We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit.
Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit bestudering van de wetenschappelijke literatuur op dit gebied.
De redenen? Het is hygiënischer, staand plassen zou vasthouden aan een ongewenste oermenshouding en het zou beter voor de blaas zijn om te zitten tijdens het urineren.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen.
Een vijfde van de zittende mannen wordt daartoe verplicht door hun familie. Een van de grootste clichès: de dames plassen zittend en de heren doen dit staand. Maar uit het Japanse onderzoek blijkt dus dat slechts de helft van de mannen wel eens staat tijdens het plassen.
Dat hebben de meeste mannen. Vooral in de nacht. Mannen van 70 jaar of ouder plassen gemiddeld 7 keer per 24 uur. Ze moeten 's nachts vaak 2 keer uit bed om te plassen.
Zorg ervoor dat uw plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet. Het kan helpen om tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren te bewegen. Wiebel na het plassen heen en weer. Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
Een goede toilethouding
De juiste houding op het toilet heeft u als u in het midden van de wc-bril gaat zitten. Ga dus niet alleen op het voorste puntje zitten. Blijf zeker niet boven de bril hangen. Dan is plassen of ontlasten alleen maar moeilijker en is de kans groot dat de blaas en/of darmen niet goed leeg raken.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Uit onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs en het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt is gebleken dat Nederlandse mannen beter zijn in rekenen en taal en meer probleemoplossend vermogen hebben dan vrouwen. Dat meldt Trouw.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Ondanks dat sommige mannen het niet echt mannelijk vinden om zittend te urineren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat je tijdens het zitten meer kracht kan geven, en dus de blaas beter kan legen. Dit is een 'gunstiger urodynamisch profiel', wat bijvoorbeeld kan helpen bij mannen met prostaatproblemen.
Plasangst wordt binnen de geneeskunde paruresis genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen niet of moeilijk hun blaas legen op openbare plekken. De gedachte dat ze niet in privacy kunnen plassen, vormt een blokkade van de urinewegen. Om die reden wordt paruresis ook wel een verlegen blaas genoemd.
Bij een goedaardige prostaatvergroting voelt de prostaat vergroot en glad aan; de aanraking is niet pijnlijk. Daarnaast gebeurt er eventueel een PSA-test (PSA staat voor prostaatspecifiek antigeen, een eiwit dat in het bloed wordt opgespoord) en een urineonderzoek.
Door de groei van de prostaat raakt de plasbuis vernauwd. Het spierweefsel van de blaashals en de prostaat is overgevoelig. Hierdoor trekken deze zich steeds meer samen en ontspannen ze zich niet genoeg tijdens het plassen. Het gevolg is dat de plasbuis niet voldoende opent.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Plast u 8 keer of minder op een dag?Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie. Wanneer u meer vocht binnen krijgt is het ook logisch dat u vaker moet plassen. Krijgt u minder vocht binnen, zult u minder vaak naar het toilet hoeven.
Ouderen houden vaak meer vocht vast t.g.v. minder bewegen en minder krachtig pompen van het hart. Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam.
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit. De plasbuis bevindt zich dan in verticale positie, waardoor u uw blaas volledig kunt legen.
Ook kun je je bekken een paar keer kantelen, maar ga niet persen om de urine eruit te krijgen. ga NOOIT 'stippeltjes' plassen. Dat is geen goede oefening. De blaas kan zo niet leeg raken en de achtergebleven urine kan zorgen voor urineweginfecties.
om de blaas volledig te legen kunt u een aantal keren het bekken kantelen (onderrug hol en bol maken), ga daarna weer rechtop zitten en ontspan zoveel mogelijk; knijp tot slot de bekkenbodemspier aan en trek in; veeg niet te veel met toiletpapier. Spoel liever na met wat water en dep daarna droog.
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.