Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Zaai op een diepte van maximaal 1 cm, en houdt vanaf dan de grond vochtig om geen korst te krijgen aan het oppervlak van de bodem. Enkele voorbeelden: - Vroeg onder koud glas, kan vanaf begin februari tot einde maart. Te respecteren afstand: 20 cm tussen de rijen.
In principe kun je worteltjes rechtstreeks in de vollegrond zaaien. De plant maakt namelijk een penwortel aan die zich niet makkelijk laat verspenen. Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep.
Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren. En dan is het zand waar je de zaden mee hebt afgedekt heel handig, want zo kun je goed zien waar de zaailingen boven de grond moeten komen.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli.Je oogst dan van juni tot oktober.Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Wortels ontstaan uit minuscule zaadjes. De zaadjes zijn zogenaamde lichtkiemers: de plantjes kruipen het liefst uit hun zaadje als ze een beetje licht te zien krijgen. Het ontkiemen duurt relatief lang dus een beetje geduld komt goed van pas bij het kweken van worteltjes.
Verzorgen en laten groeien
Binnen één tot twee weken na het wortels zaaien, zul je merken dat ze beginnen te kiemen. Na drie weken kun je je gewas uitdunnen door de overbodige plantjes te verwijderen. Houd tussen elke wortel een afstand van twee tot drie centimeter aan.
Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem.
Geef tijdens en ook na het kiemen regelmatig water. Per vierkante meter kan je ongeveer 173 tot 235 wortel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 12 tot 17 wortel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Tot aan de kieming moet je zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft, anders ontkiemen de zaden niet of nog trager. Geef water met een tuinslang of gieter met broes om de zaadjes niet te laten wegdrijven. Verder hebben wortels vooral bij extreme droogte water nodig.
Zaaien van broccoli
De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei. Zaai de zaden op 1 cm diepte en met een afstand van 50 cm op een plek in de halfschaduw.
Wortels, rode biet en pastinaak kan je in de grond laten staan en afdekken met stro en bij strenge vorst nog extra beschermen met klimaatdoek. Knolselder, selder, knolvenkel en Chinese kool verdragen enkele graden vorst maar moeten bij strenge vorst geoogst worden.
Je mag die wortels zeker afknippen, Wat je kan doen bv. is de plant eventueel uit de pot halen, van de wortels een stuk afsnijden en opnieuw inpotten, nadien goed water geven en van de kruin wat insnoeien. Ze zullen zeker terug uitschieten.
Graaf de grond rond de wortels uit: Gebruik een schop of een graafmachine om de grond rond de wortels uit te graven. Graaf voorzichtig om de wortels niet te beschadigen. Snoei de wortels af: Als de wortels te dik zijn om uit te graven, gebruik dan een snoeischaar of een takkenzaag om ze af te snoeien.
Worteltjes kun je niet voorzaaien, ze moet echt ter plaatse in rijtjes gezaaid worden. Het zaad kiemt langzaam (ongeveer 3 weken tot soms wel een maand). Je kunt wortelzaad wel een paar dagen voorweken in vochtig zand; ze kiemt dan iets eerder.
Een gewassen wortel wordt snel rot. Graaf vervolgens een kuil van twee spadesteken diep (60-70 cm), plaats stukken fijnmazig metaalgaas op de bodem en tegen de randen. Schik daar vervolgens een laag stro van 10 cm op, spreid er een laag knolgroenten op zonder dat die mekaar raken, en vervolgens opnieuw een laag stro.
Zaden laten weken doet u door ze een nachtje in een kom met warm water te laten staan. De volgende dag spoelt u ze af in een zeef en als ze weer droog zijn kunt u ze enkele dagen bewaren. Natuurlijk kunt u de zaden ook laten ontkiemen. Houd ze dan een paar dagen vochtig.
Maak een mengsel van uitgegraven grond met de aangewezen dosis DCM Meststof Viviroot®. Bedek de bodem van het plantgat (of plantsleuf) met een dikke laag van dit mengsel. Zet de plant erop en vul verder aan met dit mengsel. Druk de grond goed aan en geef voldoende water.
Planten te veel water geven doe je wanneer de grond niet al het water kan absorberen binnen 24 uur. Er komt dan een laagje water onderin de pot. Planten te weinig water geven doe je wanneer niet de gehele wortelkluit vochtig is. Zo kan een gedeelte van de wortels droog blijven.
Veldsla kan vanaf augustus tot oktober gezaaid worden. Zaai de zaden in rijen en houd tussen de verschillende rijen ongeveer 15 cm aan.In de rij zelf laat je ongeveer 5 cm afstand tussen de zaden.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Combinatieteelt. Plant broccoliplantjes samen met snijbonen, bieten, wortelen, selderij, snijbiet, komkommers, sla en erwten. Kruiden met een sterke geur, zoals dille, salie, rozemarijn, basilicum, munt, Knoflook en tijm zijn ook goede begeleiders van broccoli.