Moet ik mijn hond wassen? Een hond met een gezonde huid en vacht hoeft u niet te wassen. Maar een hond met een huidziekte kan juist veel baat hebben bij een goede shampoobehandeling. De voordelen zijn duidelijk; wassen richt zich direct en uitsluitend op de huid, er zijn nauwelijks bijwerkingen en het is goedkoop.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Toch is het over het algemeen niet nodig om uw hond te wassen. Het kan ervoor zorgen dat de vetlaag op de huid van de hond verdwijnt en die is juist ter bescherming voor uitdroging, infecties en het zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Honden wassen zichzelf niet voor niets.
Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan.
1. Waarom stinkt de vacht van mijn hond? De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.
Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.
Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes.
Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld. Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
Als de vacht van een hond stinkt kun je die met azijn behandelen. Maak de hond nat met gewoon water. Doe een kopje azijn in een emmer (10 liter) water en was de hond met deze oplossing. Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen.
Voel de temperatuur van het water en zorg ervoor dat deze niet te koud, maar ook zeker niet te warm is voor de hond. Het water moet lauw zijn. Maak vervolgens de vacht van de hond langzamerhand nat. Begin bij zijn achterkant en werk je weg dan naar voren toe.
Voor gezonde honden met een normale huid en vacht geldt dat 1 tot 3 keer per jaar meer dan voldoende is. Ook dan is het in principe alleen een keer nodig wanneer de vacht van je hond erg vies is en veel zand en vuil vasthoudt. Deze viezigheid kan namelijk jeuk en huidirritatie veroorzaken en soms ook erg gaan stinken.
Oxyfresh is niet voor niets de meest gebruikte algemene hondenshampoo met bovendien een extreem laag retourpercentage! De shampoo doet wat hij moet doen en is bovendien gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zonder SLS, alcohol, triclosan, chloorhexidine en synthetische kleur- en geurstoffen.
Borstelen. Kortharige honden hoef je in principe alleen tijdens de ruiperiode dagelijks te borstelen. Wanneer je deze honden te vaak borstelt, kan het verharen zelfs verergeren. Honden met een lange, dikke, krullende of zijdeachtige vacht dienen iedere dag geborsteld te worden om klitten te voorkomen.
Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ook dat u de handdoeken regelmatig ververst.
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Gebruik de laagste stand op de föhn. Houd het mondstuk van de föhn een paar centimeter verwijderd van de vacht. Houd het mondstuk constant in beweging om te voorkomen dat de warmte zich op een plek van de hond concentreert. Tijdens het drogen borstel je de vacht om klitten te voorkomen.
Je hond wassen
Laat lauwwarm water in een kuip of het bad lopen, ongeveer zoveel dat het water tot aan de knieën van de hond komt, of zet de douche aan op een, voor de hond, aangename temperatuur. Leg een badmat of handdoek in de kuip, hierdoor voorkom je dat de hond wegglijdt.
Zo maak je de hondenshampoo:
Meng de baking soda en maizena met de vanille-olie. Hoe meer olie hoe sterker de geur, dus we raden aan om met ongeveer 6 druppels te beginnen. Wanneer jij (en natuurlijk jouw hond) van een wat sterkere geur houdt, kun je wat meer druppels aan de shampoo toevoegen. Je shampoo is klaar!
Je kan je hond zelf wassen in één van de speciale hondenbaden. Alle benodigde spullen voor een heerlijke wasbeurt zijn aanwezig (o.a. shampoo voor verschillende vachttypes, warm water, handdoeken, föhn). Bij Ranzijn tuin & dier kan je terecht bij de trimsalon voor een lekkere wasbeurt en/of knipbeurt.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Was je hond nooit te vaak! Dit tast de belangrijke beschermlaag aan die op zijn huid zit. Voor een goede verzorging van de vacht houd je 2 tot 4 wasbeurten per jaar aan. Is je hond erg vuil, ruikt hij erg sterk of heeft hij last van een allergie.
Wanneer jouw pup oud genoeg is om buiten te spelen, is het aan jou om het beestje te verzorgen. In het begin volstaat een warm, vochtig doekje bij het opfrissen van jouw hond. Tot het beestje ontdekt hoe leuk het is om in de modder te spelen. Dan is het tijd voor het eerste bad.