Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
Bouwafval en sloopafval zijn afvalstromen welke ontstaan na het (aan)bouwen, renoveren of slopen van een gebouw of pand. Het is afval dat vrijkomt tijdens de klus of wat er overblijft nadat de klus gedaan is.
In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.
Handige Rekentool
Je berekent heel eenvoudig de inhoud van het afval, en vermenigvuldigt dit getal met 1,3. Bijvoorbeeld: een steense muur (10cm dik) van 20 meter lang en 2 meter hoog moet gesloopt worden. De rekensom wordt dan 20 x 2 x 0,1 x 1,3 = 5,2 kubieke meter puin. Bestel nu een bouwcontainer!
Onder schoon puin wordt verstaan verwerkbaar en niet verontreinigd puin, zoals: beton, metselwerk, klinkers, natuursteen, keramisch materiaal, grind, bakstenen en dakpannen.
Als je de keuken gaat verbouwen of renoveren is het goed om rekening te houden met het afval dat vrij komt en de afvoer hiervan. Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
U kunt de tegels in dat geval kwijt bij de gemeente. Gebruik voor het vervoeren van de tuintegels grote auto of bus en/of een stevige aanhangwagen. In sommige gemeenten kunt u de bestrating laten afvoeren, zodat u deze niet zelf hoeft te vervoeren.
Je mag gipsafval niet aanbieden in plastic zakken. Zakken knappen, troep verspreidt zich. Bied jouw gipsplaten daarom los aan bij de milieustraat.
Bouwafval is afval dat voornamelijk afkomstig is van afbraakwerken (betonpuin en metselwerkpuin). Daarnaast bevat het ook hout, kunststoffen, metaal, gips, kalk,... Voor grote hoeveelheden bouwafval moet je een container aanvragen bij je thuis. Dit kan je doen via een privé-inzamelaar of een verwerker.
In een puincontainer kunt u veel verschillende soorten tegels kwijt, waaronder cementtegels, betontegels, straatstenen, natuurstenen tegels (zoals leisteen, kalksteen graniet en marmer) en keramische tegels.
Informatie: U betaalt €0,18 per kilo voor betaalde afvalsoorten. Als inwoner van de gemeente Nijmegen betaalt u, per jaar, vanaf 200 kilo €0,18 per kilo voor betaalde afvalsoorten. Tot 200 kilo is dus gratis.
Bouwafval is geen grofvuil en wordt niet thuis opgehaald. Let voor je veiligheid op regels voor materialen zoals asbest, accu's, gasflessen en olie. Grote hoeveelheden kun je beter niet zelf vervoeren.
Luiers. Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.