Sperziebonen en snijbonen: twee boonsoorten die erg op elkaar lijken. Maar wat is nou precies het verschil? Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.
De snijboon is het platte, lange broertje van de sperzieboon. De boon werd vroeger in kleine stukjes gesneden zodat het makkelijker te eten was, de boon zat namelijk vol taaie draden. Nu zijn de meeste snijboonrassen bijna draadloos.
Snijbonen lijken op peultjes in de zin dat ze ook plat zijn maar ze zijn een stuk langer en dikker. Ze kunnen niet rauw gegeten worden. De planten zijn groot en groeien langs bamboe stokken zo'n twee meter de hoogte in. De bonen groeien snel en moeten om de dag geplukt worden.
De vorm sperzieboon kwam vanaf de vijfde druk (1893) voor in de officiële woordenlijst van De Vries en Te Winkel. Sindsdien is alleen deze schrijfwijze officieel juist. Sperzieboontjes worden ook wel slaboontjes genoemd, omdat ze vaak in een salade werden (en worden) opgediend.
Prinsessenbonen, sperziebonen, slabonen of Franse bonen? Het zijn allemaal synoniemen voor dezelfde jonge boontjes. Ze zijn lekker mals en worden daarom met peul en al gegeten.
Hoe jonger de bonen zijn bij de pluk, des te lekkerder de smaak. Let daarbij vooral op de textuur van de bonen: Een wat grove textuur is ideaal. Afhankelijk van het zaaitijdstip kunt u vanaf midden juli tot in oktober oogsten. Erg vroeg gezaaide boontjes kunt u zelfs begin juli al oogsten.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Breek de boontjes voor het koken in twee of drie stukken, zodat ze gemakkelijker roerbakken. Wok ze daarna in 3-5 minuten samen met de eventuele andere wokgroenten gaar.
Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Sperziebonen worden gerekend tot de groente en staan in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.
Snijbonen smaak
Snijbonen hebben een volle, typische bonensmaak. Ze zijn lichtzoet. Je kunt snijbonen zo gebruiken: Koken met bouillon, knoflook en serveren met een beetje zachte margarine, peterselie en peper.
Snijbonen zijn rijk aan vitamine K, vitamine C, foliumzuur, kalium en ijzer.Ze zijn ook een goede bron van vezels en eiwitten.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Snijd de bonen. Dit is niet noodzakelijk, maar wel een uitstekende manier om zoveel mogelijk smaak uit de bonen te halen. Gebruik een groot, goed scherp mes en snijd de snijbonen in schuine plakjes van 1,5-3 centimeter breed, afhankelijk van of je fijne of juist grove stukjes in je maaltijd wilt.
Sperziebonen kunnen worden onderverdeeld in struikbonen en stokbonen. De eerste groeien laag bij de grond en de tweede groeien hoger waardoor ze ondersteuning nodig hebben. Sperziebonen zaden zaaien kunt u het beste doen tussen half mei en begin juli. Zo kan er vanaf half juli tot begin oktober worden geoogst.
Fytinezuur vind je in het vliesje rond bonen, noten, zaden en granen. Koken vernietigt fytinezuur niet, weken en kiemen wel.Saponinen, het woord zegt het eigenlijk al, zijn zeepstoffen.Ze kunnen zich binden aan zowel water als vet (da's best bijzonder).
Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Je kunt de sperzieboontjes direct uit de vriezer in de pan doen. Opwarmen gaat het beste in een steelpan op het vuur of in de magnetron. Voeg eventueel een beetje water toe als de boontjes wat te droog zijn geworden.
De winnaar van de beste boon-bokaal is toch wel de sperzieboon. Ja echt, het klassieke boontjes heeft het allemaal. Vezels, proteïne, weinig calorieën en veel, heel veel voedingsstoffen. Met honderd gram op je bord heb je zo'n acht procent van je dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen al binnen.
U kunt er ook vrijwel niet teveel van eten. Toch moet u bij sommige rauwe groenten, als sperziebonen, wel opletten als u ervan eet. Een aantal exemplaren bevatten namelijk natuurlijke gifstoffen of bacteriën, waarvan u er beter niet teveel binnen kunt krijgen.
Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.