Ja, PIR platen zijn drukvast. De platen zullen niet knappen of vervormen wanneer er overheen wordt gelopen. De druksterkte van een PIR plaat is echter niet zo hoog als die van XPS platen.
PUR wordt in lagen van max. 4 cm gespoten (volgens voorschriften). De verschillende lagen worden meteen na het afkoelen op elkaar gespoten en zijn bijna onmiddellijk beloopbaar.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Wat is de droogtijd van een gespoten PUR vloerisolatie? Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard.
Licht in gewicht maar toch drukvast: PUR bestaat voor 90% uit gesloten cellen die gevuld zijn met stilstaande, droge lucht. Dat geeft het materiaal een zeer laag gewicht, maar is het toch drukvast. Met ongeveer 40kg/m³ worden constructies of bouwdelen nauwelijks extra belast.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor u ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. U kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
PIR+fermacell wordt veel toegepast voor het isoleren van wanden en plafonds en ook voor gevelisolatie. Gipsvezelplaten zijn stootvast en kunnen een hoge mechanische belasting verdragen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor wanden en plafonds waar u nog zaken op of aan wilt ophangen.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Eigenlijk kunt u PIR platen vrij eenvoudig op maat maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag enzovoorts. U kunt de platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp breekmes (Stanleymes). Het is namelijk een eenvoudig verwerkbare plaat.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
Prijs pir platen
bedraagt 7 tot 18 euro per stuk. De kosten zijn afhankelijk van de dikte van de plaat en de toegepaste toplaag. De platen zijn beschikbaar in diktes van 30mm tot 120mm.