De vliering is de verdieping onder het dak, en wel het gedeelte boven de zolder. De vliering is meestal laag, niet op stahoogte, niet voor bewoning geschikt, maar te gebruiken voor koffers, kerstspullen e.d.
De zolder is de bovenste verdieping direct onder het dak van een gebouw. De term wordt vooral gebruikt bij gebouwen met een puntdak. De bovenste verdieping van een gebouw met plat dak wordt meestal geen zolder genoemd.
Een vliering en zolder zijn zeker niet hetzelfde. Een zolder is een leefbare ruimte die groot genoeg is om rechtop te staan en als leefruimte te gebruiken, zoals een slaapkamer of werkkamer. Een vliering is vaak te klein of te laag om rechtop te staan en als leefruimte te gebruiken.
Nummering en benaming
De laag op de begane grond (parterre), dus nagenoeg gelijk aan het maaiveld, wordt meestal niet etage genoemd, het is evenwel een gelijkvloerse verdieping. De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts.
Een vliering of bovenzolder is het bovenste gedeelte van een zolder. De naam vliering komt van fliering wat een horizontaal draaghout is, onder de daksporen, in de lengterichting van het dak, ergens tussen de kapvoet en de nok, meestal halverwege aangebracht.
Mogelijke materialen om je vliering te isoleren zijn EPS-, XPS-, PIR- of PUR isolatieplaten. Isolatieplaten zijn ideaal om snel grote oppervlakken te isoleren. Je bespaart zo dus ook arbeidskosten. Wel moet je rekening houden met eventuele kiertjes en gaatjes voor een naadloze isolatielaag.
zolder (zn) : vliering.
Als een verdieping geldt iedere bouwlaag, met uitzondering van de begane grond. Ook de kelder, de zolder en de vliering tellen dus niet mee, want dat zijn geen bouwlagen.
Volgens de meeste naslagwerken is een verdieping een bovengrondse bouwlaag in een gebouw. De benedenverdieping is 'de laagste verdieping van een gebouw'. Strikt genomen heeft een flat met tien verdiepingen dus naast de benedenverdieping nog negen andere verdiepingen.
Etage is wat formeler en klinkt wat deftiger dan verdieping. Ook wordt etage eerder in de betekenis 'appartement' gebruikt. En als u geïnteresseerd bent in (taal)geschiedenis: dat een verdieping niet een verlaging, maar een verhoging is, komt door de bouw van koopmanshuizen in de zeventiende eeuw.
Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont. Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht.
Kies je ervoor om het bouwen van een vliering volledig uit handen te geven, dan zie je dit terug in de prijs. Je betaalt immers niet alleen voor materialen, maar ook voor een vakman. Een vliering plaatsen kost gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro.
Normaal gesproken zijn vlieringen geconstrueert voor een vloerbelasting van ongeveer 50kg/m2 daar gaan nog kleine veiligheidsfactoren overheen waardoor je normaal gesproken ervan uit kan gaan dat je nog best 100kg/m2 erop kan zetten.
Per woonlaag wordt van de oppervlakte een aantal vierkante meters afgetrokken voor bijvoorbeeld trapgaten of vides groter dan 4m², ruimtes die alleen geschikt zijn als bergruimte zoals een niet te belopen zolder of een zolder zonder vaste trap.
- wanneer de zolder niet benoemd is als overige inpandige ruimte en de zolder is ook geen bergzolder, dan is het waarschijnlijk een woonzolder (vaste trap, voldoende lichttoetreding, verwarmd/geïsoleerd e.d.) en wordt de oppervlakte gerekend tot gebruiksoppervlakte wonen.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
verdieping (zn) : bezinning, contemplatie, overdenking, uitdieping. verdieping (zn) : etage, verdiep, woonlaag.
Ook, soms: onderhuis. Het souterrain is het onderstuk, de benedenverdieping die gedeeltelijk lager ligt dan de begane grond, maar niet zo diep als een kelder en daarom behalve als bergplaats ook voor keuken of bewoning bruikbaar is.
[ bouwkundige termen] Een souterrain is een gedeeltelijk, in de meeste gevallen minder dan de helft, onder de grond gelegen ruimte. Omdat het souterrain niet zoals een kelder geheel onder de grond is gelegen, wordt het souterrain in de meeste gevallen niet gebruikt als bergruimte...
In de standaardtaal in België wordt (het) gelijkvloers ook gebruikt als zelfstandig naamwoord met de betekenis 'de verdieping van een gebouw die zich op straatniveau bevindt'. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn begane grond en benedenverdieping.
[ architectonische termen] Een entresol is de uit het Frans afkomstige benaming voor een lage, halve tussenverdieping. Entresols werden in de 17e en 18e bij woningnood als insteek- of hangkamers bij toegepast tussen twee verdiepingen in grote huizen.
Het woord verdiep wordt in België vaak gebruikt in gesproken taal en informele geschreven taal, maar het is geen standaardtaal. Wel standaardtaal is het woord verdieping. Er is ingebroken op de tweede verdieping.
zolder (zn) : plafond, zoldering.
Gebruik hiervoor plaatmateriaal van minimaal 18 mm dik. Zorg dat de naden van de planken op elkaar aansluiten, boven een balk. Bevestig het plaatmateriaal met schroeven in de balken.
(gedoofd), uitdoven; verdoven ; blussen. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: doven (ww) : blussen, smoren, uitblazen, uitdoen, uitmaken, uittrappen.