tuberkelbacterie. Deze tuberculosebacterie verspreidt zich via kleine druppels door de lucht. Deze druppels komen in de lucht als iemand met tuberculose in de longen hoest of niest. Als u deze druppels inademt – dit gebeurt ongemerkt -, kunt u besmet raken met tuberculose.
Je kan volledig genezen van actieve tuberculose als je goed behandeld wordt met juiste antibiotica. De standaardbehandeling omvat een combinatie van medicijnen (tuberculostatica) in een afbouwschema. Neem je medicatie correct in, om resistentie van de bacterie te voorkomen.
Bij XDR-TB heb je een genezingskans van 30% met behandeling. Je kunt ook rechtstreeks besmet raken met MDR-TB of XDR-TB. Personen met hiv hebben 16 tot 27 meer kans op het krijgen van tbc. Meer dan 40% van de sterftes bij hiv-patiënten wordt veroorzaakt door tbc.
Door microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) kan worden vastgesteld of de tbc-bacterie in het lichaamsmateriaal aanwezig is. Ook kan door laboratoriumonderzoek op het materiaal worden vastgesteld of de bacterie wel reageert op de diverse medicatie.
De symptomen van tuberculose
De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn nachtzweten, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op.
Mits het naleven van enkele eenvoudige maatregelen: hoesthygiëne, buiten de dagelijkse contacten of gezinsleden beperkt bezoek, dichtbevolkte ruimten vermijden, contact met baby's en jonge kinderen vermijden en goed verlichten en verluchten van de ruimten.
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die voornamelijk de longen aantast, maar het kan ook via de bloedbaan elders in het lichaam infecties geven. Er bestaan twee vormen: gesloten TBC en open TBC. De gesloten vorm is niet besmettelijk, open tuberculose is dat wel. In Nederland komt het niet zo heel veel meer voor.
Iemand die enkel geïnfecteerd is maar niet ziek, is nooit besmettelijk. Er is enkel kans op besmettelijkheid bij actieve ziekte. Het aangetaste longweefsel bevat bacteriën die kunnen opgehoest en verstoven worden. Niet iedereen die actieve tuberculose heeft is echter besmettelijk.
Aërogene isolatie
Deze isolatie voorkomt dat de bacteriën medepatiënten, medewerkers en bezoekers kunnen besmetten. De bron van de besmetting (de patiënt met open tuberculose) wordt geïsoleerd door alles er omheen te beschermen.
Wanneer de uitslag van de IGRA-test positief is, bent u zeer waarschijnlijk besmet met tuberculose. Er zijn dan 2 mogelijkheden: U bent besmet, maar (nog) niet ziek (latente oftewel verborgen besmetting). U hebt mogelijk de ziekte tuberculose, aanvullend onderzoek is nodig.
Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt. Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen.
Een bacterie is een eencellig micro-organisme. Bacteriën verspreiden zichzelf in een mum van tijd, omdat de cel zichzelf kan delen. Op die manier verspreiden bacteriën zich ook gemakkelijk van mens naar mens. Bacteriën zijn overal en ook in ons lichaam dragen wij miljoenen bacteriën mee.
Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in het lichaam. De ziekte komt meestal voor in de longen. Soms worden ook andere organen aangetast, zoals lymfeklieren, gewrichten, botten of de hersenen. Klachten die voor kunnen komen bij tuberculose zijn hoesten, afvallen, koorts of 's nachts zweten.
Het aantal mensen met tuberculose ( tbc Tuberculose (Tuberculose)) in Nederland is in 2021 iets toegenomen. In 2021 waren er 680 tbc-patiënten in Nederland. Dit is 9 procent meer dan in 2020 (622 patiënten). Bij 296 patiënten bevond de tuberculose zich buiten de longen.
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis). Tuberculose kan overal in het lichaam voorkomen maar de meest voorkomende vorm is longtuberculose, die in twee vormen kan voor komen: open of gesloten tuberculose.
Hoe wordt tuberculose behandeld? Tuberculose is te behandelen met een combinatie van verschillende medicijnen (antibiotica). De behandeling duurt minimaal zes maanden en kan bijwerkingen geven.
Tegen tuberculose bestaat een vaccinatie, de BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-vaccinatie. In de vaccinatie zitten tuberculose-bacteriën, die verzwakt zijn en geen ziekte kunnen veroorzaken.
Een röntgenfoto van de longen (RX thorax) is een onderzoek waarmee afwijkingen van de longen kunnen worden vastgesteld. Indien de longfoto afwijkingen vertoont, ontstaat een vermoeden van ziekte. De persoon moet altijd doorverwezen worden naar een longspecialist om een vermoeden van tuberculose te bevestigen.
Men dacht in die tijd dat de ziekte erfelijk was. Het raadsel van de tering werd in 1882 opgelost door de Duitse arts Robert Koch (1843 – 1910). Hij toonde aan dat de ziekte niet erfelijk is, maar veroorzaakt wordt door een bacterie.
Vooral jonge kinderen kunnen erg ziek worden van tuberculose. In Nederland krijgen sommige kinderen deze vaccinatie: kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, en. van wie één of beide ouders uit een land komt waar tuberculose nog veel voorkomt.
Het is erg belangrijk dat de patiënt de medicijnen dagelijks en steeds op hetzelfde tijdstip inneemt, en de behandeling niet voortijdig afbreekt. De kans is anders groot dat de tuberculose terugkomt en/of eventueel ongevoelig (resistent) wordt voor de medicatie.