Is de Toscaanse jasmijn giftig? Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
De sterjasmijn ook wel Toscaanse jasmijn is een zeer populaire klimplant. Dit komt door dat het een snelgroeiende plant is en makkelijk in onderhoud. De plant heeft een lange bloeitijd en heeft prachtige stervormige bloemen. Daarnaast geeft het ook nog eens heerlijke geur af.
De geur van de “gewone” jasmijn is het sterkst.
Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen; de plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden. Dit kan het beste in het vroege voorjaar. Ook na de bloeiperiode (augustus/september) kan de plant bijgesnoeid worden. Bij het snoeien kan wat wit, melkachtig vocht uit de plant vrijkomen.
Naast een beschutte standplaats is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Als de wortels nat staan tijdens de winter kan dit voor problemen zorgen. De planten kunnen dan ook minder tegen vorst. Snoeien van de Jasmijn doet u direct na de bloeiperiode.
Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt? Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden.
Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig.
Klimmer tot grote hoogten
Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
De Toscaanse jasmijn kan redelijk tegen vorst. Na een strenge winter kan de jasmijn flink terug vriezen of zelfs helemaal bevriezen, ze kunnen temperaturen tot -10 verdragen. Snoei na de winter de bevroren takken terug.
Is de Toscaanse jasmijn giftig? Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig.
Toscaanse Jasmijn is een groenblijvende/wintergroene mediterrane klimplant die toch winterhard is. De stervormige bloemen met heerlijke vanille geur maken het een gemakkelijk te verzorgen droomplant voor elke tuin.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken. De bloei begint in juni en gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer. Op een ideale plek kan de plant uitgroeien tot 5 m hoog en breed. De bloemen verschijnen op de jonge zijscheuten, de uitgebloeide bloemen vallen af.
Trachelospermum - Toscaanse jasmijn
De Trachelospermum staat graag op een beschutte zonnige tot half zonnige beschutte plek. Door zijn mediterrane achtergrond kan de plant goed tegen warm weer en droge grond, en heeft dus weinig verzorging nodig.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten. 1 tegel weghalen van 20 cm is voldoende.
Het is slim om de ranken in een waaiervorm tegen een muur of schutting aan te binden. De plant staat het liefst in voedzame grond en krijgt graag veel water. Toscaanse jasmijn is een echte klimplant. De ranken hebben dus steun nodig tegen een muur of schutting, maar kunnen ook met behulp van gaas worden ondersteund.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
Water geven: Wanneer je de Toscaanse jasmijn net in de tuinaarde hebt gezet, moet je water geven. Is het erg droog weer dan geef je regelmatig water. Is het regenachtig weer en krijgt de jasmijn voldoende water dan hoeft dat natuurlijk niet. Kijk ook even 'hoe' beschut jouw jasmijn staat.
Hoe ruikt het? Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is.