Ethanol is slechts 90 dagen (3 maanden) houdbaar.
Bio-ethanol moet op een koele en droge plaats worden bewaard, uit de buurt van ontstekingsbronnen, uit de buurt van kinderen en mag niet worden blootgesteld aan zonlicht. Bio-ethanol wordt over de hele wereld gereguleerd door verschillende normen.
Hoewel de vloeistof wat geld kost, is een bio-ethanol haard goedkoper dan een houtkachel of gashaard. Je hebt namelijk geen afvoerkanaal nodig waardoor je geen afvoerpijp in huis hoeft te laten bouwen. De haard kun je letterlijk overal plaatsen, wat enorm scheelt in de kosten.
Wat verbruikt een bio-ethanol haard? Het verbruik is afhankelijk van de grootte van het systeem. Gemiddeld kunt u 20 uur branden met 1 reservoir van 10 liter. Dit komt neer op een gemiddelde van 0,5 liter per uur.
Alle bio-ethanol haarden kun je veilig binnen gebruiken, maar ook buiten (mits het weer het toelaat).
Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels. Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas. Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Voldoende verluchten is een absolute must.
De Nederlandse Brandwonden Stichting legt uit dat bij het openen van een fles bio-ethanol altijd een gaswolk vrijkomt. Deze onzichtbare wolk blijft in de lucht hangen en is zéér brandbaar. Komt daar een vonkje bij, dan ontstaat een steekvlam.
Koop je direct 30 liter? Dan mag je rekenen op 2,5 tot 3 euro per liter. Bij kleinere hoeveelheden kan die prijs oplopen tot iets meer dan 5 euro per liter. Er zijn ook goedkopere vloeistoffen, maar die zorgen soms voor een ander vlambeeld of zelfs een onaangename walm.
Enkele van onze ervaringen: Höfer Chemi 96.6%: geurloos. BioFair 100%: lichte ziekenhuis geur. FarmLight >95%: zeer sterke, onaangename geur (alleen buiten gebruiken wat ons betreft)
Welke bio-ethanol heb ik nodig voor mijn bio-ethanol haard? Welke bio-ethanol u precies moet gebruiken hangt af van uw bio-ethanol haard. Vaak wordt bio-ethanol aangeraden met een alcoholpercentage van 95 en 100%. Wij raden u aan om bio-ethanol te gebruiken met een alcoholpercentage van 95 en 97,5%.
Bio-ethanol haard
Deze haarden kunnen niet gebruikt worden in combinatie met een televisie erboven, omdat de televisie zal beschadigen door de rechtstreekse warmte.
Het verschil tussen ethanol en bio-ethanol zit hem in de productiemethode. Bio-ethanol wordt vervaardigd uit plantaardige producten, terwijl synthetische ethanol wordt gemaakt van aardolie. Daarnaast zijn er verschillen in kwaliteit. Met name bij bio-ethanol is er sprake van kleine hoeveelheden bijproducten.
Bio-ethanol drijft op water en je mag het dus nooit met water blussen, hierdoor zou het vuur zich alleen verder verspreiden. Blussen moet je dus altijd doen met een blusdeken, zand of een CO2- blusser.
Bio ethanol is in de praktijk een biologisch product dat bestaat uit natuurlijke bestanddelen. Het gaat hierbij niet alleen om riet- en bietsuiker, maar ook om bijvoorbeeld aardappelen, maïs, graan, etc. Een ander woord dat in de praktijk niet zelden wordt gebruikt voor zuivere bio ethanol is gedenatureerde alcohol.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren.
Nee, spiritus kun je niet drinken. In alcoholische dranken zit ethylalcohol (ethanol). Spiritus bevat eveneens 85-95% ethylalcohol. Maar er is het giftige, ondrinkbare methylalcohol (methanol) aan toegevoegd.
Bio-ethanol is niet explosief, maar extreem brandbaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u bij het bijvullen en aansteken van een bio-ethanol haard goed oplet en uw gezonde verstand gebruikt.
Bio-ethanol haarden branden namelijk met echt vuur, ze stoten geen giftige dampen uit, er komt geen roet vrij en er is geen afvoerkanaal nodig. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische haard, maar die trekt wel stroom.
Het mengsel bio ethanol/benzine is tot E15 in de meeste reguliere auto's te gebruiken. Wanneer het percentage bio ethanol hoger is kan dit alleen in een hierop aangepaste auto worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er al auto's waarmee je op E85 kunt rijden.
Wie de investering aandurft, maakt zijn eigen duurzame diesel al voor 20 eurocent per liter. De GreenGenie maakt brandstof van keukenafval. Een liter plantaardige olie erin, een liter biodiesel eruit.
Eigenlijk brouwt de MicroFueler geen benzine, maar (m)ethanol. Het systeem is zeer eenvoudig: door gisting wordt de suiker en het water omgezet in alcohol (wat de courante naam is van ethanol), net zoals bier/wijn wordt gemaakt, alleen dan nu zonder smaak en met de bedoeling de auto erop te laten rijden.
Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig bootsen deze echte vlammen bijna perfect na. En dit soort haard is veel duurzamer: er komt geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden.
Het branden van bio ethanol is zo goed als geurloos. Sommigen ervaren totaal geen geur, anderen nemen wel iets waar. Decoratie elementen zoals keramisch hout kan nog wel eens voor een vervelende geur zorgen als dit in een vlam ligt.
Dit kun je het makkelijkst doen door gebruik te maken van een trechter. Zo kun je de haard netjes vullen zonder te knoeien. Je plaatst de trechter in de opening van de brander en vult de haard met de juiste hoeveelheid bio-ethanol. De haard kun je het beste aansteken met een lange aansteker.