Lege batterijen kunt u inleveren bij verschillende inleverpunten. Bijvoorbeeld bij winkels en supermarkten die batterijen verkopen. U mag batterijen niet weggooien in de vuilnisbak. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het milieu.
Lever je lege batterijen in en maak elke maand kans op meer dan 100 prijzen! Je kent het vast wel: lege batterijen die overal rondslingeren. In de fruitschaal, de krantenbak, de keukenla of dat jampotje in de schuur.
Lege batterijen, accu's en mobiele telefoons kun je inleveren in inzamelbakken bij winkels en supermarkten. Daarmee doe je het milieu een groot plezier: de meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed te recyclen. Dat spaart veel nieuwe grondstoffen uit. Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!
In alle winkels die batterijen (of producten met ingebouwde batterijen) verkopen, staat een inzamelmiddel van Stibat. In totaal zijn er ruim 25.000 inleverpunten; minstens één per tweeduizend inwoners. Er is er dus altijd eentje bij jou in de buurt. Denk aan de supermarkt, bouwmarkt, drogist of milieustraat.
Als de batterijen gesorteerd zijn, gaan ze naar speciale recyclebedrijven. Deze bedrijven verhitten de batterijen in een oven, waardoor er stoffen (staal, lood, kwik en zilver) uit de batterijen kunnen worden gehaald.
De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm-oven gaan op 850 graden Celsius. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken, zoals een pan, fiets of kaasschaaf.
Slechte stoffen
Batterijen, en ander klein chemisch afval, mag je niet in de vuilnisbak gooien. Hier zitten stoffen in die schadelijk zijn voor het milieu, zoals kwik en lood. Hiervan kunnen mensen en dieren ziek worden.
Actie jouw lege batterijen zijn geld waard
Wanneer je nieuwe batterijen nodig hebt, loont het de moeite om de lege batterijen in te leveren. In alle Handyman winkels krijg je namelijk 10% korting op de aanschaf van nieuwe batterijen wanneer je 10 gebruikte exemplaren inlevert. En dat is toch mooi meegenomen!
Ga met het apparaat naar een inleverpunt voor elektrische apparaten en met de batterijen naar een Stibat-inleverpunt Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt . In steeds meer gevallen kan dit in dezelfde winkel en soms zelfs in hetzelfde inzamelmeubel. Het gaat bijvoorbeeld om filialen van Albert Heijn, Jumbo en Deen.
Overal waar je batterijen koopt, kun je ze kwijt. Zoals bij de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Ook kun je inzamelmeubels vinden bij ruim 5.000 basisscholen. Hier mogen de kinderen van die school lege batterijen inleveren.
Lekkende batterijen geven geen risico op intoxicatie met zware metalen of lithium. Bij contact met vloeistof of poeder van een lekkende batterij dient men onmiddellijk te spoelen met stromend water. Bij het verschijnen van brandwonden is het aan te raden de huisarts te raadplegen.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
AccuInkoper zamelt oude accu's in voor geld, in heel Nederland. Deze accu's worden vervolgens in grote partijen verkocht aan de verwerkingsfabriek. Hierdoor kan de AccuInkoper een goede prijs bedingen, waar u natuurlijk van profiteert. De hoogte van de opbrengst van de accu's wordt bepaald door de loodprijs.
Consumenten maken kans op een prijs door 10 lege batterijen in een zakje te doen, samen met hun naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres op een briefje. Vervolgens leveren ze dit zakje in bij een van de vele inleverpunten, bijvoorbeeld: de supermarkt, bouwmarkt of drogist.
De beste temperatuur
Ca. 15 tot 17 graden Celsius is de beste temperatuur, zoals in de kelder. Bovendien moet je batterijen ook op een droge plek bewaren. Condensvorming − zoals in de koelkast − kan de batterij beschadigen.
Oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kunt u op diverse punten inleveren: in de winkel of bij de online service waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt; in verschillende winkels of andere locaties met een inzamelpunt; bij de milieustraat van uw gemeente kunt u apparaten inleveren.
Embalagebonnetjes blijven 5 jaar geldig.
Kan ik bij Albert Heijn alle lege statiegeldflessen inleveren? Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.
Voor mens, dier en milieu
Als deze stoffen in grote hoeveelheden in de lucht en in ons oppervlaktewater terecht komen, sterven er planten, vogels en vissen en worden er mensen ziek. Het is daarom belangrijk dat we lege batterijen scheiden van het overige afval.
Minder schadelijk: Een andere reden om batterijen en accu's te recyclen is dat de stoffen die hierin zitten schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor mensen en dieren. Bij de afvalverbranding kunnen deze stoffen, bijvoorbeeld van zware metalen, namelijk vrijkomen en terechtkomen in de natuur.
Alle lege batterijen van België komen uiteindelijk terecht in het Bebat-sorteercentrum in Tienen voor recyclage. Na enkele sorteerrondes (zowel handmatig als mechanisch) volgt voor elk type batterij een eigen recyclageproces. Elke dag rollen er 500.000 batterijen over de sorteerbanden.
Het is regelmatig in het nieuws: brand bij een afvalverwerker veroorzaakt door ontvlambare materialen tussen het afval. Dit levert gevaarlijke situaties op voor mens en milieu. Hoog tijd voor een stukje voorlichting over de grootste boosdoener: de lithium-ion batterij.
Om de grondstoffen van lithium-ion-accu's te kunnen recyclen, moeten ze bij een inleverlocatie worden afgegeven. Recyclebedrijven bieden speciale kunststof bakken aan waarin u oude accu's opslaat, die u vervolgens naar de recycling brengt – of u kunt de bakken laten ophalen zodra ze vol zijn.
Als een accu na lange tijd niet meer bruikbaar is in een auto, dan is hij nog steeds goed genoeg voor een tweede leven. Pas daarna wordt hij gerecycled en wel zodanig dat bijna alle grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Het accupakket van een elektrische auto is met afstand het grootste en duurste onderdeel.