"Het is om te laten zien dat je het niet eens bent met wat er gebeurt, maar het werd ook in de scheepvaart gebruikt om te laten zien dat een schip in nood was. De boeren willen echter vooral laten zien dat ze genegeerd worden."
Om dit te duiden, moeten we volgens Davied van Berlo, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, terug naar de 16e eeuw. ,,In de scheepvaart werd het omkeren van de vlag gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. De boodschap nu is vaak: ik draai de vlag om, want ons land is in nood.
De omgekeerde vlag is een signaal, waarmee wordt aangeduid dat men in nood zou verkeren. Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Paars wordt in geen enkele vlag toegepast omdat dit geen primaire kleur is. Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood. Er worden eigenlijk alleen maar primaire kleuren gebruikt in vlaggen, omdat deze het symbool van de vlag het beste weergeven en erg herkenbaar zijn.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange.
Ze hangen overal in Nederland om steun te betuigen aan de boeren en hun protesten. Rijkswaterstaat haalt de vlaggen langs viaducten en rijkswegen op veel plekken weg, omdat ze kunnen leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
In het blauwe vlak van de Amerikaanse vlag staan 50 sterren. Elke ster staat voor één van de staten van Amerika. De 13 strepen staan voor de oorspronkelijke 13 koloniën die zich in 1776 hebben afgescheiden van Groot-Brittannië.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
Bermuda is een Britse kolonie in de Atlantische Oceaan. Op de vlag staan twee vlaggen afgebeeld, die van Groot Brittannië en het wapen van Bermuda. De twee afbeeldingen lijken op nogal willekeurige plekken op de vlag te zijn gezet.
Nepal. Als je aan vlaggen denkt, dan denk je aan een rechthoek of hooguit een vierkant, zoals de Zwitserse vlag. De vlag van Nepal is echter heel anders. De enige niet-vierkante landenvlag ter wereld bestaat uit twee gestapelde driehoeken met daarop een halve maan en een zon.
De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Twitteraars gooien een rits aan rode vlaggetjes in een tweet, gepaard met een uitspraak of handeling die een instant red flag betekent. Oftewel: iets wat een abrupt einde brengt aan het gesprek – of welke vorm van contact dan ook.
ð·ðº is een Unicode vlagsequentie emoji die gebruikt wordt als regionale indicator voor Rusland. De meest gebruikelijke weergave is die van de vlag van Rusland, maar op sommige platforms (waaronder Microsoft Windows) ziet men de letters RU.
Paars wordt vaak gedragen om solidariteit te tonen met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De paarse kleur komt uit de regenboogvlag, die symbool staat voor liefde, vrede. De paarse kleur, violet, staat in de vlag symbool voor karakter.
Vlaggen bestaan al heel lang. Al in de prehistorie tekenden de mensen vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Ook de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer. De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok.
De vlag van Vietnam bestaat uit een rood veld met in het midden een grote, gele ster. De vlag werd op 30 november 1955 aangenomen als de vlag van Noord-Vietnam. Toen Noord- en Zuid-Vietnam zich op 2 juli 1976 herenigden, werd deze vlag de nationale vlag van de Republiek Vietnam.