De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.
Waarde inboedel bepalen met inboedellijst
Een inboedellijst is een door jou opgestelde lijst met daarop alles wat je aan inboedel in huis hebt en de waarde van deze spullen. Vervolgens tel je alles bij elkaar op. Dat is de waarde van je totale inboedel.
Een boedelbeschrijving kan opgemaakt worden bij onderhandse of notariële akte. Indien alle partijen het eens zijn en zij het vrije beheer hebben over de goederen die tot de erfenis behoren, kan worden volstaan met een onderhandse akte. De onderhandse akte dient door alle erfgenamen te worden ondertekend.
Indien de overledene alleenstaand was en er niemand in de woning blijft wonen zal de woning ontruimd moeten worden. Vaak zullen de erfgenamen bepaalde zaken die tot de inboedel behoren willen erven. Het kastje van oma, de antieke klok, maar ook sieraden en tafelzilver behoren tot de inboedel.
Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
Bij een scheiding, of u getrouwd bent dan wel wettelijk of feitelijk samenwoont, kunt u de toelating krijgen om alle meubels mee te nemen waarvan u de enige eigenaar bent, en moet u de meubels verdelen die u samen met uw partner bezit. Ex-partners kunnen dus samen zelf bepalen hoe ze de inboedelverdeling regelen.
Ieder kind heeft dan recht op 100. Stel dat de armband voor de ene dochter 15 waard is en de sieraden voor de broer en zus ieder 5. Als zij de wens van moeder uit willen voeren, ziet de verdeling er zo uit: De ene zus krijgt de armband (15) plus 85 in geld.
Alle erfgenamen moeten het over de verdeling eens zijn. Soms moet u de verdeling van de spullen vastleggen bij de notaris. Het regelwerk ligt meestal in handen van één persoon. Dat kan de executeur zijn, een van de erfgenamen of een derde die u samen met de andere erfgenamen heeft gemachtigd om zaken te regelen.
Het puntensysteem van de Inboedelwaardemeter is gebaseerd op uitkomsten van onderzoek naar de waarde van de inboedel van een groot aantal huishoudens in Nederland. De inboedelwaarde ligt gemiddeld iets boven € 45.000,-, maar in uw geval kan dat natuurlijk lager of hoger zijn.
Een boedelbeschrijving is verplicht als: de erfgenamen minderjarig zijn of onder bewind of curatele staan. de nalatenschap door één of meerdere erfgenamen beneficiair wordt aanvaard. de kantonrechter een boedelbeschrijving heeft verplicht.
Een boedelbeschrijving van de nalatenschap is – kortgezegd – een overzicht van de bezittingen en schulden van erflater. Daarbij wordt ook de waarde van de goederen (die geschat of getaxeerd is) en de hoogte van de schulden genoemd.
Beschrijf waardevolle roerende goederen (als deze er zijn, bijvoorbeeld een postzegelverzameling, antieke meubels en kunst) en de waarde ervan. Laat ze taxeren als u de waarde niet goed kunt inschatten.
De boedelbeschrijving is een overzicht van de bezittingen en schulden van de betrokkene bij het begin van het bewind of de curatele.
De dagwaarde is de huidige nieuwwaarde van de spullen minus een bedrag door waardevermindering. Die waardevermindering komt bijvoorbeeld door veroudering, slijtage of gebreken. Uw spullen behouden altijd een restwaarde.
Als je de inboedelwaardemeter naar waarheid in hebt gevuld, dan geeft de verzekeraar in de meeste gevallen een garantie tegen onderverzekering. Deze garantie geeft aan dat je ook een vergoeding voor schade krijgt die hoger is dan de verzekerde som.
Onder bijzondere bezittingen vallen kunst, antiek en muziekinstrumenten evenals verzamelingen van bijvoorbeeld munten, postzegels en kristal- of zilverwerk. Veel inboedelverzekeraars beschouwen al deze bijzondere bezittingen als één rubriek.
Onder inboedel verstaan we alle losse spullen in uw woning die u zo kunt verhuizen zonder iets stuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan kleding, meubels, apparatuur en uw laptop.
De dagwaarde* is de waarde van uw inboedel op het moment van de schade. Uw spullen worden steeds minder waard doordat ze ouder worden of slijten. Dit heet waardevermindering. De dagwaarde van uw inboedel is dus de nieuwwaarde min de waardever- mindering.
Alle losse spullen in jouw huis vallen onder jouw inboedel, dit zijn de spullen die je kunt pakken zonder iets kapot te maken. Hierbij kun je denken aan meubilair, kleding en servies. Hiernaast valt bijvoorbeeld ook behang en laminaat onder jouw inboedel.
Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.
Dus meubels bij meubels, linnengoed bij linnengoed, servies bij servies enzovoort. Zo behoud je structuur en kun je het makkelijker wegbrengen naar bijvoorbeeld de kringloop. Ga daarna met de nabestaanden door alle spullen en bedenk of je die (1) zelf wilt houden; (2) wilt weggeven of verkopen; en (3) weg wilt doen.
Wat zijn 'roerende goederen'? Het burgerlijk recht omschrijft wat roerende goederen zijn. Het zijn onder meer de verplaatsbare goederen zoals bankbiljetten, aandelen, schilderijen, auto's, juwelen.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Op grond van de Wet op het notarisambt is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen tot na de uitvaart. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in je testament als je iemand onterft en niet wilt dat iemand daar achter komt voor je begrafenis. In dat geval is je testament pas na een kleine week openbaar.