Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Bij meer mensen moeten er 2 toiletten zijn.
Aanvullende regels over "reguliere" toiletten zijn komen te vervallen. Dit geldt zowel voor bedrijven met als zonder een alcoholwetvergunning. Let op, het kan zijn dat de gemeente eisen stelt aan het hebben van toiletten in een horecabedrijf.
Ja, winkeliers zijn verplicht om een wc in hun pand te hebben. Alleen gaat het dan wel om een toilet voor het personeel. Wc's voor klanten zijn niet verplicht. Winkeliers hoeven hun wc bovendien niet voor de klanten open te stellen.
Een horecapand moet volgens de nieuwe alcoholwet aan bepaalde eisen zoals de oppervlakte-, hoogte- en ventilatie-eis, het aantal toiletten en de minimale vloeroppervlakte voldoen. Hierbij vervalt DHW-Besluit Eisen inrichtingen. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) is leidend.
Als ondernemer moet u eten en drinken veilig verhandelen, bereiden en verwerken. Dit geldt ook als u particulier bent en bijvoorbeeld catering aanbiedt. De NVWA houdt toezicht op de regels die hiervoor gelden. Of u nu een restaurant, een bakkerij of een supermarkt heeft, voedselveiligheid is een belangrijke vereiste.
De controledienst van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) bevestigt dat er inderdaad bij wet geen verplicht minimumaantal toiletten bepaald is, noch een verplichte scheiding voor mannen- en vrouwentoiletten.
Artikel 2.1 Aanvullende inrichtingseisen
Het onder a. en b. gestelde houdt in dat per inrichting minimaal één toilet voor mannen en één toilet voor vrouwen aanwezig dient te zijn. Voor het aantal bezoekers wordt de volgende norm gehanteerd.
Huisregels zijn afspraken die binnen jouw zaak gelden.Ze geven duidelijkheid over wat wel en niet mag. Gasten gaan hiermee akkoord zodra ze binnenkomen. De regels hangen duidelijk zichtbaar bij de ingang en vallen binnen de grenzen van de wet.
U kunt het vragen, maar ze zijn niet verplicht om leden van het publiek toe te staan ze te gebruiken . Als u een toiletprioriteitskaart of iets dergelijks toont, kunnen ze het gebruik ervan toestaan. Dit is opgenomen in de Equality Act als redelijke aanpassingen. Maar het is aan het bedrijf om te bepalen of de aanpassing redelijk is.
Veel horecagelegenheden hanteren deze regel. Niet iedereen is hier blij mee en snapt dit, maar wat zegt de wet? Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat horecagelegenheden dit mogen doen. “Er is namelijk geen plicht om het toiletbezoek gratis te maken.
Het succes van een café hangt af van een evenwicht tussen comfort en naleving. Niemand geniet van een café-ervaring zonder toegang tot een toilet. Regelgevende instanties verwachten dat cafés toiletvoorzieningen voor klanten bieden, met name als de vestiging 10 of meer zitplaatsen heeft en consumptie van eten en drinken ter plaatse toestaat .
In Nederland ben je als horeca-ondernemer niet verplicht kraanwater te schenken als een gast daarom vraagt. "In Spanje worden 50 miljoen wegwerpflessen per dag weggegooid en om dat terug te dringen, moet de horeca verplicht kraanwater gaan aanbieden", zegt Daf Dubbelman.
Antwoord. Op de vergunning moeten alle horecalokaliteiten vermeld worden, zo is bepaald in artikel 29, eerste lid onder d Alcoholwet. Een horecalokaliteit is een lokaliteit waar de verstrekking van alcohol voor gebruik ter plaatse gebeurt.
Om je een beter idee te geven van welke gemiddelde oppervlaktes per gast gelden voor bepaalde types horecazaken, sommen we ze hieronder op: Fine-dining restaurant: 1.6 tot 1.8 vierkante meter per gast. Full-service restaurant: 1.1 tot 1.4 vierkante meter per gast.
Maximale werktijd in de horeca volwassenen
Elke volwassen horecamedewerker mag per dienst maximaal 12 uur, inclusief overwerk, werken. In één week mag hij of zij 60 uur, inclusief overwerk, werken. Let wel op: dit mag niet regelmatig voorkomen.
Een horecaverbod wordt opgelegd om de veiligheid in en om de horecagelegenheden te verbeteren. Iemand die geweld, overlast of een ander delict in de horeca pleegt krijgt een ontzegging voor alle aangesloten horecagelegenheden. De duur van een horecaverbod is afhankelijk van de zwaarte van het delict.
In de staat van horeca-activiteiten worden de volgende voorbeelden van lichte horeca (1a) genoemd: automatiek (verkoopautomaat), broodjeszaak, cafetaria, croissanterie, koffiebar, lunchroom, ijssalon, snackbar, tearoom, traiteur.
Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Bij meer mensen moeten er 2 toiletten zijn.
Personeelstoiletten - de wet
Als er 16 werknemers op een werkplek zijn, zijn ten minste twee toiletten verplicht. Scheiding van vrouwen- en mannentoiletten wordt aanbevolen - dit geldt vooral voor werknemers met 10 of meer werknemers.
Eén toilet voor vijf vrouwelijke gebruikers, tot 50 gebruikers. Er zou dan één toilet meer moeten zijn voor elke extra 10 vrouwelijke gebruikers, tot 100 gebruikers, of een deel daarvan. Hierna zou er één toilet meer moeten zijn voor elke 50 gebruikers hierna, of een deel daarvan. Eén urinoir voor elke 20 mannelijke gebruikers, tot 100 gebruikers.
De kosten om een restaurant te beginnen liggen gemiddeld tussen de 50.000 € en 100.000 €. Hiervan is de aanschaf van de apparatuur, keukengerei en meubilair voor in de keuken de grootste kostenpost. Andere kosten zijn locatie (kopen of huren en borg), inrichting, technologie, voorraad en personeel.
Soms bereikt ons de vraag: is ventilatie verplicht in de horeca? Het antwoord is glashelder: ja, ventilatie is verplicht. En dat geldt voor alle ruimtes waar gasten verblijven. Die verplichting is er niet voor niets, want goede horecaventilatie is essentieel om het binnenklimaat gezond te houden.
Denk hierbij aan een (hetelucht)oven, frituurpan, grills en bakplaten, warmhoudapparatuur, een magnetron, koffiezetapparaat en broodrooster. Bij de keuze voor de juiste kook- en bakapparatuur, is het belangrijk naar de capaciteitsbehoefte van jouw restaurant te kijken.