Iedere streek in Nederland had vroeger wel zijn eigen mosterdvariant. De Groninger mosterd kenmerkt zich, naast de grove maling, door de pittigheid en een zure (azijn)smaak. Mosterd was lange tijd de smaakmaker voor de armen.
De Maille Dijon Ancienne mosterd is een grove mosterd met de toevoeging van witte wijn wat deze mosterd erg bijzonder maakt.
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.
Gele mosterdzaad is wat milder dan zwart mosterdzaad. De mosterdzaadjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Mosterdzaad stimuleert de doorbloeding van de keelholte en versterkt het natuurlijk afweersysteem.
Mosterd bevat weinig calorieën en vet, en vitaminen en mineralen zoals vitamine C, vitamine K en kalium. Bovendien wordt mosterd vaak gemaakt met azijn, wat gezondheidsvoordelen kan hebben zoals het bevorderen van de spijsvertering en het verbeteren van de insulinegevoeligheid.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Gezondheid
Sauzen zoals Grove mosterd zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Grove mosterd kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Bruine en zwarte mosterd
De pittigste soort is het zwarte mosterdzaad, afkomstig van de Brassica Nigra-plant, waarbij het aanwezige glucoside sinigrine of kaliummyronaat door het enzyme myrosine en de toevoeging van vocht zich splitst in een glucose en een vluchtige mosterdolie allylisosulfocyanaat.
'Wanneer je voedsel met AITC eet, worden de trigeminale zenuwen in de mond- en neusholte geprikkeld', zegt Voets. 'Die zenuwen zijn verantwoordelijk voor zintuiglijke waarneming – temperatuur, druk, prikkelende chemische stoffen, pijn – in de mondholte, ogen, neus en de rest van het gezicht.
1) DIJONMOSTERD
Ook wel “ Franse” mosterd genoemd. Dit wordt meest verkocht in Nederland. Het wordt gemaakt van geweekte mosterdzaadjes die worden ontvliest en gemout.
Geen (Dijon-)mosterd bij de maaltijd: Franse schappen leeg door inflatie en klimaatverandering. Na duurdere stokbroden én de belabberde wijnoogst zit Frankrijk nu ook zonder een van haar favoriete smaakmakers: de Dijon-mosterd.
Zaanse mosterd (335 g, €0,99). Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp.
Mosterd werd in de Middeleeuwen altijd genuttigd tijdens de maaltijd. Het zou namelijk de spijsvertering op gang helpen. Kwam de mosterd na de maaltijd, ja dan had het dus geen nut meer.
Door het eten van mosterd daalt ook je bloeddruk, heb je een lagere kans op aderverkalking en wordt je immuunsysteem sterker.
Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen.
Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed.Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft. Bonen bevatten veel voedingstoffen en vezels en zijn volgens Time een essentieel product in de voorraadkast van mensen die gezond willen eten.
Giet in een (glazen) pot en laat voor minimaal 12 uur in de koelkast staan om in te dikken. Je mosterd blijft tot een jaar goed in een afgesloten pot in de koelkast.
Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, en het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter. Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai.
De Engelse mosterd bestaat uit zwart en wit mosterdzaad dat tot poeder werd gemalen, olie, moutazijn, zout en specerijen waaronder kurkuma. Hierdoor krijgt hij de gekende felgele kleur. Een voorbeeld hiervan is het merk Colman dat je trouwens ook in poeder kan kopen.
Mosterd kan niet over de datum gaan.
In de kast bewaar je mosterd slechts enkele maanden, in de koelkast blijft je mosterd echter vaak 1 jaar tot anderhalf jaar houdbaar zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Mosterd Na de Maaltijd bestaat uit de bandleden Robert van der Wegen, Lars van Berkel en Berry Koevoets.