Erfelijkheid en maagkankerAls je de aanleg van je vader of moeder erft, heb je 70-80 % kans om maagkanker te krijgen. Dit is een heel hoog risico.
Maagkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Maagkanker komt in Nederland steeds minder voor, veel minder vaak dan bijvoorbeeld in Azië. Vaak is de exacte oorzaak van maagkanker niet bekend. Een maagbacterie kan een rol spelen bij het ontstaan van maagkanker.
De alarmsignalen van maagkanker
Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen. Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed. Brandend maagzuur en oprispingen. Duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede.
De oorzaak van maagkanker is meestal onduidelijk. Wel is bekend dat bepaalde zaken de kans erop kunnen vergroten: ongezond leven, zoals roken, alcohol drinken en veel rood en bewerkt vlees eten. maagpoliepen hebben, dit zijn (nog) goedaardige gezwellen in de maag.
Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Een poliep is een woekering van het maagslijmvlies. In principe zijn poliepen goedaardig. De meeste poliepen blijven dat ook, maar sommige kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Maagkanker komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen. De meeste mensen met maagkanker zijn ouder dan 60 jaar.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.550 mensen maagkanker. Het wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. De vooruitzichten zijn daarom niet goed: 1 op de 5 patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Onderzoek en diagnose voor maagkanker
Om de diagnose maagkanker te stellen, worden er dan een aantal onderzoeken uitgevoerd. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
Het uitzaaiingspatroon van het adenocarcinoom van de maag verschilt afhankelijk van het histologische subtype van deze tumor. Het intestinale type zaait vaker uit naar de lever, terwijl bij het diffuse type vaker uitzaaiingen op het buikvlies worden gevonden.
Hoe groot is de kans dat u geneest van maagkanker? Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie, komt de maagkanker bij ongeveer 65 mensen toch weer terug.
Risicofactoren in leefstijl
Gezouten voedsel eten: het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Bewerkt vlees eten: het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker. Overgewicht: het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.
Misselijk door de kanker
De misselijkheid kan veroorzaakt worden door stoffen die de tumor verspreidt in het lichaam en die de werking van de maag, nieren en/of lever verstoren.
Een kwaadaardige tumor
Kanker kan zich niet van het ene lichaam naar het andere verplaatsen. Het is dus niet besmettelijk.
Darmkanker kan klachten geven, maar het komt ook voor zonder klachten. Zo kan het ontdekt worden door het bevolkingsonderzoek of een ander onderzoek. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op darmkanker is het altijd verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van je voeding en je manier van eten nodig.
Chemotherapie kan inwerken op de cellen van de maag en de darmen.Daardoor kunt u last krijgen van diarree. U zult dan vaker stoelgang hebben en uw stoelgang zal vloeibaarder zijn dan gewoonlijk.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven.Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Neem eten met voedingsvezels zoals bruin brood, groente en fruit. Vezels houden het vocht vast en zorgen ervoor dat u minder vaak en minder dun moet poepen. Blijf genoeg vette producten eten. Minder vet eten helpt niet tegen de diarree.
Onderzoeken na de diagnose maagkanker
Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: Uitgebreid bloedonderzoek (nierfunctie, leverfunctie, bloedbeeld) CT-scan. Echografie van de hals of lever.
Met een echo kan een arts geen kanker in je maag opsporen, maar wel zien of er uitzaaiingen zijn. De arts onderzoekt met een echo van je hals of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in je hals zijn.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Ongeveer 50% van de patiënten die een curatieve operatie hebben ondergaan, is na 5 jaar nog in leven. Bij mensen bij wie de tumor beperkt is gebleven tot het slijmvlies van de maag, is de 5-jaarsoverleving na de operatie ongeveer 80% (bron: kwf.nl).
De diagnose maagkanker wordt meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek van de maag, een gastroscopie. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang, met daarop een kleine videocamera en een lampje. De arts brengt de endoscoop via je mond en slokdarm in de maag.
De uitslag van het onderzoek
Veelal kan de scopist u meteen de uitslag geven. Echter wanneer tijdens het onderzoek stukjes weefsel (biopten) zijn weggenomen worden deze opgestuurd naar het pathologisch laboratorium. De uitslag is dan na 1 week bekend bij uw arts.