Kocht je een woning in opbouw met een voorschot, dan is de wet-Breyne van toepassing en is de ondertekening van een lastenboek verplicht. Kocht je echter een kant-en-klare woning, volledig afgewerkt, dan is een lastenboek niet verplicht.
Een lastenboek wordt vaak opgesteld voor een werf of een totale aanneming en verbindt alsdan alle aannemers die aan de werf of de aanneming deelnemen, mits het bewijs van instemming/onderschrijving van de het lastenboek door de desbetreffende aannemer kan bewezen worden.
Een lastenboek is een cruciaal communicatiemiddel: het geeft de projectmanager een basis om een meetstaat op te stellen. Dat is een document waarin alle technische kenmerken van je bouwproject zijn opgenomen.
Een bestek, lastenboek of lastenkohier (Vlaanderen) is de omschrijving van een uit te voeren (bouw)werk, inclusief de van toepassing zijnde administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden.
De meetstaat wordt gebruikt als vergelijkingspunt voor offertes van aannemers. Het is als dusdanig niet verplicht maar experts raden aan om steeds een meetstaat op te nemen in het uitvoeringsdossier. Zo beperk je de kans om bedrogen uit te komen wanneer aannemers hun kostprijzen voorstellen.
De meetstaat geeft dus de prijs van jouw woning en omschrijft welke werken en materialen inbegrepen zijn in die prijs terwijl het lastenboek omschrijft hoe de werken uitgevoerd zullen worden. De meetstaat heeft voorrang op de plannen van de woning en het lastenboek.
In praktijk zal de architect een blanco meetstaat opstellen die wordt doorgestuurd naar de verschillende aannemers. Zij vullen elk op zich het deel in dat voor hen interessant is en binnen hun vakgebied ligt. Na afloop verzamelt de architect alle ingevulde meetstaten en bedragen.
Een lastenboek is een document dat de technische en administratieve specificaties bevat voor de bouw of renovatie van een woning. Het beschrijft in detail de materialen, afwerkingen, technische installaties en andere bouwtechnische aspecten die in het project worden opgenomen.
Wat is het verschil tussen het bestek en een bestektekening? Een bestektekening is een onderdeel van het totale bestek.Een bestek is een omschrijving van een uit de voeren bouwwerk.
De architect is degene die een bestek maakt naar aanleiding van de wensen van de opdrachtgever. Het bestek en bijbehorende bestektekeningen zijn de basis voor het de offerte en het contract tussen opdrachtgever en (hoofd)aannemer (aanneemcontract).
Wat is een offerte? Een offerte, ook wel bestek genoemd, wordt vaak omschreven als het aanbod van een contract. Je vraagt aan je leverancier een voorstel voor een bepaald dienst of product. Hij maakt dan een offerte op.
Een meetstaat is (kortweg) een gedetailleerde opmeting van de hoeveelheden materialen die bij een werk worden gebruikt. Een vorderingsstaat hangt samen met de wijze van tussentijdse afrekening tussen aannemer en bouwheer: naar gelang de vordering van de werken zal de aannemer (bv.
Tijdens de fase van de gunning spelen de regels uit het KB van 8 januari 1996, zo verduidelijkte de rechter. In die fase heeft het bestek voorrang op de plannen. Bij de gunning moet men ervan uitgaan dat u een prijs maakt volgens de specificaties in het bestek. Let op!
Als aannemers rechtstreeks opdracht krijgen van de opdrachtgever (en ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun kwaliteit), dan is de totaalprijs al een heel stuk lager. Een algemene aannemer rekent immers minstens 10% winstmarge op onderaannemers.
Het bestek is de nauwkeurige beschrijving van de werken, met alle relevante inlichtingen m.b.t. de uitvoering en het verloop van de werken, rechten en plichten van de verschillende partijen, de te gebruiken materialen, de regeling van de werkzaamheden.
Een kundige aannemer is gecertificeerd
Er zijn een tweetal belangrijke keurmerken en certificeringen waar een aannemer aan zou moeten voldoen voldoen. Allereerst is er het VCA-certificaat welke aangeeft dat een aannemer weet hoe hij veilig en zonder gevaar (ook voor het milieu) kan werken. Daarnaast is er BouwGarant.
Om een Omgevingsvergunning aan te kunnen vragen dienen de bestektekeningen te voldoen aan de eisen die gesteld worden in het Bouwbesluit. Denk hierbij aan de eisen betreffende de hoogte van ruimtes, de minimale doorgang van deuren, isolatie waardes, materiaalkeuzes en kleuren van het te bouwen bouwwerk.
Bij de bestektekening wordt namelijk de werkomschrijving van het project toegevoegd. Deze tekening wordt daarom vaak gebruikt als basis voor de afspraken tussen een opdrachtgever en een aannemer. Na het bestek wordt er een werktekening gemaakt.
Na de initiatief- of haalbaarheidsfase en de projectdefinitie volgen de ontwerpfasen: Structuurontwerp, ook wel Schets Ontwerp (SO) genoemd; Voorontwerp, ook wel Voorlopig Ontwerp (VO) genoemd; Definitief Ontwerp (DO); Technisch Ontwerp (TO) en Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO).
Als er verschillen ontstaan tussen het geschreven bestek en de tekeningen, gaat in principe het bestek voor.
Het bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen. In oosterse landen is het gebruikelijk om met stokjes te eten, maar het is in de westerse wereld niet gebruikelijk om eetstokjes als bestek aan te merken.
Volgens Bouwend Nederland werken er bijna 40.000 vrouwen in de bouw- en infrastructuur. Dat is een kleine 10 procent van het totale aantal werknemers in de sector.
De hoofdregel, rechts heeft voorrang
In principe geldt dat bestuurders die van rechts komen op gelijkwaardige kruispunten voorrang krijgen. Maar dat geldt ook weer niet altijd. Zo gaan verkeerstekens zoals haaientanden boven verkeersregels en gaan verkeerslichten weer boven verkeerstekens.
De wet rond overheidsopdrachten definieert een 'overheidsopdracht' als “een overeenkomst onder bezwarende titel tussen een of meer ondernemers en een of meer aanbesteders en die betrekking heeft op het uitvoeren van werken, het leveren van producten of het verlenen van diensten.”