De politie in Nederland (Nationale Politie) is een politiedienst, belast met het handhaven van de wetten van Nederland, het bewaren van de openbare orde en het verlenen van hulp. Ook vormt zij de opsporingsdienst voor het Openbaar Ministerie.
Elk korps werkt autonoom. Deze situatie duurt tot 1 januari 2013. Vanaf die dag vormt de politie één organisatie, onderverdeeld in tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiedienstencentrum.
De politie bestaat uit tien regionale eenheden, het Politiedienstencentrum, de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies, Politieacademie en de Landelijke Meldkamer Samenwerking. De leiding is in handen van korpschef Henk van Essen.
De politie zorgt dus dat burgers de wetgeving naleven door op te treden tegen overtredingen en misdrijven. Daarnaast beschermt zij iedereen die in Nederland woont of verblijft en verleent zij hulp aan mensen die deze nodig hebben.
Rijksoverheid: ministeries en uitvoerende diensten
Bij het Rijk werken ongeveer 116.000 ambtenaren. Ambtenaren op de 12 ministeries bereiden beleid en wetgeving voor. Bij uitvoerende diensten voeren ambtenaren het beleid uit. Bijvoorbeeld politiemensen, militairen en inspecteurs.
De politie valt onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
De Rijksoverheid bestaat uit 12 ministeries, veel uitvoerende diensten, inspecties en de Hoge Colleges van Staat. Niet alleen in Den Haag, maar verspreid door het hele land. Hier werken meer dan 120.000 collega's. Een unieke mix van mensen met heel verschillende achtergronden, opleidingen, perspectieven en kennis.
In december 2022 besloot eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker om zijn mandaat van commissaris-generaal van de Federale Politie niet te verlengen.
“De politie is van oudsher een heel praktisch gerichte hiërarchische organisatie.
De korpschef heeft de leiding over de nationale politie. De minister van Justitie en Veiligheid (JenV) is eindverantwoordelijk voor het goed functioneren van de politie. De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet erop toe dat de politie haar taken goed uitvoert.
De politie staat midden in de maatschappij. En die maatschappij blijft steeds maar veranderen. De rol van de politie inclusief de taken die daarbij horen zijn: Veiligheidszorg.
Deze vier kernwaarden: integer, betrouwbaar, moedig & verbindend. Die heb je nodig als je bij de politie wilt werken. Ook is het belangrijk dat je altijd open en eerlijk bent – zowel op het werk als thuis.
Politie en de burger
Het bieden van veiligheid, rechtszekerheid en bescherming van grondrechten aan burgers zijn kerntaken van JenV-organisaties.
De ambitie van de politie luidt: 'Op een steeds duurzamere wijze bijdragen aan een veilige, rechtvaardige en inclusieve samenleving. We bewegen mee en stimuleren de verduurzaming van mens, milieu en maatschappij om onveranderd waakzaam en dienstbaar te zijn. '
De politie zorgt niet alleen voor rust, veiligheid en orde, maar ook in andere gevallen. Veel mensen denken dat politie alleen is om misdadigers op te sporen, om het verkeer te regelen of om bekeuringen uit te delen. De politie doet veel meer. Als mensen hulp nodig hebben, kunnen ze altijd de politie bellen.
Het was overgenomen uit Oudfrans pollice, policie, dat teruggaat op Latijn politia 'staatsregeling' en uiteindelijk op Grieks politeia 'burgerij, staatsregeling, stadsbestuur', een afleiding van politès 'burger', polis 'stad'.
Al een aantal jaren werkt de politie samen met andere organisaties op lokaal niveau aan het duurzaam oplossen van leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken. Belangrijke spelers hierbij zijn, naast de politie – in het bijzonder de wijkagent – de gemeente, het welzijnswerk en de woningcorporatie.
De wijkagent is een ervaren politieagent.
Naast het werken als agent kun je bij de politie ook aan de slag in de meldkamer, bij de recherche, bij intelligence of op het gebied van IT. Maar ook als het gaat om netwerkbeheer, facilitaire zaken, logistiek of voertuigbeheer. En om communicatie, HR, financiën of juridische zaken.
Als hoofdagent met vier strepen val je in salarisschaal 7 van de politie-cao. De salarisschaal van hoofdagent loopt momenteel van € 2.372,- tot € 3.750,- euro per maand als je fulltime werkt. Een fulltime werkweek bij de politie is 36 uur.
Ik ben trots op onze ruim 65.000 collega's die ook in deze moeilijke en onzekere tijden zorg dragen voor een veilig Nederland. De druk op al onze collega's is al geruime tijd hoog.
Het Agentschap bezit rechtspersoonlijkheid en financiële zelfstandigheid.
Het totaal van provincies, gemeenten, waterschappen en de gemeenschappelijke regelingen.