Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel.Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus. Rood/roze bultjes, opgezwollen met pus en wit/gele kop.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
De ontstoken talg zwelt vervolgens op en drukt de porie naar buiten, dit kan enkele dagen duren. De huid rondom de porie raakt geïrriteerd en wordt rood. Naar maten van tijd komt er een witte kop op het puistje te zitten. Dit is de ontstoken talg die je ziet door de bedekte porie heen.
Raken je poriën verstopt door vuil, talg of dode huidcellen? Dan ontstaat er een zwart of wit puntje (zogenaamde blackheads of whiteheads) die we mee-eters noemen. Meestal ontstaan mee-eters in je T-zone (de vettere delen van je huid). Op je voorhoofd, neus en kin dus.
Gistpuistjes kunnen heel erg jeuken, terwijl dat bij 'gewone acne' meestal niet zo is: gewone acne geeft eerder een pijnlijk dan een jeukend gevoel. Hoewel gistpuistjes net zoals normale acne een wit kopje kunnen hebben, kun je gistpuistjes niet echt 'uitknijpen' zoals een normale puist.
Contact met anderen: Fungal acne kan in tegenstelling tot gewone acne besmettelijk zijn. Dit komt omdat gist erom bekend staat zich te verspreiden. Als je fysiek contact hebt gehad met iemand met gispuistjes dan zou dit zomaar jouw 'boosdoener' kunnen zijn.
Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Risico van mee-eters uitknijpen
Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt.
Puistjes camoufleren: whitehead
Voor dit type heb je in ieder geval een harde concealer nodig. Hoe vloeibaarder de textuur, hoe moeilijker het voor het product is om te hechten aan de huid.
Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Het beste is om er met een gesteriliseerd naaldje in te prikken en het opgehoopte talg voorzichtig naar buiten te drukken. Maar werk schoon! Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Een puistje is in feite een soort comedo (mee-eter, ofwel gedilateerde haarfollikel) die ontstaat doordat overtollig talg en dode huidcellen vast komen te zitten in de poriën van de huid. In verergerde staat kan het zich ontwikkelen tot een puistje of papels.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart. Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Helaas kun je gerstekorrels niet geheel voorkomen als je gevoelig bent voor milia. Natuurlijk kun je de huid van voldoende vocht voorzien (waterflesje bij de hand, hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur smeren) en dagelijks goed tegen de zon beschermen.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Gerstekorrels verwijderen
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.