Kun je over een beits een hoog of zijdeglansverf aanbrengen? Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht.Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten.
Beits over beits aanbrengen
Wanneer u hout wilt bewerken dat al eerder bewerkt is met beits, dan kunt u zonder probleem een nieuwe laag aan brengen.
Kleur bekennen of veranderen
Bovendien zijn transparante beitsen er ook in minder “natuurlijke” kleuren als rood en blauw. Denk van tevoren wel goed na over de kleur, want een hout wat in een donkere kleur is gebeitst, kan niet meer lichter worden gemaakt met transparante beits.
Transparante buitenbeitsen dekkend overschilderen
Dekkend overschilderen van transparante buitenbeitsen kan dat? Jazeker !! Het is echter belangrijk dat de voorbehandeling goed uitgevoerd wordt om te voorkomen dat er een slechte hechting ontstaat.
Het lijkt misschien dubbelop, omdat impregneren ook al een vorm van hout behandelen is. Maar we raden het wel aan. Door geïmpregneerd hout te beitsen voorkom je namelijk vergrijzing en houd je het hout langer mooi. Bovendien kun je met beits met een transparante of dekkende kleur het hout een andere uitstraling geven.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Hout impregneren voordat je beitst of verft
Beits kan ook zonder impregneer worden toegepast op hout. Wanneer je wel impregneer gebruikt voor je de beits aanbrengt, verhoog je de duurzaamheid van de beits. Ook werkt het de zuiging tegen waardoor je uiteindelijk minder beits nodig kan hebben.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
“Met een verfafbijtmiddel kan je de oude beits verwijderen. Op het houtoppervlak zal dat wellicht goed lukken, maar in de poriën is het moeilijk om de oude beits te verwijderen. Duw dus ook wat afbijtmiddel in de poriën met een metalen messing borstel.
Verf of beits is lang houdbaar: minstens twee jaar en sommigen zelfs vier jaar of langer. Bewaar verf of beits vorstvrij en houd de minimale temperatuur in de gaten, anders gaat het blik roesten.
Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout. Breng een primer aan en schuur deze licht op.
Probleem is dat hechting van beits of verf vaak onvoldoende is, wanneer de ondergrond niet goed gereinigd en geschuurd is. Vooral dit voorbehandelen moet zeer grondig gebeuren. Schoonmaken met bijvoorbeeld Sint Marc of Universol en schuren met fijn schuurmateriaal (Scotch Brite e.a.).
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren. Breng er een tweede laag op aan, voor een uitstekende bescherming tegen de verschillende invloeden van het weer. Tip: gaat het om onbehandeld hout? Werk dan in 3 lagen, waarmee je de beste bescherming creëert.
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Wanneer u kiest voor beitsen, hoeft u het hout minder vaak opnieuw te impregneren als bij olie het geval is. Wij raden u aan om het hout om de vijf jaar opnieuw te beitsen.
U kunt geïmpregneerd hout beitsen met een kleurloze beits, maar er is ook beits met kleur verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Remmers HK Lazuur douglas. Heeft u geïmpregneerd douglas hout, dan kunt u deze lazuur gebruiken ter bescherming, maar ook vanwege de mooie kleur.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.